ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Τι είναι το σύνδρομο Down και γιατί η κοινωνία μας πρέπει να το αποδεχτεί;

Με αφορμή το περιστατικό με την μικρή Μαρία Ραφαέλα όσον αφορά στη γιορτή που είχε στο σχολείο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου όπου ένιωσε με τον χειρότερο τρόπο την απόρριψη όταν ήρθε η σειρά της να απαγγείλει και το μικρόφωνο πέρασε από πίσω της πηγαίνοντας σε άλλο παιδάκι. 

Ο λόγος; Το κοριτσάκι αυτό με σύνδρομο Down έχει δικαίωµα σε µία πλήρη συµµετοχή στη ζωή της κοινότητας που ζει. Το σχολείο και η διευθύντρια δεν έχουν -μέχρι στιγμής- απολογηθεί για το περιστατικό της γιορτής ούτε και για τον χειρισμό σύμφωνα με το μήνυμα της μητέρας της μικρής Μαρίας Ραφαέλας στα social media. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κύπρος: Έτσι δεν υπολόγισαν τη μικρή Μαρία στην σχολική γιορτή

Σαν κοινωνία είμαστε κλειστοί στο να αποδεχτούμε το μοναδικό και όχι μόνο, το κρίνουμε αλλά και το παραμερίζουμε. Η συµµετοχή όμως και η ενσωμάτωση των παιδιών µε σύνδροµο Down στο σχολικό πλαίσιο, σε δραστηριότητες και διάφορες εκδηλώσεις δίνουν στα παιδιά µε σύνδροµο Down την ευκαιρία για κοινωνική ανάπτυξη, όπως και σε όλα τα άλλα παιδιά. Στο πρόσφατο περιστατικό το συγκεκριμένο σχολείο φάνηκε αδύνατο να αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό, με αποτέλεσμα να περιθωριοποιήσει το κοριτσάκι. Σαν κοινωνία οφείλουμε όμως να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, να τα διδάξουμε να σέβονται και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα που υπάρχει γύρω τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας της μικρής Μαρίας Ραφαέλας

Πιο κάτω αναλύουμε περισσότερο τι είναι το σύνδρομο Down, που οφείλεται αλλά και πώς πρέπει η κοινωνία να λειτουργεί απέναντί τους

Τι είναι το σύνδρομο Down
Eίναι η πιο συνηθισµένη αιτία νοητικής καθυστέρησης, εμφανίζεται µε συχνότητα 1:700 ή 1:900 γεννήσεις. Η διαφοροποίηση αυτή οφείλεται στις διαφορετικές αντιλήψεις που εµφανίζει η κάθε κοινωνία σε θέµατα αντισύλληψης καθώς και της εκούσιας διακοπής της εγκυµοσύνης. Στην Αγγλία υπάρχουν περίπου 30.000 άτοµα µε σύνδροµο Down, στη Δυτική Ευρώπη ο αριθµός φτάνει τις 200.000 άτοµα και σε παγκόσµια κλίµακα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 2.000.000 άτοµα µε σύνδροµο Down.

Που οφείλεται
Το σύνδροµο Down οφείλεται στην παρουσία ενός τρίτου χρωµοσώµατος Ποιος είναι ο λόγος που δηµιουργείται το τρίτο χρωµόσωµα κατά τη στιγµή της σύλληψης είναι ακόµη άγνωστος. Αν και ο κίνδυνος να γεννηθεί µωρό µε σύνδροµο Down αυξάνει µε την ηλικία της µητέρας , τα παιδιά µε σύνδροµο Down γεννιούνται σε οικογένειες άσχετα από κοινωνικό, οικονοµικό και φυλετικό περιβάλλον καθώς και από γονείς διαφόρων ηλικιών.

Το σύνδροµο Down σχετίζεται µε µία σειρά αναπτυξιακών δυσκολιών
Αυτές οι δυσκολίες αφορούν την κινητική ανάπτυξη (δηλαδή τα παιδιά µε σύνδροµο Down αργούν να µπουσουλίσουν, να σταθούν, να περπατήσουν) καθώς και την γνωστική τους ανάπτυξη (όπως στην οµιλία και στην απόκτηση του λόγου, καθώς και στις ικανότητες της βραχύχρονης µνήµης)

Κοινωνική αποδοχή
Τα άτοµα µε σύνδροµο Down µπορούν να ζήσουν µια ολοκληρωµένη και δηµιουργική ζωή Στην εποχή µας πλέον όπου υπάρχει πρόσβαση σε ιατρικές παροχές ο µέσος όρος ζωής των ατόµων µε σύνδροµο Down είναι γύρω στα 65 χρόνια. Με την παροχή κατάλληλης εκπαίδευσης, έγκαιρης ιατρικής αντιµετώπισης και κοινωνικής υποστήριξης η πλειονότητα των ατόµων µε σύνδροµο Down µπορούν να ζήσουν µια ανεξάρτητη και παραγωγική ζωή.

Αντιλήψεις της κοινωνίας
 Σε κάθε άτοµο µε σύνδροµο Down αξίζει να του προσφέρεται η καλύτερη δυνατή ιατρική περίθαλψη, όπως και σε κάθε ασθενή. Με την παροχή κατάλληλων υποστηρικτικών υπηρεσιών (φυσιοθεραπεία, λογοθεραπεία, προγράµµατα παρέµβασης, κατάλληλη σχολική εκπαίδευση, κ.α.) µπορούµε να θεωρήσουµε ότι διασφαλίζουµε στα άτοµα µε σύνδροµο Down την παροχή ευκαιριών για να αναπτύξουν το δυναµικό τους. Πρέπει να δοθεί τέλος στον ιδρυµατισµό, στις διακρίσεις εις βάρος των ατόµων µε σύνδροµο Down καθώς και στον κοινωνικό αποκλεισµό τους. Για να διασφαλίσουµε την ποιότητα ζωής των ατόµων µε σύνδροµο Down (εννοώντας ποιότητα ζωής αναφερόµαστε στην εκπαίδευση, στην εργασιακή ενσωµάτωση, αυτόνοµη διαβίωση, επαρκή ιατρική κάλυψη, κοινωνική αποδοχή) χρειάζεται η υποστήριξη και η συνεργασία των επαγγελµατιών που προσφέρουν ειδικές υπηρεσίες, των γιατρών, των εκπαιδευτικών, των εργοδοτών και των συναδέλφων, των πολιτικών προσώπων, του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, δηλαδή όλων µ α ς.

- Κάθε παιδί µε σύνδροµο Down έχει δικαίωµα σε µία πλήρη συµµετοχή στη ζωή της κοινότητας που ζει και στις παρεχόµενες υπηρεσίες. Η συµµετοχή και ενσω- µάτωση των παιδιών µε σύνδροµο Down στο σχολικό πλαίσιο, σ ε διάφορες προσφερόµενες δραστηριότητες για παιδιά (όπως αθλητικές οµάδες , προσκοπισµό ς , οµάδες καλλιτεχνικής έκφρασης κ.α.) δίνουν στα παιδιά µε σύνδροµο Down την ευκαιρία για κοινωνική ανάπτυξη, όπως και σ ε όλα τα άλλα παιδιά. Η ενσωµάτωση τους σε εργασιακές δοµές καθώς και η ενασχόλησή τους µε διάφορες δραστηριότητες (χόµπι, αθλητισµό, διασκέδαση) προσφέρουν την ευκαιρία στα ενήλικα άτοµα να ζήσουν µια ενδιαφέρουσα και ολοκληρωµένη ζωή.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση