ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Τελικά πρέπει να αποφεύγουμε κάποιες τροφές;

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Πολλές φορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και η γενικότερη άποψη του κοινού για συγκεκριμένες τροφές δημιουργεί την εντύπωση του απαγορευμένου. Τελικά πόσο λανθασμένη είναι η κατανάλωση σοκολάτας, καφέ, μπίρας ή κόκκινου κρέατος; Δυστυχώς αρκετός κόσμος θεωρεί πως καταναλώνοντας συγκεκριμένες τροφές, που διαχρονικά έχουν προβληθεί ως βλαβερές, θα προκαλέσει προβλήματα και ανισορροπίες όσον αφορά την διατροφή. Πρόσφατες έρευνες και μελέτες έχουν δείξει πώς όχι μόνο αυτές οι τροφές δεν είναι βλαβερές αλλά επίσης περιέχουν αρκετά θρεπτικά στοιχεία. Άρα, καλό θα ήταν όλοι μας να αφήσουμε στο περιθώριο τυχόν προκαταλήψεις προς συγκεκριμένες τροφές και να τις απολαύσουμε, φυσικά με μέτρο, αφού μπορούν νας μας προσφέρουν συγκεκριμένες ευεργετικές ιδιοτήτες.

Όλοι έχουμε ακούσει πως πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ αφού δεν κάνει καλό στην υγεία μας. Πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει πως τόσο η μπίρα αλλά και το κρασί κρύβουν αρκετά οφέλη για την υγεία μας. Παρόμοια αποτέλεσματα έδειξε μια άλλη μελέτη η οποία διευκρινίζει πως καταναλώνοντας μπίρα με μέτρο μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για εκδήλωση καρδιακών επεισοδίων σχεδόν κατά 1/3. Εξίσου ευεργετικές ιδιότητες έχει και το κόκκινο κρασί αφού πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως η ρεσβερατρόλη (ουσία που συναντούμε στην φλούδα των σταφυλιών) μπορεί να μειώσει περιστατικά καρκίνου του μαστού αφού αποτρέπει καρκινικά κύτταρα από το να αναπτυχθούν στο στήθος. Αυτό δεν σημαίνει πως οι λάτρεις του αλκοόλ δικαιούνται να προβούν σε αλόγιστη κατανάλωση μπίρας και κρασιού αφού αυτή μπορεί εύκολα να εξαφανίσει όποιες ευεργετικές ιδιότητες και να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία.

Επίσης παρεξηγημένος ως προς τις επιδράσεις που έχει στην υγεία μας είναι και ο καφές. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε στομαxικές διαταραχές, αλλοίωση στα νεύρα καθώς και σε υπερένταση και αυξημένη επιθετικότητα. Φυσικά για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει και υπερκατανάλωση. Αρκετές μελέτες συμφωνούν πλέον στις θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει ο καφές, όπως την προστασία των κυττάρων λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών που συναντούμε στην καφεΐνη που μπορεί να επιβραδύνει την πρόωρη γήρανση. Επίσης, αν και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες, η καφεΐνη μπορεί να προστατεύει τον οργανισμό μας από τον Σακχαρώδης Διαβήτη καθώς και τις γυναίκες από την κατάθλιψη. Άρα με με ασφάλεια μπορούμε να πούμε πως ο καφές λανθασμένα συμπεριλαμβάνεται στις απαγορευμένες τροφές αφού η σωστή κατανάλωση του έχει αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία μας.

Σίγουρα μεγαλώνοντας όλοι μας κάποια στιγμή αναζητούσαμε τις κρυψώνες στο σπίτι για τις σοκολάτες. Αυτό καθώς και η λανθασμένη κοινή γνώμη έχουν οδηγήσει την σοκολάτα ψηλά στην λίστα με τις απαγορευμένες τροφές. Πολλοί την χαρακτηρίζουν ως τον γλυκό πειρασμό αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς όπως τα γνωρίζαμε αφού συγκεκριμένη μελέτη έδειξε πως τακτική κατανάλωση σοκολάτας, εννοείται με μέτρο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής κατά 1/3. Αυτό οφείλεται σε μια ουσία που συναντούμε στο κακάο, τα φλαβανοειδή, η οποία λόγω της αντιοξειδωτικής της επίδρασης βοηθάει στον περιορισμό καρδιαγγειακών παθήσεων. Φυσικά, εκτός από ευεργετική η σοκολάτα είναι και παχυντική άρα με μέτρο στις ποσότητες που καταναλώνουμε αφού υπερκατανάλωση ισούται με υψηλή θερμιδική πρόσληψη.

Άλλες τροφές οι οποίες βρίσκονται ψηλά στην λίστα των παρεξηγημένων τροφών είναι τα αβγά, το ποκ-κορν, το κόκκινο κρέας, τα ζυμαρικά και το βούτυρο. Όσον αφορά τα αβγά, υπάρχει η εντύπωση πως αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αυτό ναι μεν είναι αλήθεια αλλά μόνο με υψηλή εβδομαδιαία κατανάλωση. Με σωστή κατανάλωση, μπορούμε να εμπλουτίσουμε την διατροφή μας αφού τα αυγά περιέχουν υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, σίδηρο, λουτεΐνη και άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε. Επίσης τα αυγά είναι αρκετά σημαντικά για τα παιδιά αφού από αυτά μπορούν να αντλήσουν λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, D, E) καθώς και πρωτεΐνες.

Πολλοί θεωρούν πως το ποπ-κορν είναι μαι τροφή που προσφέρει μόνο πολλά κορεσμένα λιπαρά και ψηλές ποσότητες θερμιδών. Αυτό αληθεύει κυρίως για τις συσκευασίες που προσφέρονται στις αίθουσες κινηματογράφου αφού το σπιτίσιο ποπ-κορν με τις σωστές αναλογίες σπιτικού λαδιού και αλατιού μπορεί να προσφέρει πραγματικά οφέλη όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, Κ, Β6) και μέταλλα (ασβέστιο, νάτριο, μαγγάνιο, φωσφόρο, μαγνήσιο κ.λπ). Όλα αυτά βοηθούν στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Επίσης παρεξηγημένη τροφή είναι και το βοδινό κρέας αφού όλοι υπερθεματίζουν την υψηλή του περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Αυτό που πολλοί ξεχνούν να αναφέρουν είναι πως με σωστές μικρές μερίδες, προτιμότερο το άπαχο, είναι όντως μια πλούσια πηγή πρωτεΐνης και σιδήρου.

Πιθανότατα η πιο παρεξηγημένη τροφή είναι το βούτυρο αφού όλοι το συσχετίζουν με τα κορεσμένα λίπη του που οδηγούν σε αθηροσκλήρωση και καρδιοπάθειες. Φυσικά και πρέπει να τονίζονται οι βλαβερές ιδιότητες του αλλά από την άλλη δεν πρέπει να παραλείπονται και οι θετικές του ιδιότητες όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος λόγω της βιταμίνης Α που περιέχει. Επίσης σημαντικό να αναφερτεί είναι πως το βούτυρο μπορεί να έχει έντονη αντικαρκινική δράση καθώς και να εμπλουτίσει τον σκελετό μας λόγω της ύπαρξης της βιταμίνης Δ. Για να επωφεληθούμε όλων αυτών των θετικών επιδράσεων πρέπει πρώτα να παραμείνουμε σε μέτρια επίπεδα κατανάλωσης. Αφήσαμε το ψωμί για το τέλος. Αυτό που φαίνεται να πιστεύει ο κόσμος είναι πως το ψωμί δεν είναι και ότι καλύτερο αφού αυξάνει την θερμιδική πρόσληψη και ιδιαίτερα όταν το βουτάμε σε λάδι ή σάλτσα. Αυτό είναι αλήθεια αλλά που δυστυχώς ο κόσμος δεν γνωρίζει πως με 2-3 φέτες ολικής αλέσεως υπάρχουν αρκετά οφέλη. Λόγω των φυτικών ινών του συγκεκριμένου είδους ψωμιού μπορεί να βοηθηθεί αρκετά η ομαλή εντερική λειτουργία, η αποφυγή της δυσκοιλιότητας καθώς και η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Όπως είναι φανερό από τα πιο πάνω λανθασμένα έχουν επικολληθεί σε συγκεκριμένες τροφές η ταμπέλα του κακού και του απαγορευμένου. Δυστυχώς λανθασμένα έχει επικρατήσει η άποψη πως ότι είναι νόστιμο είναι βλαβερό. Το θετικό είναι πως οι συχνές μελέτες αποδυκνείουν πως η πλειοψηφία των τροφών μπορούν να αποδειχτούν ευεργετικές, φτάνει να υπάρξει σωστή κατανάλωση. Πλέον οι πληροφορίες είναι παντού που σωστό θα ήταν να υπάρχει κατάλληλη ενημέρωση τόσο για τις θετικές αλλά και τις αρνητικές πτυχές μιας τροφής έτσι ώστε να μπορούμε να τις απολαμβάνουμε χωρίς ρίσκο.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση