ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

5 πράγματα που επηρεάζουν την ψυχολογία μας χωρίς να το καταλαβαίνουμε

Αν νιώθετε down, πιθανό να είναι ένας από αυτούς τους 5 λόγους αλλά να μην το γνωρίζεται

Μαρία Σάββα

Οι εμπειρίες της ζωής και η βιολογία μας επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε, αισθανόμαστε και ενεργούμε απέναντι σε διαφορετικές καταστάσεις, προκλήσεις και ευκαιρίες σε όλη τη ζωή. Εμπειρίες όπως ο τρόπος με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι, η οικονομική μας κατάσταση, οι σχέσεις μας, το πού εργαζόμαστε, οι αλλαγές της ζωής και η σωματική μας υγεία επηρεάζουν την ψυχική μας υγεία. Φυσικά, όλοι κάποια στιγμή θα βρεθούμε αντιμέτωποι με στρεσογόνες καταστάσεις, αλλά η ικανότητά μας να ξεπερνάμε και να διαχειριζόμαστε αυτές τις καταστάσεις είναι που μπορεί να επηρεάσει την ψυχική μας υγεία.

Κοινωνικές σχέσεις

Οι σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής. Εάν βιώσουμε μια σύγκρουση ή μια απώλεια μιας από τις σχέσεις μας, είναι πιθανό να νιώσουμε συναισθήματα που σχετίζονται με τη θλίψη. Η μοναξιά μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική μας υγεία και μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε – ακόμα και όταν περιτριγυριζόμαστε από άλλους.

Χρήματα και στέγαση

Το να νιώθουμε άγχος για την οικονομική, στεγαστική ή εργασιακή μας κατάσταση μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική μας υγεία. Το να είμαστε άνεργοι μπορεί να αποσπάσει την αίσθηση του σκοπού μας και μπορεί να δυσκολέψει τη διατήρηση της αυτοπεποίθησης.

Οι δυσκολίες με τους ιδιοκτήτες, οι επισκευές σπιτιών ή η εκπλήρωση πληρωμών στεγαστικών δανείων μπορούν όλα να έχουν αντίκτυπο στην ψυχική μας ευημερία. Η έλλειψη στέγης είναι εξαιρετικά οδυνηρή και μπορεί να καταστήσει ακόμη πιο δύσκολη την ανάκαμψη για κάποιον με κακή ψυχική υγεία.

Αλλαγές στις περιστάσεις

Η ζωή εξελίσσεται συνεχώς. Είτε η αλλαγή είναι ξαφνική, είτε είναι αναμενόμενη, αρνητική ή θετική, μπορεί να δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε. Η μετακόμιση στο σπίτι, η αλλαγή σχολείου, η γήρανση, η απόκτηση ενός μωρού και η έναρξη του πανεπιστημίου ή μιας νέας δουλειάς, είναι όλες οι πτυχές της αλλαγής που μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική μας υγεία.

Σωματική υγεία

Προβλήματα υγείας, μακροχρόνιες ασθένειες, απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, ιατρικά ραντεβού και εξετάσεις μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση στην ψυχική μας υγεία και να μας κάνουν να νιώθουμε άγχος και κατάθλιψη. Για παράδειγμα, η πρόσφατη πανδημία COVID-19 είναι μια κατάσταση που έχει πολλούς ανθρώπους να ανησυχούν για την υγεία τους.

Εθισμός και κατάχρηση ουσιών

Το κάπνισμα, ο τζόγος, η κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στην κακή ψυχική υγεία. Με τη σειρά του, η κακή ψυχική υγεία μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατάχρηση ουσιών και εθιστικές συμπεριφορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση