ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Τάση…στο TikTok οι κλοπές αυτοκινήτων;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Στη «μόδα» των βίντεο από τα «Kia Boyz», τα άτομα τα οποία δείχνουν πόσο εύκολο είναι να ξεκλειδώσει κανείς ένα αυτοκίνητο, απάντησαν χθες η Kia και η Hyundai.

Η τάση που επικράτησε στο TikTok και αφορά μοντέλα των εταιρειών που κατασκευάστηκαν μεταξύ 2015 και 2019 και έχουν μίζα με κλειδί αντί για κουμπί εκκίνησης. Τα συγκεκριμένα μοντέλα – εκτιμάται ότι κυκλοφορούν περίπου 8,3 εκατ. διεθνώς- είναι δύο φορές ευκολότερο να κλαπούν σε σχέση με άλλα οχήματα αντίστοιχης ηλικίας.

 Ο λόγος είναι ότι πολλά από αυτά δεν έχουν μία βασική αντικλεπτική τεχνολογία, η οποία υπάρχει στην πλειονότητα των υπόλοιπων, σύμφωνα με το αμερικανικό Highway Loss Data Institute: δεν έχουν ηλεκτρονικό σύστημα ακινητοποίησης (immobilizer), το οποίο να βασίζεται σε τσιπ, και ένα διαφορετικό σύστημα στο κλειδί. Αυτά τα δύο θα έπρεπε να επικοινωνούν, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι το κλειδί ανήκει στο συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Χωρίς το σωστό κλειδί, το σύστημα ακινητοποίησης θα έπρεπε να κάνει ακριβώς αυτό, να ακινητοποιεί.

Προκειμένου να σταματήσουν τους λεγόμενους «Kia Boyz», οι οποίοι χρησιμοποιούσαν καλώδια USB για να πάρουν τα αυτοκίνητα, η Kia και η Hyundai αποφάσισαν αφενός να προσφέρουν ειδικές κλειδαριές για τα τιμόνια των αυτοκινήτων, αφετέρου αναβάθμιση λογισμικού. Με το νέο λογισμικό, απαιτείται κλειδί πριν ανάψει η μηχανή, ενώ επίσης παρατείνεται ο συναγερμός από 30 δευτερόλεπτα σε ένα λεπτό.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχετικά βίντεο με τις κλοπές ή με τους ιδιοκτήτες να βρίσκουν τα οχήματά τους ανοιγμένα, συγκεντρώνουν έως και 70 εκατ. likes στο TikTok.

Η αμερικανική αρχή ασφάλειας αυτοκινητοδρόμων (NHTSA) εκτιμά ότι αυτές οι κλοπές έχουν προκαλέσει τουλάχιστον οκτώ θανάτους και 14 ατυχήματα στις ΗΠΑ το τελευταίο χρόνο. Από την πλευρά της η TikTok δήλωσε ότι «δεν εγκρίνει αυτού του είδους τη συμπεριφορά, η οποία παραβιάζει τις πολιτικές μας και θα αφαιρεθεί εάν εντοπιστεί στην πλατφόρμα μας».

Πηγή moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN, BBC

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X