newsroom must
Το εμβόλιο είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί τη δεδομένη στιγμή, επειδή ακριβώς η πανδημία παρουσιάζει έξαρση, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμα και σε χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Κορέα και κάποιες άλλες, οι οποίες τα πήγαν εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης.
«Η Ιαπωνία, παραδείγματος χάριν, σταμάτησε τις πτήσεις προς τη χώρα λόγω και του μεταλλαγμένου ιού, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τον αριθμό των κρουσμάτων και την εισδοχή του μεταλλαγμένου ιού. Το ίδιο συμβαίνει και στη χώρα μας. Επομένως, όσο πιο γρήγορα αρχίσουν οι εμβολιασμοί και υπάρξει κάλυψη του 70% του πληθυσμού μιας χώρας και παγκόσμια ταυτοχρόνως, τότε θα περιοριστεί και η εξάπλωση του ιού και φυσικά των δυσμενών συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούμε εδώ και 10 μήνες τώρα. Σιγά-Σιγά να βλέπουμε την εξαφάνιση αυτών των συνθηκών», πρόσθεσε.
Μετάλλαξη ιού
Ερωτηθείς αν είναι ανησυχητική η μετάλλαξη του ιού και κατά πόσο τα εμβόλια, τα οποία έχουν κυκλοφορήσει, θα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη μετάλλαξη, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι οποιαδήποτε μετάλλαξη ενός ιού είναι ανησυχητική, από την άποψη ότι μεταλλάξεις μπορεί να επιτρέπουν σε ένα ιό να προσαρμοστεί στον ξενιστή του πιο εύκολα, όπως στην προκειμένη περίπτωση να μεταδίδεται πιο εύκολα.
«Μπορεί να του επιτρέπει να πολλαπλασιάζεται σε υψηλότερα επίπεδα, που πάλι είναι επικίνδυνο διότι η έκθεση μετά και η διασπορά θα είναι μεγαλύτερη ή να διαφεύγει της ανοσιακής απάντησης ή της αντιικής θεραπείας. Τα δύο τελευταία είναι εντελώς ανεπιθύμητα, κυρίως όταν έχουμε ένα νέο εμβόλιο αυτή τη στιγμή, το οποίο θέλουμε να είναι αποτελεσματικό, να υποσκαπτεί αυτή η αποτελεσματικότητα λόγω μίας μετάλλαξης. Μέχρι στιγμής όμως τα δεδομένα δεν δεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις αυτές υποσκάπτουν το εμβόλιο και ότι τα αντισώματα που θα παραχθούν δεν θα είναι αποτελεσματικά», πρόσθεσε.
Από την άλλη μεριά, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, τουλάχιστον η τεχνολογία των δύο εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί μέχρι στιγμής, της Pfizer και της Moderna, είναι τέτοια που επιτρέπει τη συμπερίληψη των μεταλλάξεων αυτών στον αγγελιαφόρο RNA, δηλαδή χρησιμοποιώντας ένα δείγμα από αγγελιαφόρα RNA, που να κατευθύνονται έναντι των κυριότερων στελεχών του ιού και αυτό μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα, διότι η τεχνολογία είναι τέτοια που το επιτρέπει.
Τις τελευταίες δύο μέρες τα rapid test μας δείχνουν ανησυχητικά αποτελέσματα
Σε ερώτηση για τη συνεχιζόμενη καταγραφή μεγάλου αριθμού κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά και την καταγραφή μεγάλου αριθμού θετικών αποτελεσμάτων από τα rapid test, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι είναι γεγονός ότι τις τελευταίες δύο μέρες τα rapid test μάς δείχνουν ανησυχητικά αποτελέσματα και μάλιστα με αριθμό ολικού των δειγμάτων, τα οποία είναι πολύ-πολύ χαμηλότερος από ό,τι ήμασταν συνηθισμένοι τις τελευταίες δύο, τρεις εβδομάδες.
«Τα εμβόλια ελπίζουμε ότι θα μας επιτρέψουν να ρίξουμε αυτούς τους αριθμούς όχι άμεσα, αλλά μακροχρόνια. Άμεσα μόνο με περιοριστικά μέτρα μπορούμε να ρίξουμε τους αριθμούς και με το να εφαρμόζουμε αυτά που λέμε εδώ και καιρό και από απόψεως αυτοπροστασίας, αλλά και στο εργασιακό περιβάλλον εφαρμόζοντας τα πρωτόκολλα ανελλιπώς. Εκείνο που θέλω να τονίσω όμως είναι ότι ναι μεν άρχισαν οι εμβολιασμοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Κατ΄ επέκταση και επειδή δεν γνωρίζουμε κατά πόσο τα εμβόλια αποτρέπουν τη λοίμωξη σε αυτούς που εμβολιάζονται και αν μολυνθούν κατά πόσο μεταδίδουν», σημείωσε.
Και τα άτομα αυτά, καθώς και οι άλλοι, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης, θα πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και κυρίως τη μάσκα, το πλύσιμο των χεριών και κρατώντας αποστάσεις, μέχρις ότου εμβολιαστεί το ποσοστό που λέμε.
«Τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να αρθούν σταδιακά, αλλά τα μέτρα αυτοπροστασίας, προβλέπω θα είναι μαζί μας για το επόμενο εξάμηνο και ίσως περισσότερο», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «θεωρούμε ότι το 70% θα είναι το ποσοστό που θα αποτρέψει την περαιτέρω ευρεία μετάδοση του ιού».
«Φυσικά, αυτό μπορεί να αυξηθεί και στο 80% και στο 85% εάν τέτοιος αριθμός επιθυμεί να εμβολιαστεί. Θα είναι ακόμα καλύτερο. Αλλά μέχρι να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο, όπως έχω πει, δεν είναι το εμβόλιο που θα ρίξει τους αριθμούς των θετικών κρουσμάτων, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δυστυχώς», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς αν η παρτίδα των εμβολίων που έλαβε η Κύπρος είναι αρκετά για να δημιουργηθεί μια ανοσία μεταξύ του πληθυσμού και μέχρι να εμβολιαστεί ένα σημαντικός αριθμός, θα μπορούμε να έχουμε μια επιδημιολογική ανάλυση το πόσο αντιδρά αυτό το εμβόλιο, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι αυτό θα διαφανεί στην πορεία με τις μελέτες που θα γίνουν, με τα δεδομένα που θα καταγραφούν, με το λογισμικό που θα κρατάει πληροφορίες από τους εμβολιασθέντες, και τα λοιπά, και για την ασφάλεια των εμβολίων, για πιθανές παρενέργειες.
«Και όσον αφορά τώρα τα άτομα που θα έχουν εμβολιαστεί αν έχουν αντισώματα, αυτό θα είναι φαντάζομαι το θέμα αρκετών μελετών που θα γίνουν με την αύξηση των εμβολιασμών», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι επαρκής ο αριθμός των εμβολίων που έφτασε στην Κύπρο μέχρι την παραλαβή της νέας παρτίδας, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι από ό,τι άκουσε και ο ίδιος σήμερα το πρωί, έχουν έρθει περίπου 9,5 χιλιάδες εμβόλια σαν πρώτη προμήθεια και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσει εβδομαδιαία αυτό το πράγμα, αλλά θα φαντάζομαι θα αλλάξει και η εικόνα όταν θα αρχίσουν και έρχονται και τα εμβόλια της Moderna και οποιασδήποτε άλλης εταιρείας πάρει άδεια στο ενδιάμεσο».
«Κατ΄ επέκταση δεν μπορώ να πω αυτή τη στιγμή πόσα θα έρθουν μέχρι τον Μάρτη. Ξέρω απλά ότι ως Δημοκρατία παραγγείλαμε περίπου 1,2 εκατομμύρια δόσεις», σημείωσε.
Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα εμβολιαστεί, ο κ. Καραγιάννης απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι θα εμβολιαστεί όταν έρθει η σειρά του, διότι πρέπει να εμβολιαστούν εκείνοι οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι αυτή τη στιγμή.
Πώς λειτουργεί το εμβόλιο
Ερωτηθείς πώς λειτουργεί το εμβόλιο και αν θεωρείται ασφαλές, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι εντελώς διαφορετικό από οποιαδήποτε μορφή εμβολίου είχαμε μέχρι στιγμής.
«Αποτελείται από ένα κομμάτι γενετικού κώδικα του κορωνοϊού που έχει τις πληροφορίες για να παραχθεί η πρωτεΐνη ΑΚΙΔΑΣ, όπως ονομάζεται, δηλαδή η πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να δεσμευτεί από τα κύτταρα μας και να εισβάλει σε αυτά. Και αυτό το αγγελιαφόρο RNA, όπως το λέμε, δεν είναι μόριο το οποίο μπορεί να διατηρηθεί μακροχρόνια, για αυτό και χρειάζονται πολύ-πολύ χαμηλές θερμοκρασίες για την συντήρηση του, ειδάλλως διασπάται και καταστρέφεται. Για αυτό όταν μπει στο κύτταρο μας, άπαξ και εκφράσει την πρωτεΐνη για την οποία είναι σχεδιασμένο, μετά καταστρέφεται από ένζυμα στο κύτταρο μας. Για αυτό και χρειάζεται και μια δεύτερη δόση για να παραχθεί περισσότερη πρωτεΐνη και να ωθήσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παράξει πιο υψηλά επίπεδα αντισωμάτων», συμπλήρωσε.
Δεν είναι μόριο, συνέχισε ο κ. Καραγιάννης , το οποίο θα παραμείνει στα κύτταρα μας.
«Δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε να ενσωματωθεί στο DNA μας, ούτε να μεταλλάξει τα κύτταρα μας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο», συμπλήρωσε.
Η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου μέχρι σήμερα
Σε ερώτηση αν θα έχουν νέα συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας ή και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ανάλυση της επιδημιολογικής εικόνα μέχρι σήμερα και πώς θα χαρακτήριζε την επιδημιολογική εικόνα, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι η επιδημιολογική μονάδα του Υπουργείου αναλύει τα δεδομένα επί καθημερινής βάσης σχεδόν και πρόσθεσε ότι βγαίνει μια εβδομαδιαία εθνική αναφορά.
«Και εμείς ως συμβουλευτική επιτροπή τα συζητάμε στις τηλεδιασκέψεις που κάνουμε. Αυτή την στιγμή, τις τελευταίες δύο μέρες, όπως έχω πει, δεν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής με τον αριθμό των κρουσμάτων που μας βγαίνουν στα γρήγορα τεστ και μάλιστα κάνοντας λιγότερο αριθμό τεστ. Το ποσοστό θετικότητας έχει υπερβεί κατά πολύ εκείνο που βλέπαμε τις προηγούμενες μέρες και ελπίζω αυτό να μην είναι μια τάση προς μια καινούργια αναζωπύρωση του ιού στο νησί», πρόσθεσε.
Εξυβριστικά μηνύματα
Απαντώντας σε ερώτηση για εξυβριστικά μηνύματα που δέχθηκαν τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι επιδημιολόγοι, ο κ. Καραγιάννης είπε ότι «είναι λυπηρό το γεγονός ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι εμείς τουλάχιστον δεν έχουμε κανένα ευεργετικό αποτέλεσμα από όλη αυτή την κατάσταση, αντιθέτως προσπαθούμε όσο το δυνατό γίνεται και ανάλογα με τις γνώσεις μας, να προστατέψουμε τον πληθυσμό από τα παρεπόμενα της πανδημίας».
«Και είναι λυπηρό που κάποιοι δεν καταλαβαίνουν αυτή την προσπάθεια και θεωρούν ότι γίνεται κακόβουλα είτε για να πληγεί η οικονομία της χώρας είτε των επιχειρήσεων τους. Αυτό είναι κατ΄ εμένα απαράδεκτο, διότι αν τέτοια ήταν η πρόθεση εγώ θα ήμουν από τους πρώτους που θα αποχωρούσαν κατ΄ επέκταση. Δεν έλαβα σοβαρά υπόψιν ούτε τις ύβρεις ούτε οτιδήποτε άλλο και συνεχίζω απρόσκοπτα σε αυτό που θεωρώ ότι είναι λειτουργικό μου καθήκον», κατέληξε.