ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φόρεμα και flip flop
 

5 πράγματα που θα συμβούν εάν σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης

Η λέξη «εθισμός» στην πραγματικότητα δεν είναι υπερβολή

Ριάνα Στυλιανού

Είστε εθισμένοι στη ζάχαρη; Αυτή είναι μια ερώτηση που έχω κάνει στον εαυτό μου πολλές φορές. Από τότε που είμασταν παιδιά, στο σχολείο και το σπίτι μας προειδοποιούσαν συνέχεια για το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, αλλά λίγοι ήταν εκείνοι που έδιναν βάση στους εθιστικούς κινδύνους της ανθυγιεινής διατροφής.

Και η λέξη «εθισμός» στην πραγματικότητα δεν είναι υπερβολή. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2016, "η αυξημένη κατανάλωση σακχάρου έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει επανειλημμένα τα επίπεδα ντοπαμίνης" όπως ακριβώς και με τη χρήση ναρκωτικών.

Γενικότερα, ο μέσος άνθρωπος καταναλώνει περίπου 300 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης. Αυτό δεν σημαίνει πώς καταβροχθίζουμε ολόκληρες μπάρες σοκολάτας ή αδειάζουμε ένα σακουλάκι με ζαχαρωτά... δυστυχώς η ζάχαρη βρίσκετε και στα πιο αθώα φαγητά, όπως το γιαούρτι και το ψωμί.

Το ερώτημα είναι... τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό μας εάν σταματήσουμε να τρώτε την πολυαγαπημένη και πολυπόθητη ζάχαρη;

Μια ώρα χωρίς ζάχαρη
Είμαι απόλυτα σίγουρη πώς όλοι έχουτε νιώσει εκείνη την έκρηξη ενέργειας μετά την κατανάλωση φαγητών πλούσια σε ζάχαρη (aka sugar rush). Αυτή όμως η ενέργεια που νιώθουμε είναι παροδική, με αποτέλεσμα να νιώθουμε εξαντλημένοι πολύ γρήγορα μετά το πέρασμα της επήρειας της ζάχαρης στον οργανισμό μας. Όταν όμως σταματήσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, η ενέργεια διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μια μέρα χωρίς ζάχαρη
Όταν καταφέρουμε να μείνουμε μια ολόκληρη μέρα χωρίς να καταναλώσουμε ζαχαρούχες τροφές, τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό μας μεταβάλλονται και αρχίζουν να μειώνονται, όπως επίσης σταθεροποιούνται τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας. Αυτό βοηθά στην απώλεια βάρους αλλά και τη μείωση του πόθου για φαγητό και κυρίως για γλυκό.

Τρεις μέρες χωρίς ζάχαρη
Σε αυτή τη χρονική περίοδο, όπου έχετε μείνει μακριά από τη ζάχαρη για 3-4 μέρες, ο οργανισμός σας θα αρχίσει να αναζητά αυτή την ουσία, εφόσον τα νόστιμα και γλυκά φαγητά καταγράφονται στη μνήμη ως θετικές εμπειρίες, με αποτέλεσμα να είναι τα πρώτα που αναζητάμε. Εάν όμως κρατηθείτε για λίγο ακόμα και δεν σπεύσετε στην κατανάλωση της ζάχαρης, τότε αυτές οι λιγούρες θα μειώνονται ακόμα περισσότερο.

Μία εβδομάδα χωρίς ζάχαρη
Μετά από μια εβδομάδα μακριά από τη ζάχαρη, θα νιώθετε σίγουρα πολύ περήφανοι για το εαυτό σας αλλά και πολύ καλύτερα γενικότερα. Η ενέργεια σας θα είναι σε σταθερά επίπεδα και οι εναλλαγές στη διάθεσή σας θα έχουν μειωθεί αρκετά.

Ένας χρόνο χωρίς ζάχαρη
Το πιο πιθανό να έχετε χάσει αρκετό βάρος, όπως επίσης, ο ουρανίσκος σας έχει προσαρμοστεί σε πολύ λιγότερη ζάχαρη, επομένως, όταν φάτε κάτι γλυκό αυτό θα σας φανεί πιο γλυκό από ό,τι πριν ένα χρόνο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση