ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Πού ξοδεύουν τα λεφτά τους τα κυπριακά νοικοκυριά

της Μαρίας Ηρακλέους

Πρώτοι στα έξοδα για διαμονή σε ξενοδοχεία, στην Ευρώπη οι Κύπριοι, ενώ δύσκολα λένε όχι για να φάνε σε εστιατόριο ή να πιουν ένα καφέ σε μια καφετέρια. Ξοδεύουν επίσης αρκετά από τα χρήματα τους σε αγορές αλκοολούχων ποτών και τσιγάρων, αλλά και τροφίμων που αγοράζουυν για το σπίτι τους. Πιο κάτω παραθέτουμε την ακτινογραφία των εξόδων ενός κυπριακού νοικοκυριού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Στις πλείστες κατηγορίες φαίνεται ότι οι Κύπριοι είναι πιο γενναιόδωροι στις αγορές τους, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ψηλά οι αγορές αλκοολούχων και τσιγάρων

Με το 3.8% να αντιστοιχεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, και με οροφή το 8.3% του Λουξεμβούργου, το 5.6% που δαπανούν τα κυπριακά νοικοκυριά για καπνό και ποτό, δεν θεωρείται μικρό. Ειδικά όταν διαπιστώνεται ότι ξοδεύουν περισσότερα σε αυτά τα προϊόντα παρά για τα ρούχα, τα παπούτσια και τα αξεσουάρ τους, όπου το ποσοστό ανέρχεται στο 4.8%.

Ή ακόμα και από το ποσό που διαθέτουν για αγορά αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας ή ποδηλάτου. Σύμφωνα με την eurostat, το ποσοστό ξεπερνά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (3.7% )και ανέρχεται στο 3.9%. Το δε κόστος των καυσίμων και συντήρησης του οχήματος, κοστίζει σε ένα νοικοκυριό το 5.7% από το σύνολο των εισοδημάτων του.

Ψηλό θεωρείται και το ποσοστό 3.4% που δαπανάται για ταξίδια αεροπορικά ή με άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και το ποσό που πληρώνει το κυπριακό νοικοκυριό για τους λογαριασμούς τηλεφώνων, που αντιστοιχεί στο 3% του συνόλου των εισοδημάτων του. Το μικρότερο έξοδο είναι σύμφωνα με την Eurostat οι ασφάλειες ζωής, υγείας και οχημάτων που αντιστοιχεί στο 0.9% από το σύνολο των εισοδημάτων.

Πρώτοι στις διαμονές σε ξενοδοχεία

Από τους πρώτους στην Ευρώπη που επιλέγουν να ξοδέψουν από τα χρήματα τους για να μείνουν σε ξενοδοχεία οι Κύπριοι. Ξόδεψαν το 17.5% σύμφωνα με την Eurostat από το συνολικό εισόδημα τους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Από το 2007 μέχρι το 2017 οι δαπάνες των κυπριακών νοικοκυριών για ξενοδοχεία και εστιατόρια αυξήθηκε κατά 2,7%.

Ο μέσος όρος δαπανών των ευρωπαϊκών νοικοκυριών για τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία ανέρχεται στο 8.8%. Αυτό αντιπροσωπεύει γύρω στα 740 δισ., ευρώ και ισοδυναμεί με το 4.8% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ή 1400 ευρώ για κάθε ευρωπαίο πολίτη.
Η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία ξοδεύουν τα λιγότερα.

Τα στοιχεία αφορούν το 2017. Συγκεκριμένα τα νοικοκυριά στην Μάλτα αφιερώνουν κατά μέσο όρο το 20.2% των εισοδημάτων τους για να φάνε σε ένα εστιατόριο, ή να μείνουν σε ξενοδοχειακό κατάλυμα. Η Κύπρος έρχεται δεύτερη με ποσοστό 17.5% και η Ισπανία 16.8%. Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από την Ελλάδα που διατηρεί ποσοστό 15.4% και η Ιρλανδία με ποσοστό 14.8%.

Στην βάση του πίνακα, συναντάμε την Ρουμανία (3.1%), την Πολωνία (3.6%) και την Λιθουανία (3.7%).

Η μερίδα του λέοντος για το σπίτι

Διαπιστώνουμε επίσης ότι αν και για έξοδα που αφορούν την αγορά την ενοικίαση την συντήρηση σπιτιού αλλά και τις πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος και λογαριασμών νερού, τα κυπριακά νοικοκυριά δαπανούν το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων τους, ήτοι 15.4% είναι στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Σε χαμηλές θέσεις κατατάσσονται και για τον εξοπλισμό σπιτιού, όπως έπιπλα, χαλιά και είδη κήπου. Σύμφωνα με την Eurostat δαπανείται μόλις το 4.4% των εισοδημάτων τους.

Φαίνεται ωστόσο να είναι πιο γενναιόδωροι στις αγορές τους σε τρόφιμα, φρούτα και λαχανικά. Συγκεκριμένα 12.4% του συνολικού οικογενειακού προϋπολογισμού, δαπανάται σε αυτές τις κατηγορίες.

 ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X