ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Στρες & γάμος: Πώς επηρεάζουν την καρδιά μας

Δρ. Μιχάλης Παπαχαραλάμπους

Πόση ζωή μάς κλέβει το στρες; Και συγκεκριμένα, πόσο απειλεί το στρες και ο γάμος την καρδιά μας;

Παρ’ όλο ότι έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών αστείων, τα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι, συνολικά, ο γάμος συνδέεται με καλύτερη υγεία. Σε αντίθεση με τις παντρεμένες, οι ανύπαντρες γυναίκες έχουν πενήντα τοις εκατό υψηλότερη θνησιμότητα ενώ οι ανύμφευτοι άνδρες έχουν 250 τοις εκατό υψηλότερα ποσοστά θανάτου. Γενικά οι ανύπαντροι είναι μακράν πιο απίθανο να δηλώσουν ευχαριστημένοι με τη ζωή από ό,τι οι συζευγμένοι.

Τα ευρήματα αυτά εφαρμόζονται μόνο σε εκείνους που βρίσκονται σε σταθερό γάμο. Οι ανύπαντροι είναι ευτυχέστεροι από εκείνους που βιώνουν προβληματικό γάμο. Πάντως εκείνοι που παραμένουν σε σταθερή συζυγική σχέση απολαμβάνουν υψηλότερη συνολική μακροζωία τόσο από τους ανύπαντρους όσο και από τους διαζευγμένους.

Η επιστημονική γραμματεία βρίθει από μελέτες που συνδέουν τη συζυγική δυσαρμονία με ένα ευρύ φάσμα διαταραχών υγείας, πρωτίστως της καρδιοπάθειας. Στην ογκώδη έρευνα MRFIT, όπου 10.904 των συμμετεχόντων ανδρών ήταν νυμφευμένοι κατά την έναρξη, η επί εννέα χρόνια παρακολούθηση αποκάλυψε ότι εκείνοι που κατόπιν διαζεύχθηκαν υπέστησαν έναν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής και συνολικής θνησιμότητας.

Ως μέρος της μελέτης Stockholm Female Coronary Risk Study, οι ερευνητές εξέτασαν και ρώτησαν εκατοντάδες Σουηδές ηλικίας 30-65 που είχαν νοσηλευθεί λόγω καρδιακής προσβολής. Κατόπιν τις παρακολούθησαν επί πέντε χρόνια. Ανάμεσα στις 187 γυναίκες που ήταν παντρεμένες ή συζούσαν με άνδρα σύντροφο, το συντροφικό στρες συνδεόταν με τριπλάσιο κίνδυνο επαναληπτικού στεφανιαίου επεισοδίου – ακόμα και μετά από τον παραμερισμό άλλων συγχυτικών για το αποτέλεσμα παραγόντων όπως η ηλικία, το κάπνισμα, τα τριγλυκερίδια κ.λπ.

Στη μελέτη Healthy Women Study εκτιμήθηκαν η ποιότητα του γάμου 393 προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, μαζί με ένα αριθμόν παραγόντων κινδύνου για τα καρδιαγγειακά. Περισσότερο από μια δεκαετία ύστερα, οι ερευνητές υπολόγισαν την έκταση της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες των γυναικών με χρήση μιας τεχνικής γνωστής ως στεφανιαία τομογραφία. Βρήκαν ότι οι γυναίκες με ικανοποιητικό γάμο είχαν τη λιγότερη αθηροσκλήρωση στις καρωτιδικές αρτηρίες και την αορτή, και λιγότερο ταχεία επέκταση της καρωτιδικής αθηροσκλήρωσης συγκριτικά με εκείνες που ήταν παγιδευμένες στους λιγότερο ικανοποιητικούς γάμους. Γυναίκες χωρίς σύντροφο είχαν ενδιάμεσα επίπεδα αθηροσκλήρωσης.

Πειραματικά δεδομένα δείχνουν ότι οι συζυγικές συγκρούσεις μπορούν να υποδαυλίσουν μια ποικιλία βλαβερών βιοχημικών αλλαγών μέσα στο σώμα. Όταν ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins ζήτησαν από ζευγάρια να συζητήσουν ένα θέμα στο οποίο διαφωνούν επί δέκα λεπτά, η πίεση αίματος ανέβηκε και στα δύο φύλα.

Παρόμοιες σειρές ερευνών έδειξαν ότι μια 30λεπτη συζήτηση συζυγικών προβλημάτων επέφερε μεγαλύτερες και συνεχείς αυξήσεις στην πίεση, την αδρεναλίνη, τη νοραδρεναλίνη και την ορμόνη που διεγείρει την έκκριση κορτιζόλης, αλλά και μεγαλύτερη εξασθένιση του αμυντικού συστήματος συγκριτικά με συζητήσεις λιγότερο δυσάρεστων θεμάτων.

Παρατηρήθηκε όμως το εξής ενδιαφέρον: Όταν οι σύζυγοι απλώς διαφωνούσαν με τις συμβίες τους χωρίς να γίνονται επιθετικοί ή να προσπαθούν να τις πείσουν, δεν ανέβαινε η πίεση, ανέβαινε όμως εξίσου ο καρδιακός ρυθμός τους. Η συζυγική διάσταση δεν μας θίγει μόνο ψυχικά αλλά επιτίθεται ευθέως στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση