ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο σχολείο με οδηγό το ζώδιό του

Κι όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή το πρώτο χτύπημα του κουδουνιού, σηματοδότησε το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

newsroom must

Τι κι αν διανύουμε μια δύσκολη οικονομικά –και όχι μόνο- περίοδο. Κάθε φορά που το κουδούνι καλεί για τον αγιασμό και το πρώτο μάθημα, ξεκινούν ιστορίες για τα παιδιά αλλά και τους γονείς που συνήθως παραμένουν ανεξίτηλες στο μυαλό, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Πόσοι αλήθεια από εμάς, ανεξαρτήτου ηλικίας, δεν θυμόμαστε εκείνες τις μαγικές στιγμές, την πρώτη γνωριμία με το δάσκαλο και τους συμμαθητές μας, που πολλοί ήρθαν για να μείνουν στη ζωή μας, σαν φίλοι μας;Πόσες φορές δεν αισθανθήκαμε χαρά, νοσταλγία, συγκίνηση, αναπολώντας τις χαρές και τις λύπες του σχολείου;

Η επιστροφή στο σχολείο δεν αντιμετωπίζεται από όλα τα παιδιά με την ίδια συμπεριφορά. Ορισμένα από αυτά είναι πιο εύκολο να προσαρμοστούν και άλλα δεν θέλουν ν' ακούσουν καν τη λέξη «σχολείο».

Υπάρχουν λοιπόν κάποια βασικά αλλά πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το βλαστάρι σας: για παράδειγμα, αν ανήκει στο ζώδιο των Διδύμων, θα συναντήσει λιγότερες δυσκολίες από ότι ένας Αιγόκερως.

Μάθετε πώς να βοηθήσετε το παιδί σας στο σχολείο με οδηγό το ζώδιό του!

Οι επιμελείς
Ταύρος / Παρθένος / Αιγόκερως
Πρόκειται για τα ζώδια της Γης. Θα τα αναγνωρίσετε από το ανήσυχο βλέμμα τους.

Ταύρος
Παραμένει συχνά μόνος του σε μια γωνιά και κοιτάζει τα άλλα παιδιά να παίζουν. Στην πραγματικότητα δεν είναι ούτε δειλός ούτε ντροπαλός, προτιμά όμως την ηρεμία του και την ησυχία του από το θόρυβο που δημιουργούν οι παιδικές συντροφιές. Πολύ συχνά η ανάγκη για αποδοχή και στοργή από τούς άλλους, τον σπρώχνει να «φλερτάρει» διακριτικά τη δασκάλα του για να κερδίσει την προσοχή της, την αφοσίωση της και να γίνει το αγαπημένο της παιδί μέσα στην τάξη. Από τη στιγμή που θα φτάσει στο στόχο του, ο μαθητής Ταύρος θα ξεπεράσει και τον εαυτό του. Προσέξτε όμως: αν από κακή συγκυρία η δασκάλα παραμείνει αδιάφορη στο κόρτε του μικρού Ταύρου, τότε αυτό το παιδί θα αντιδράσει άσχημα. Θα εκλάβει αυτή τη συμπεριφορά σαν απόρριψη, με αποτέλεσμα να γίνει ανήσυχο.

Παρθένος
Το παιδί σας θα συναντά δυσκολίες στο να εξωτερικεύει τα συναισθήματα του. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι και το ίδιο έχει συνειδητοποιήσει το γεγονός αυτό και μάλιστα κάποιες φορές υποφέρει που δεν μπορεί να εκφραστεί ολοκληρωτικά. Άδικα θα προσπαθήσετε να το κάνετε να αλλάξει. Μην το υποχρεώσετε, για παράδειγμα, να γραφτεί σε κάποιο ομαδικό σπορ. Αντίθετα, ενθαρρύνετε το να ασχοληθεί με μαθήματα υποκριτικής τέχνης αφού αυτά θα το βοηθήσουν μέσα από τις εναλλαγές των ρόλων να εκφραστεί πιο άνετα. Μην διστάζετε να του δείξετε την αγάπη σας χωρίς να το καταπιέσετε. Μην στεναχωρηθείτε εάν μοιάζει να προτιμά τη γάτα του ή το χάμστερ του περισσότερο από εσάς.
Αυτό που αγαπά περισσότερο σε σας είναι η τρυφερότητα και όχι η κυριαρχία σας. Να ξέρετε ότι σας έχει ήδη αναλύσει και κριτικάρει και γνωρίζει τόσο τα προτερήματα σας, όσο και τα ελαττώματα σας. Για το λόγο αυτό μην προσπαθείτε να το πείσετε ότι έχετε πάντα δίκιο.

Αιγόκερως
Η κυρίαρχη λέξη για το συγκεκριμένο μαθητή είναι μια: υπευθυνότητα. Από πολύ μικρός συνειδητοποιεί ότι πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και ποτέ δεν αφήνεται σε παιδικές παρορμήσεις.Το παιδί Αιγόκερως γνωρίζει να «κρύβεται» πολύ καλά. Μην πιστεύετε ότι είναι τόσο σεμνός όσο θέλει να δείχνει. Ψάχνει πάντα με πείσμα τις σωστές λύσεις. Την ημέρα που θα τις βρει ο Αιγόκερως δεν θα διστάσει καθόλου να αποδείξει ότι είναι ο καλύτερος. Κατά βάθος πρόκειται για έναν υπερφιλόδοξο που ονειρεύεται να κυβερνήσει τον κόσμο, ένα ον σκεπτικό, κυρίαρχο, με ανεπτυγμένη αναλυτικότητα. Θα πάει μακριά. Σιγά, αλλά σταθερά.

Οι ζωηροί

Κριός / Σκορπιός / Τοξότης

Μια ….ζωντανή βόμβα στα χέρια σας.

Κριός
Εάν έχετε φέρει στον κόσμο ένα μικρό Κριό, έχετε πολλές πιθανότητες ν' αντιμετωπίσετε ένα μαθητή ….μανιακό. Στην τάξη είναι καλός σε όλα. Στο σχέδιο αλλά και στα μαθηματικά. Στα αρχαία ελληνικά αλλά και στη φυσική. Θέλει να ξέρει τα πάντα και καταβροχθίζει τις εγκυκλοπαίδειες όπως τ' άλλα παιδιά τα κλασικά εικονογραφημένα.Τα μικρά Κριάρια λατρεύουν τους καβγάδες. Όχι για να κάνουν κακό. Πολύ απλά για να αναμετρηθούν με τ' άλλα παιδιά και να κυριαρχήσουν. Οπλιστείτε με υπομονή και διπλωματία και κυρίως μην τον τιμωρείτε. Δεν υπάρχει χειρότερος μαθητής από έναν πληγωμένο Κριό. Εάν το χέρι σας είναι «βαρύ», τότε θα έχετε να κάνετε με ένα κλειστό στρείδι. Αντί να τον τιμωρήσετε είναι καλύτερα να του θίξετε το φιλότιμο. Τότε θα πάρει αμέσως μπρος.

Σκορπιός
Ψάχνετε να βρείτε τον μικρό Σκορπιό μέσα στην τάξη; Κοιτάξτε, είναι αυτός που κάθεται από την ανάποδη πλευρά του θρανίου και αυτό γιατί δεν κάνει τίποτα σχετικό με αυτά που κάνουν όλοι οι άλλοι. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο που διαθέτει μια σιδερένια θέληση. Πρόκειται για κάποιον εντελώς αυτόνομο. Με δυο λόγια, για ένα δυναμικό χαρακτήρα. Αποτέλεσμα, οι γονείς του θα πρέπει από πολύ νωρίς να τον αντιμετωπίσουν σαν ένα εντελώς ανεξάρτητο άτομο. Η εκπαίδευση του δεν θα μπορέσει ποτέ να προχωρήσει εάν τον καταπιέσετε. Πώς να κουμαντάρετε αυτό το μικρό δυναμίτη χωρίς να σκάσει στα χέρια σας; Τα πρώτα χρόνια στο σχολείο δεν θα σας προβληματίσουν τόσο πολύ. Η επιθυμία του να μάθει, να καλλιεργηθεί θα είναι πιο δυνατή από τη φυσική του τάση για την αντίσταση.

Τοξότης
Είναι ένας λάτρης της ζωής. Ένα παιδί έξυπνο, ευγενικό, που του αρέσουν πολύ οι φάρσες. Καθώς ξεχειλίζει από ενεργητικότητα, είναι ικανός να εργάζεται για δυο. Κάτω όμως από αυτό το αγγελικό πρόσωπο κρύβεται ένα παιδί που δεν είναι εύκολο να το ελέγξει κάποιος. Δεν θα πρέπει να θεωρήσετε τη χαρούμενη διάθεση του ως έλλειψη εξυπνάδας. Πώς να τον μεταχειριστείτε; Είναι πολύ απλό. Διαπραγματευτείτε. Παίξτε μαζί του. Δε θέλει να μάθει γεωγραφία; Μην επιμένετε. Αφήστε τον να καταλάβει με υπονοούμενα ότι δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει τις εξωτικές χώρες του κόσμου μας. Υποσχεθείτε του μια ανταμοιβή εάν αλλάξει ιδέα. Διηγηθείτε του ότι το συγκεκριμένο μάθημα το λατρεύατε όταν ήσασταν στο σχολείο. Ωστόσο μην τον πιέζετε ποτέ. Δεν ανέχεται να του δίνουν διαταγές. Κάποια μέρα θα σας καταπλήξει με την αλλαγή του. Πάντως θα χρειαστεί να είστε υπομονετικοί. Παρά την εξυπνάδα του και το πολυσύνθετο πνεύμα του χρειάζεται κίνητρα για να μπορέσει να σπουδάσει. Φερθείτε του γλυκά και με αγάπη και αυτός θα το ανταποδώσει.

Οι ονειροπόλοι

Καρκίνος / Υδροχόος / Ιχθύες

Αφήστε τους να ανακαλύψουν τον εσωτερικό τους κόσμο.

Καρκίνος

Θα χρειαστεί αρκετός καιρός μέχρις ότου νιώσει αρκετά δυνατός για να αντιμετωπίσει μόνος του την ύπαρξή του. Πώς να χειραγωγήσετε χωρίς να στενοχωρήσετε αυτό το τρυφερό παιδί που πλημμυρίζει από γλυκύτητα και ευαισθησία; Το να τον επικρίνετε για την αφέλεια του είναι σαν να τον τιμωρείτε. Αυτό γιατί είναι πολύ ευγενικός. Ευγενικός με τους δασκάλους από του, ευγενικός με τους συμμαθητές του. Ευγενικός μαζί σας. Θα χρειαστεί να επιδείξετε υπομονή για να εργαστεί στην τάξη. Καθώς όμως έχει δυνατή μνήμη και δεν του και λείπει η εξυπνάδα, γρήγορα θα αποκτήσει καλούς βαθμούς. Θα χρειαστεί να επιμείνετε επίσης για να ασχοληθεί με τα σπορ και τη γυμναστική. Υποσχεθείτε του ότι η γυμναστική είναι ένα παιχνίδι. Ένας μικρός Καρκίνος που είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του δίνει χαρά και ικανοποίηση σε όλους.

Υδροχόος

Είναι ένα παιδί εσωστρεφές που αγαπάει να βρίσκεται μέσα στην ανωνυμία του πλήθους. Τις τιμές και τα βραβεία τα αφήνει στους άλλους. Την εξυπνάδα του -η οποία να είστε vα σίγουροι ότι είναι πολύ δυνατή και ζωντανή- δεν τη χρησιμοποιεί για να γοητεύσει ούτε για να λάμψει. Αφήστε τον να λειτουργήσει όπως θέλει. Ο Υδροχόος είναι ένα άτομο που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους άλλους. Μια δύναμη που μπορεί να γίνει αδυναμία εάν δεν τον διαφυλάξετε, γιατί μπορεί να επηρεαστεί από τον καθένα. Μην τον πιέζετε, πρόκειται για ένα μαθητή που κουράζεται εύκολα και συχνά του λείπει η ζωτικότητα.

Ιχθύες

Ένα παιδί αξιαγάπητο, που περνάει τον καιρό του ονειροπολώντας, γεγονός που αποδεικνύει την πλούσια φαντασία του αλλά και τα ταλέντα του. Αυτό βέβαια παρουσιάζει μεγάλες δυσκολίες στην περίπτωση που ένας δάσκαλος έχει πέντε τέτοια παιδιά μέσα στην τάξη. Ένας τέτοιος δάσκαλος σίγουρα θα υποφέρει. Αδύνατον να αιχμαλωτίσει την προσοχή του μικρού Ιχθύος. Όσο μεγαλώνει είναι ικανός να φεύγει συνέχεια για να μην παραμένει φυλακισμένος στην πραγματικότητα. Προσοχή, δεν θα σας προειδοποιήσει. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το παιδί σας που έχει γεννηθεί σε αυτό το ζώδιο είναι άπιαστο όπως το χέλι μέσα στο νερό. Γι' αυτό και θα χρειαστεί να το επιτηρείτε.

Οι κοινωνικοί

Λέων / Ζυγός / Δίδυμοι
Τι αποζητούν; Την ελευθερία.

Δίδυμοι

Θαυμάστε τον στο σχόλασμα. Θα τον αναγνωρίσετε χωρίς κόπο. Τα μάτια του λάμπουν. Είναι ευτυχισμένος, χαμογελάει, παίζει με τα άλλα παιδιά, δείχνει να έχει περάσει μια υπέροχη μέρα. Γι' αυτόν δεν υπάρχει πρόβλημα προσαρμογής. Ένα παιδί Δίδυμοι είναι καταρχάς ένα αξιαγάπητο άτομο που εκδηλώνει μια εντυπωσιακή, βαθιά αγάπη για τη ζωή. Οποιοσδήποτε ενήλικας, βλέποντας το τόσο χαρούμενο, θα θελήσει να επιστρέψει στο σχολείο. Μην ξεχνάτε ότι για εκείνον η οικογένεια αντιπροσωπεύει ένα είδος τραμπολίνο όπου χοροπηδάει. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα ανεχτεί να φυλακιστεί σ' αυτή. Μη τον υποχρεώσετε να ακολουθήσει μια επιστημονική πορεία με τη δικαιολογία ότι ο πατέρας του είναι γιατρός. Εάν επιμείνετε, αυτό που θα κερδίσετε θα είναι η φυγή και πολύ δύσκολα θα καταφέρετε να τον ξαναφέρετε στο σπίτι. 

Λέων

Η παραμικρή κριτική, κυρίως αν δεν είναι δίκαιη, τον απογοητεύει. Ένας κακός, ένας άσχημος βαθμός απρόσμενος, μια τιμωρία άδικη και ιδού, ο μικρός Λέων βρίσκεται μέσα στους τελευταίους της τάξης. Το λαμπερό πνεύμα πέφτει μέσα στη χειρότερη παρέα του σχολείου. Δώστε του συγχαρητήρια για την παραμικρή καλή βαθμολογία. Αντί να παραπονεθείτε για τους άσχημους βαθμούς του στα μαθηματικά, μείνετε άφωνοι για το 19 που σας έφερε στη γυμναστική. Θαυμάστε τον, γίνετε ο καθρέφτης μπροστά στον οποίο μπορεί να σταθεί.

Ζυγός 

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο μεγάλος του φόβος είναι να βρεθεί εκτός ομάδος. Μην ανησυχείτε όμως, διαθέτει όλες τις αναγκαίες δυνάμεις έτσι ώστε αυτή η «τραγωδία» να μην του συμβεί ποτέ. Είναι πολύ πιθανό στο σχολείο ν' απομακρυνθεί ξαφνικά από τον καλύτερο του φίλο γιατί απλά τον άκουσε να λέει κάτι που δεν του άρεσε. Μπορεί επίσης να μισήσει έναν καθηγητή ή μια καθηγήτρια που ντύνεται με έναν τρόπο που θεωρεί ….άσχετο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS