ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Silver παντελόνι με μαύρο sweater και mary jane
 

11 tips για να βρίσκεις κάθε μέρα χρόνο για εσένα

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να έχεις ελεύθερο χρόνο για σένα;

Σταύρη Φράγκου

Η ρουτίνα της καθημερινότητας και οι υποχρεώσεις που έχουμε ίσως κάποιες μέρες να μας πνίγουν αφού τελειώνει η μέρα και δεν έχουμε αφιερώσει ούτε ελάχιστο χρόνο στον εαυτό μας. Μπορεί ο χρόνος μέσα στην μέρα να είναι περιορισμένος και να λέμε συχνά τις φράσεις τύπου  «Δεν έχω χρόνο για μένα», «Δεν προλαβαίνω να έχω ένα χόμπι», «η ώρα για διασκέδαση είναι μηδενική», «Με πνίγει η δουλειά και οι υποχρεώσεις μου».

Στην πραγματικότητα δεν έχουμε παρά να ζυγίσουμε τον χρόνο μας και να βάλουμε ισορροπία στη ζωή μας για να δημιουργήσουμε χρόνο για τον εαυτό μας δίνοντας του προτεραιότητα. Λίγες στιγμές ηρεμίας, χαλάρωσης και απόλαυσης χωρίς άγχος και υποχρεώσεις στο πρόγραμμα είναι αυτό που θα επαναπροσδιορίσει την καθημερινότητά μας. 

Αυτό θα το πετύχουμε είτε απλά «γεμίζοντας» τις μπαταρίες μας κάθε μέρα κάνοντας pampering, βρίσκοντας ένα νέο χόμπι, απολαμβάνοντας το αγαπημένο μας φαγητό, βόλτα με φίλους ή απλά ξαπλώνοντας στον καναπέ ακούγοντας μουσική, χωρίς να σκεφτόμαστε κάτι συγκεκριμένο.

Σας παραθέτουμε 11 ιδέες για να εμπνευστείτε και να τις προσαρμόσετε στην καθημερινότητα αλλά και στις ανάγκες σας. Όταν το πράξετε θα δείτε το πόσο σημαντικό είναι να έχετε έστω και λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. 

1. Αποσυνδέσου
Κλείσε όλες σου τις συσκευές ή τουλάχιστο ρύθμισε τις στο αθόρυβο για λίγο, Έτσι θα καθαρίσει το μυαλό σου και το σημαντικό θα είσαι μακριά από οθόνες που δεν είναι και το καλύτερο. Προτίμησε να διαβάσεις σελίδες από το βιβλίο σου ή απλά να χαλαρώσεις το μυαλό σου κάνοντας το απόλυτο τίποτα.


2. Πέρνα καλά με τον εαυτό σου
Δεν χρειάζεσαι πάντα παρέα για να περάσεις καλά. Πήγαινε μία βόλτα στη γειτονιά, στον πεζόδρομο για περπάτημα, στο πάρκο ή ακόμα και για ένα καφέ με τον εαυτό σου.


3. Πειραματίσου στην κουζίνα
Μπορεί να μην γεννηθήκαμε όλοι σεγ αλλά η ενασχόληση στην κουζίνα για την προετοιμασία ενός φαγητού, σνακ ή γλυκού θα είναι μία διαδικασία που θα σε χαλαρώσει και θα διώξει την ένταση της ημέρας.

4. Σχεδίασε την ημέρα σου από την προηγούμενη
Ο πιο παραγωγικός τρόπος να πετύχεις την οργάνωση του χρόνου σου, είναι να έχεις μία ιδέα για το τι θα κάνεις την επομένη και να γράψεις μία to do λίστα για να οργανωθείς καλύτερα και να διαχειριστείς τον χρόνο σου.

5. Power nap
Ο ολιγόλεπτος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σου χαρίσει την ενέργεια που χρειάζεται για να συνεχίσεις καλύτερα το υπόλοιπο της ημέρας σου. Αν είσαι όμως στο γραφείο μπορείς απλά να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις και τον ήχο στο κινητό και τον υπολογιστή και να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου να καθαρίσει το μυαλό του.


6. Περιόρισε το scroll στα social media
Σίγουρα υπήρξαν αρκετές ημέρες που επιστρέφεις στο σπίτι και αντί να αφήσεις τον εαυτό σου να χαλαρώσει, ξεκινάς το scroll στα social media καταλήγοντας να έχεις περάσει περισσότερο από μία ώρα στο κινητό βλέποντας εικόνες ή βίντεο που ίσως δεν θα αλλάξουν την καθημερινότητα σου. Μπορείς απλά αυτο τον χρόνο να τον αφιερώσεις στον εαυτό σου και να χαλαρώσεις στο μπαλκόνι ακούγοντας τη μουσική που αγαπάς.

7. Σκέψου πού αφιερώνεις τον χρόνο σου
Ό,τι και αν περιλαμβάνει το πρόγραμμά σου, να θυμάσαι πως είναι στο χέρι σου να δημιουργήσεις χρόνο για σένα. Κράτησε στο πρόγραμμά σου ό,τι έχει αξία για σένα, ό,τι σε ωφελεί, σε γεμίζει και δεν σε εξαντλεί είτε σωματικά ή πνευματικά. Έτσι επενδύεις σε σένα, ξεδιπλώνοντας τη δημιουργικότητα σου, φροντίζοντας τον εαυτό σου και την ευεξία σου.

8. Δες την αγαπημένη σου σειρά
Δεν είναι δύσκολο να βρεις ένα έστω και μισή ώρα μέσα στη μέρα για να «χαζέψεις» μια σειρά που θα σε κάνει να γελάσεις και να ξεχαστείς. Λίγη χαλάρωση στον καναπέ θα ξεκουράσει και το σώμα σου.

 
9. Μάθε να λες όχι
Αρκετοί θα ζητήσουν χρόνο από τον χρόνο σου και κάθε φορά που λες ναι μένει όλο και πιο ελάχιστος χρόνος για σένα. Ίσως η πιο αποτελεσματική και αποδοτική τεχνική διαχείρισης χρόνου είναι να πεις όχι σε κάποια πράγματα - όχι σε όλα για να μην γίνεις υπερβολική. Μην λες ναι σε ό,τι δεν σε  γεμίζει και σε κουράζει και περιόρισε τον χρόνο που αφιερώνεις σε ανθρώπους ή σε καταστάσεις που σε επιβαρύνουν. Λες όχι σε κάτι και ναι σε κάτι άλλο που αυτό μπορεί να είναι ένα χόμπι ή μία έξοδος για διασκέδαση. 

10. Πάρε μια μέρα άδεια
Ζήτα άδεια όχι για να κάνεις τις δουλειές του σπιτιού αλλά κγια να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που σε ξεκουράζει, είτε αυτό είναι μία βόλτα στο κέντρο, για να πας κομμωτήριο, να επισκευτείς το μουσείο για να δεις μία νέα έκθεση ή ό,τι άλλο δεν είχες χρόνο μέχρι σήμερα να κάνεις.

11. Μeal prepping
Το μαγείρεμα ειδικά με την πανδημία έχει γίνει σχεδόν καθημερινή υποχρέωση. Για να αλλάξεις λίγο παραστάσεις επένδυσε στο meal prepping, δηλαδή να αφιερώσε μία μέρα μεσα στην εβδομάδα ή το Σαββατοκύριακο, για να ετοιμάσεις γεύματα που μπορούν να μπουν στο ψυγείο και να μπορείς να απολαύσεις μέχρι και τρεις μέρες μετά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση