ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το παρεξηγημένο αβοκάντο

Όσα πρέπει να γνωρίζετε αλλά και το γιατί πρέπει να το εντάξετε στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες.

newsroom must

Tα αβοκάντο είναι πράσινα φρούτα σε σχήμα αχλαδιού, τα οποία περιέχουν υγιή λιπαρά, φυτικές ίνες και διάφορα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Έχουν, μάλιστα, περισσότερες ομοιότητες με τα λαχανικά από τα φρούτα. Τα αβοκάντο είναι ασυνήθιστα μεταξύ των φρούτων, επειδή έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Αυτό σημαίνει ότι περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα ενέργειας (θερμίδες) από άλλα φρούτα και λαχανικά. Η ενεργειακή τους συμβολή πρέπει να ληφθεί υπόψη εάν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας. Τα αβοκάντο δεν έχουν γλυκιά γεύση, όπως άλλα φρούτα, αλλά έχουν μία πιο ήπια γεύση, αφού έχουν λιγότερο από 1 γραμμάριο ζάχαρης ανά μερίδα. Τα περισσότερα φρούτα, επίσης, αποτελούνται από υδατάνθρακες κυρίως, ενώ τα αβοκάντο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά. Το ένα τρίτο ενός μέτριου αβοκάντο (50γρ) έχει 80 θερμίδες και προσφέρει σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα, καθιστώντας το ως ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο.

ΤΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΠΕΡIEΧΟΥΝ:
Μονοακόρεστα λιπαρά (5 γρ.ανά μερίδα)
Τα μονοακόρεστα λιπαρά συμβάλλουν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης του αίματος, εάν χρησιμοποιηθούν στη θέση των κορεσμένων και trans-λιπαρών. Η διατήρηση ενός χαμηλού επιπέδου LDL χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πολυακόρεστα λιπαρά (1 γρ.ανά μερίδα)

Τα πολυακόρεστα λιπαρά είναι ένα άλλο είδος υγιών λιπαρών, που περιλαμβάνει τα απαραίτητα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτός ο τύπος λιπαρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, καρδιακή νόσο και διαβήτη τύπου 2.

Φυτικές ίνες (3 γρ. ανά μερίδα)

Τα αβοκάντο αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου2. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή σας, σας κάνουν να αισθάνεστε γεμάτοι γρηγορότερα, βοηθώντας σας να ελέγξετε το βάρος σας. Βοηθούν στην πέψη και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι περισσότεροι από εμάς δεν τρώμε αρκετές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα φιλικά βακτηρίδια του εντέρου, τα οποία είναι πολύ σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του οργανισμού μας. Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες περνούν ακέραιες από το γαστρεντερικό και διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα και τα δυσάρεστα επακόλουθά της (π.χ. αιμορροΐδες). Περίπου το 25% των φυτικών ινών στο αβοκάντο είναι διαλυτό, ενώ το 75% είναι αδιάλυτο.

Αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα
Τα αβοκάντο, όπως άλλα φρούτα και λαχανικά, αποτελούν καλή πηγή πολλών αντιοξειδωτικών. Για παράδειγμα, τα αβοκάντο είναι μια πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, που μπορεί να προσφέρει οφέλη για τα μάτια. Τα αβοκάντο επίσης αποτελούν πηγή για τις ακόλουθες βιταμίνες και μέταλλα: μαγνήσιο, κάλιο, βιταμίνες C, E, K και Β.

ΤΑ ΠPAΓΜΑΤΑ ΣΤΗ ΘEΣΗ ΤΟΥΣ
Μερικοί θεωρούν τα αβοκάντο «παχυντικά», λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε λιπαρά και, επομένως, πρέπει να αποφεύγονται.
Ωστόσο, οι μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση αβοκάντο δεν φαίνεται να εμποδίζει την απώλεια βάρους σε υπέρβαρα άτομα. Συγκεκριμένα, μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη αβοκάντο στα γεύματα κάνει τα άτομα πιο πλήρη και μειώνει την επιθυμία φαγητού για πολλές ώρες, σε σύγκριση με ένα παρόμοιο γεύμα χωρίς αβοκάντο.
Για τον λόγο αυτό, τα αβοκάντο μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη σε μια διατροφή για απώλεια βάρους. Τα αβοκάντο έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ιδιότητες που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Χαρά Μαλιώτη
Κλινική διαιτολόγος, με ειδίκευση στις Διατροφικές Διαταραχές
Tηλ. 22256006, chara@projecthealth.com.cy 
Project Xealth

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση