ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Τρώω αργά άρα τρώω σωστά

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων οι ρυθμοί της καθημερινότητας γίνονται ολοένα και πιο γρήγοροι και αναπόφευκτα ολοένα και περισσότερος κόσμος δυσκολεύεται να βρει αρκετό χρόνο για να φάει με την ησυχία του.

Σίγουρα είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε να τρώμε τα γεύματα μας αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι και η ποιότητα αυτών των γευμάτων. Αυτό που παρατηρείται τα τελευταία κυρίως χρόνια είναι  αρκετός κόσμος λόγω συνεχόμενης δουλειάς να τρώει σε ακατάλληλο περιβάλλον μέσα σε 5 λεπτά απλώς για να ικανοποιηθεί το αίσθημα της πείνας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι απολαμβάνουνε αυτό που καταναλώνουνε. Οι έρευνες και οι ειδικοί συμφωνούν ότι τόσο η γευστική ικανοποίηση αλλά και η διαδικασία της πέψης είναι αλληλένδετα με τον τρόπο που τρώμε άρα πρέπει να βρούμε τον χρόνο να κάνουμε τα γεύματα μας όσο πιο ποιοτικά γίνεται.

Όταν αναφερόμαστε σε ποιοτικά γεύματα αναφερόμαστε στην συμπεριφορά που πρέπει να έχουμε κατά την διάρκεια του γεύματος όπως την ποσότητα, το τι έχουμε στο πιάτο μας καθώς και το πόσο γρήγορα τρώμε. Όλα αυτά είναι σημαντικά καθώς μπορούν να καθορίσουν το βάρος μας είτε αρνητικά είτε θετικά, τον δείκτη υγείας και την γενικότερη ψυχολογία μας.

Σε αυτό το σημείο θα σταθούμε κυρίως στην διάρκεια του γεύματος αφού έχει παρατηρηθεί ότι ο περισσότερος κόσμος τείνει να τρώει πολύ γρήγορα.  Η διάρκεια ενός γεύματος, από την ώρα που ξεκινάμε μέχρι την ώρα που θα σταματήσουμε, θα πρέπει να είναι γύρω στα 20 λεπτά. Καθόλου τυχαίος αυτός ο αριθμός αφού ο ανθρώπινος εγκέφαλος για να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα. Η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από 2 ορμόνες του εντέρου: το πεπτίδιο ΥΥ και το πεπτίδιο GLP-1. Με απλά λόγια, εάν τρώμε γρήγορα δεν βοηθάμε τον εγκέφαλο να αντιληφθεί το αίσθημα του κορεσμού για αυτό παρατηρείται κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων φαγητού όταν τρώμε γρήγορα.

Όσο δύσκολο και αν ακούγεται για κάποιους τρώγοντας πιο αργά, δηλαδή πιο μικρές μπουκιές και ορθή μάσηση, βοηθά στο να απολαύσουμε την διαδικασία αυτή καλύτερα.  Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα ωφελήματα που προσφέρει η κατανάλωση ενός γεύματος στα σωστά χρονικά πλαίσια.  Τρώγοντας αργά βοηθάμε την διαδικασία της πέψης αφού όσο πιο καλά γίνεται η μάσηση της τροφής τόσο πιο ομαλά και χωρίς προβλήματα ενδέχεται να τελειώσει  αυτή η διαδικασία έχοντας επωφεληθεί όλα τα θρεπτικά συστατικά που μας προσφέρει το φαγητό που μόλις έχουμε φάει. Ειδικότερα, ο κόσμος που υποφέρει από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, και δεν είναι και λίγος, πρέπει να μασάει αργά αφού αυτό μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων.

Ακόμη μια θετική πτυχή του τρώω αργά είναι και η απώλεια βάρους. Αυτό γίνεται αφού όταν τρώμε γρήγορα προσπερνάμε το σημείο κορεσμού, αφού όπως έχουμε προαναφέρει πιο πάνω ο εγκέφαλος χρειάζεται συγκεκριμένη ώρα για να αντιληφθεί αυτό το αίσθημα, και συνεχίζουμε να τρώμε άρα προσλαμβάνουμε ανεπιθύμητες θερμίδες που τελικά οδηγούν σε αύξηση βάρους.  Άρα, με το να τρώμε αργά και εμείς οι ίδιοι μπορούμε να αντιληφθούμε πότε έχουμε χορτάσει και να σταματήσουμε εκεί που πρέπει.

Ένας σημαντικό λόγος για να τρώμε αργά είναι και η γευστική απόλαυση ενός γεύματος και ειδικά των απαγορευμένων τροφών. Όταν λοιπόν θα φάμε, και πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε σε τροφές που δεν δικαιούμαστε να τρώμε συχνά, καλό θα ήταν να μην πέσουμε με τα μούτρα στο πιάτο αφού έτσι δεν θα αντιληφθούμε κατά πόσο είναι γευστικά ωραίο αυτό που τρώμε. Φάτε μια πιο μικρή μερίδα πιο αργά και μόνο τότε θα επωφεληθείτε όλο το φάσμα της γευστικής απόλαυσης που μπορεί να προσφέρει ένα γεύμα.  Τέλος, προσπαθήστε να φάτε αργά αφού αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όταν επικεντρωνόμαστε στο πιάτο μας και απολαμβάνουμε πραγματικά αυτό που βρίσκεται μπροστά μας μπορεί να οδηγήσουμε καθημερινά τον εαυτό μας σε λιγότερο στρες.

Άρα τα πράγματα είναι απλά. Ζούμε σε μια κοινωνία που κινείται σε τρομερά γρήγορους ρυθμούς; Ναι. Αυτό αποτελεί δικαιολογία για να μην μπορούμε να φάμε αργά και να απολαύσουμε το γεύμα μας; ΌΧΙ. Προσπαθήστε να αντιληφθείτε τα πραγματικά οφέλη της αργής μάσησης ενός γεύματος και απλώς αφήστε τον εαυτό σας να απολαύσει αυτό που βρίσκεται στο πιάτο σας χωρίς να αγχώνεστε για τίποτα άλλο. Εάν καταφέρετε να κάνετε αυτό τότε μόνο θα έχετε κάνει ένα βήμα προς τα πάνω για την βελτίωση της καθημερινότητας σας και πιο σημαντικό της υγείας σας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση