ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Yves Saint Laurent: «Έχω ζήσει την απατηλή φιλία των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων»

Ο σχεδιαστής που άλλαξε τη γυναικεία μόδα για πάντα.

Μαρία Καραμάνου

Ονομαζόμενος Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent, γεννήθηκε στις 1 Αυγούστου 1936 και απεβίωσε την 1 Ιουνίου 2008, αφήνοντας πίσω του μια αξέχαστη ιστορία. Ο Yves Laurent αποτέλεσε έναν αληθινό θρύλο της μόδας. Η επιρροή του στον χώρο ήταν ανεκτίμητη από τη στιγμή που το 1958 παρουσίασε την πρώτη του συλλογή, έχοντας ήδη αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση του δημιουργικού ατελιέ του οίκου Dior.

Photo By @mariannemagazine On Instagram

Ο Yves αναδείχθηκε ως πρωτοπόρος στον κόσμο της μόδας τη δεκαετία του '60, προσφέροντας μια φρέσκια προοπτική σε μια βιομηχανία που αναζητούσε την κατεύθυνσή της. Επινόησε το κονσεπτ του "πρετ-α-πορτέ" (pret-a-porter), δημιουργώντας μια γραμμή μόδας που ήταν προσιτή σε όλους και απέδειξε ότι η μόδα μπορεί να είναι δημιουργική και προσβάσιμη ταυτόχρονα. Έτσι, ανέδειξε τη μόδα ως μια παγκόσμια βιομηχανία με λάμψη και επιρροή, δίνοντας της νέα κατεύθυνση και πνοή.

Photo By @tina_turnbow On Instagram - Ο Yves Laurent με τον Mick Jagger

Ο δημιουργός που εισήγαγε την έννοια του μαύρου σμόκιν κοστουμιού στη γυναικεία μόδα και αυτός που ενσωμάτωσε πολυπολιτισμικά στοιχεία στις συλλογές του, προτιμώντας ποικίλα μοντέλα με διαφορετικές χροιές και προελεύσεις, γεννήθηκε στο Oran, το λιμάνι της Αλγερίας που τότε βρισκόταν υπό γαλλική κυριαρχία. Ο δημιουργός αναπολεί την πόλη του ως «Ένα εκκεντρικό μέρος που φιλοξενούσε εμπόρους από όλο τον κόσμο...ένα περιβάλλον που ακτινοβολούσε με ποικιλία ανθρώπων κάτω από το ήρεμο αφρικανικό ηλιακό φως». Η παιδική του ηλικία ήταν γεμάτη ευτυχία. Παρόλα αυτά, το αυστηρό καθολικό σχολείο που παρακολούθησε είχε μια ανείπωτη επίδραση στον ευαίσθητο έφηβο, καθώς οι συμμαθητές του τον εκνεύριζαν και τον αναγκάζανε σε δυσάρεστες καταστάσεις.

Photo By @claudiaschiffer On Instagram - Ο Yves Laurent με τη Claudia Schiffer στην πασαρέλα

Το 1953, τα σχέδια που είχε δημιουργήσει ο Saint Laurent παρουσιάστηκαν στον Michel de Brunhoff, ο οποίος ήταν αρχισυντάκτης της γαλλικής Vogue. Ο Brunhoff εντυπωσιάστηκε τόσο από τις δημιουργίες του Saint Laurent ώστε τις παρουσίασε στον Christian Dior. Στην πραγματικότητα, μερικά από αυτά τα σχέδια ανέδειξαν πρωτοποριακές δημιουργίες, που ο ίδιος ο Christian Dior δεν είχε ακόμη αποκαλύψει στο ευρύ κοινό.

Photo By @carlabrunimadit On Instagram - Ο Yves Saint Laurent με την Carla Bruni το 1996

Με αυτόν τον τρόπο, η καριέρα του εμβληματικού σχεδιαστή ξεκίνησε να ανακαλύπτεται. Ο Dior ανέθεσε στον Saint Laurent τη θέση του βοηθού του, δίνοντάς του σταδιακά μεγαλύτερες ευθύνες. Το 1957, ο Dior εκμυστηρεύτηκε σε έναν από τους συνεργάτες του ότι από τα 180 σχέδια που είχαν δημιουργηθεί για την επερχόμενη κολεξιόν, τα 34 είχαν επιμεληθεί εξολοκλήρου από τον Saint Laurent. Λίγο αργότερα, εκείνη τη χρονιά, ο Dior απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς και ο Saint Laurent, μόλις 21 ετών, ανέλαβε τη θέση του ως δημιουργικός διευθυντής του οίκου. Έτσι, παρουσίασε τη νεανική σειρά του με τίτλο "Trapeze" για τη σεζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι του 1958.

Photo By @fashiontomax_magazine On Instagram

Το 1960, ο Yves Saint Laurent βίωσε μια κρίση νευρικής κατάρρευσης, με αποτέλεσμα ο οίκος Dior να αποφασίσει να τον απομακρύνει από το αξίωμα του δημιουργικού διευθυντή και να τον αντικαταστήσει με τον σχεδιαστή Marc Bohan. Δύο χρόνια αργότερα, το 1962, ο Yves Laurent ίδρυσε τον δικό του οίκο υψηλής ραπτικής, ο οποίος γρήγορα κέρδισε μεγάλη δημοφιλία. Ο Saint Laurent ασκούσε σημαντική επιρροή στον χώρο της μόδας στο Παρίσι.

Photo By @fashiontomax_magazine On Instagram

Ήταν ο πρωτοπόρος που εισήγαγε το γυναικείο παντελόνι στον κόσμο της μόδας, δίνοντάς του νέα διάσταση για την πόλη και την ύπαιθρο. Στις συλλογές του, επικρατούσαν τα μεταλλικά και τα διαφανή υφάσματα μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Κατά τη δεκαετία του '70, εμπνευσμένος από την παραδοσιακή ρωσική φορεσιά, παρουσίασε υψηλή ραπτική με αγροτικά στοιχεία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επέκτεινε τις δραστηριότητές του σε έτοιμα ενδύματα, αξεσουάρ, είδη οικιακής χρήσης, αρώματα (συμπεριλαμβανομένων των Y [1964], Rive Gauche [1971] και Opium [1977]) και ανδρική μόδα, διατηρώντας ταυτόχρονα το ενδιαφέρον του για την υψηλή ραπτική.

Photo By @yvessaintlaurentarchive On Instagram - Σακάκι από την collection του 1971 στο Fondation Pierre Bergé-Yves Saint Laurent

Στις 7 Ιανουαρίου του 2002, έδωσε μια συνταρακτική συνέντευξη με τίτλο "De Profundis", όπου προχώρησε σε βαθιές εξομολογήσεις και αποκαλύψεις.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως, «Στα 18 μου είχα την τύχη να γίνω βοηθός του Christian Dior, να τον διαδεχθώ στα 21 μου και να γνωρίσω την επιτυχία με την πρώτη μου κιόλας κολεξιόν, το 1958, από την οποία συμπληρώνονται 44 χρόνια σε λίγες μέρες. Από τότε, έχω ζήσει για τη δουλειά μου και μέσα από τη δουλειά μου. Είμαι πολύ υπερήφανος που σε όλο τον κόσμο οι γυναίκες ντύνονται με ταγιέρ-παντελόνια, με κοστούμια σμόκιν, με κοντά παλτό και με γκαμπαρντίνες».

Photo By @yvessaintlaurentarchive On Instagram - Yves Saint Laurent και Betty Catroux

Στη συνέχεια είπε, «Λέω στον εαυτό μου ότι έχω δημιουργήσει την γκαρνταρόμπα της μοντέρνας γυναίκας , ότι έχω λάβει κι εγώ μέρος στην αλλαγή της εποχής μας. Συγχωρήστε την όποια ματαιοδοξία μου σχετικά με αυτό, μια και πιστεύω από παλιά ότι ο ρόλος της μόδας δεν ήταν απλώς να κάνει τη γυναίκα πιο όμορφη αλλά επίσης και να την εξασφαλίσει, να της δώσει την αυτοπεποίθηση και την επιβολή. Ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται αισθητικά οράματα για να ζήσει. Εγώ τα δικά μου τα έχω ακολουθήσει, τα έχω αναζητήσει και τα έχω συλλάβει».

Photo By @yvessaintlaurentarchive On Instagram- Ο Yves Saint Laurent και η Catherine Deneuve το 1982, με φωτογράφο τον Helmut Newton

Αμέσως μετά, ο Yves Laurent αποκάλυψ ότι, «Έχω ζήσει πολλών ειδών άγχη, πολλά είδη κόλασης. Έχω αντιμετωπίσει φόβο και τρομερή μοναξιά, την απατηλή φιλία των ηρεμιστικών και των ναρκωτικών, τη φυλακή της κατάθλιψης και των ψυχιατρείων. Μπόρεσα να ξεφύγω από όλα αυτά μια μέρα, θολωμένος αλλά νηφάλιος. Ο Μαρσέλ Προυστ μου δίδαξε ότι "η θαυμάσια και αξιοθρήνητη οικογένεια των νευρωτικών είναι το "άλας της γης”". Δεν επέλεξα εγώ αυτή την μοιραία πορεία, όμως αυτή ήταν που μου έδωσε τη δυνατότητα να αναδυθώ στον παράδεισο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, ένας από αυτούς που ο Ρεμπώ αποκαλούσε "οι δημιουργοί της φωτιάς", να βρω τον εαυτό μου και να καταλάβω ότι η πιο σημαντική δυσκολία στη ζωή είναι να αντιμετωπίσεις τον εαυτό σου».

O Saint Laurent πέθανε το 2008 σε ηλικία 71 ετών το Παρίσι.

Photo By @yvessaintlaurentarchive On Instagram - Η Naomi Campbell με ρούχο του Yves Saint Laurent Haute Couture στην πασαρέλα φθινόπωρο/χειμώνας 1987/88 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS