ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Αγκινάρα και υγεία

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά

Η αγκινάρα μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί σαν ένα δώρο από το θεό το οποίο δυστυχώς πολύ συχνά παραβλέπετε στην διατροφή μας.
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά λαχανικά τόσο για την υγεία όσο και για την πρόληψη και θεραπεία κάποιων παθήσεων.

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α, C και Κ και είναι άφθονη πυγή μαγνησίου, φυλλικό οξέως, ασβεστίου, χαλκού, φωσφόρου, μαγγανίου, καλίου, συμπλέγματος Βιταμίνης Β, φυτικών ινών και σιδήρου. 
Οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες  δεν μπορούν να μείνουν απαρατήρητες καθώς έχει αποδειχτεί ότι είναι το πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά αφού περιέχει πολλά φλαβονοειδή όπως η  Κυναρίνη, η κερκετίνη, η σιλυμαρίνη, η  ρουτίνη, και η λουτεολίνη  μεταξύ πολλών άλλων.

Σε διάφορες περιπτώσεις καρκίνου βοηθά στο να μην πεθαίνουν τα κύτταρα και αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό τους.
Η συλιμαρίνη και η Κυναρίνη είναι δυο από τα πιο σημαντικά συστατικά της αγκινάρας που επιδρούν ευεργετικά στον οργανισμό του ανθρώπου.
Στα φύλλα της αγκινάρας υπάρχει η Κυναρίνη που αυξάνει την παραγωγή χολής στο συκώτι λόγω της πικρής γεύσης της. Αυτό, συμβάλει στην πέψη και  βοηθάει μέγιστα τα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα μειώνοντας τα γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ο πόνος, τα φουσκώματα, τις στομαχικές διαταραχές  και την ναυτία. Επίσης, αυτή η αύξηση της ροής της χολής έχει ιδιαίτερη συνεισφορά στην υγεία του συκωτιού σε περιπτώσεις  ηπατικής ανεπάρκειας, ίκτερου και κακής πέψης των λιπαρών ουσιών.
Η συλιμαρίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξιδωτικό που  η δράση του έχει συνδεθεί με τον καθαρισμό των τοξίνων στο συκώτι, την καταπολέμηση ασθενειών του ύπατος και την πρόληψη κατά του καρκίνου του ύπατος και του παχέος εντέρου.

Είναι απίστετυτο ότι συλιμαρίνη και η Κυναρίνη μαζί, μπορούν μέχρι και να αναγεννήσουν τον υπατικό ιστό! Επίσης  η αγκινάρα, λόγο της συμβολής της στην καλύτερη λειτουργιά του συκωτιού βοηθά τα άτομα που έχουν καταναλώσει αλκοόλ την προηγούμενη μέρα .

Μια αγκινάρα αποδίδει μέχρι και το 25% των φυτικών ινών, της βιταμίνης C, K, και φυλλικού οξέως που χρειάζεται ο οργανισμός.

Η παρουσία της Βιταμίνης Κ,  Β-6 και του φυλλικού οξέως στην αγκινάρα, βοηθά στην πρόληψη οστεοπόρωσης και στην υγεία των οστών. Το μαγνήσιο δρα σαν ρυθμιστής της πίεσης του αίματος, η βιταμίνη C δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα σκοτώνοντας τις ελεύθερες ρίζες και ο χαλκός λαμβάνει μέρος στην μεταφορά σιδήρου στα κύτταρα και στην δημιουργία συνδετικού ιστού των κόκκαλων.

Ακόμα, η συχνή κατανάλωση μπορεί να μείωση την κακή και να αυξήσει την καλή χοληστερόλη.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι τα πιο πολλά από τα ‘’θαυματουργά’’ συστατικά της αγκινάρας βρίσκονται στα φύλλα που πολλές φορές τα πετάμε και τρώμε μόνο την καρδιά. Ακόμα, όταν μπαίνουν στην κατάψυξη χάνουν ένα μεγάλο μέρος των θρεπτικών τους ουσιών. Το ίδιο θα γίνει σε περίπτωση που τις μαγειρέψετε και μείνουν πολύ ώρα καθαρισμένες χωρίς τον κορμό τους. Αν θέλετε να τις διατηρήσετε μερικές μέρες χωρίς να χάσουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, τότε να τις βάλετε σε ένα δοχείο με νερό χωρίς να αφαιρέσετε τον κορμό.

Εν ολίγοις, η αγκινάρα είναι μια υπερτροφή που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι μας!!

Να είστε πάντα υγιείς και με χαμόγελο!!

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση