ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Πήγαμε σε διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης που έγινε στη Λευκωσία

Το παρασκήνιο, οι νικητές και οι προοπτικές που διανοίγονται για την Κύπρο μέσω πρωτοβουλιών όπως το Alpha Stage AI competition

Πάρις Δημητριάδης

Η σύγχρονη επιχειρηματικότητα μπορεί να αποδειχθεί συναρπαστική και συνάμα πολλαπλώς ωφέλιμη στις μέρες μας εάν συνδυαστεί με τεχνολογική επιστημοσύνη και όλοι όσοι βρέθηκαν την περασμένη Τρίτη το μεσημέρι, στον τρίτο όροφο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας, έχουν πολύ καλούς λόγους να πιστεύουν στις ενθαρρυντικές προοπτικές που τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει η χώρα μας στον υποσχόμενο αυτό τομέα.

Ειδικότερα, σε διαγωνισμό τεχνητής νοημοσύνης και επιχειρηματικότητας, που έγινε για πρώτη φορα φέτος, στο πλαίσιο του συνεδρίου Digital Agenda Cyprus Summit και ονομάστηκε Alpha Stage AI competition (DAAS-AI) εικοσι τρεις (23) startups από Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Ισραήλ και Ελλάδα διαγωνίστηκαν μεταξύ τους διεκδικώντας χρηματικό έπαθλο αξίας 100, 000 ευρώ. 

Την ώρα δηλαδή που στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου έτρεχαν οι επίσημες ομιλίες και παρουσιάσεις του Συνεδρίου, σε μια μικρότερη αίθουσα, στον τρίτο όροφο του ιστορικού κτιρίου, εκπρόσωποι από τις πέντε startups που είχαν κατορθώσει να φτάσουν στον τελικό στάδιο του διαγωνισμού, είχαν, δέκα περίπου,λεπτά, στη διάθεση τους για να πείσουν την πενταμελή κριτική επιτροπή που βρισκόταν επί τόπου για τη σπουδαιότητα αλλά και την επιχειρηματική βιωσιμότητα της ιδέας τους. 

O πρώην Υφυπουργός Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος και ο Techisland Chairman Βαλεντίνος Πολυκάρπου

Έχοντας ως κοινό σημείο αφετηρίας τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, οι ευφάνταστες και εξαιρετικές ιδέες που παρουσιάστηκαν κυμάνθηκαν από μεθόδους πρόληψης του καρκίνου του μαστού μέσω της κάμερας του κινητού σου τηλεφώνου, μέχρι εύχρηστους και πρακτικούς τρόπους συνεργασίας μεταξύ ταξιδιωτών και ταξιδιωτικών ατζέντηδων καθώς και υποσχόμενες μεθόδους απάμβλυνσης και αντιμετώπισης γιγαντιαίων ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη ψυχική μας υγεία. 

Μετά από τρίωρη, περίπου, συνεδρία και αφού αξιολογήθηκαν σχολαστικά οι πέντε επικρατέστερες συμμετοχές του διαγωνισμού, αδιαμφισβήτητη νικήτρια, σύμφωνα με την Επιτροπή, ανακηρύχθηκε η ισραηλινή startup blings, η οποία εξειδικεύεται σε παραγωγή και διανομή βιντεογραφημένου περιεχομένου που χρησιμοποιεί τεχνολογία τύπου MP5.

Με χρήση προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, η blings δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής εξατομικευμένων και διαδραστικών βίντεο τύπου MP5 που μεταδίδονται σε πραγματικό χρόνο και μπορούν να λειτουργήσουν ποικιλοτρόπως βοηθητικά σε επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Κάθε ομάδα είχε περίπου δέκα λεπτά να πείσει την Επιτροπή για τη σπουδαιότητα της ιδέας της

Σύμφωνα ωστόσο με το σκεπτικό της πενταμελούς Επιτροπής, λόγω του γεγονότος ότι η ισραηλινή blings έχει ήδη εξασφαλίσει επενδυτικό κεφάλαιο της τάξης των 4 εκατ. δολαρίων και έχει ωριμάσει και εδραιωθεί ως επιχειρηματική ιδέα αποφασίστηκε όπως το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού δοθεί σε δύο άλλες συμμετοχές, με κυπριακή κιόλας καταγωγή, που βρίσκονται σε πιο αρχικά στάδια και παρουσιάζουν μεγάλες προοπτικές.

Με το χρηματικό έπαθλο των 5,000 ευρώ έκαστη τιμήθηκαν συγκεκριμένα η κυπριακή startup Cat Brain, που εξειδικεύεται σε παροχή υπηρεσιών γνωστικής αποκατάστασης και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης έχει αναπτύξει μια θεραπευτική πλατφόρμα που δύναται να βελτιώσει τις εγκεφαλικές αποδόσεις καθώς και η επίσης κυπριακής προέλευσης startup Mammocheck, που έχει αναπτύξει μια εντυπωσιακή μέθοδο πρόληψης του καρκίνου του μαστού, με τη χρήση θερμαντικής κάμερας που μπορεί να ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο. 

Συμπερασματικά, ο διαγωνισμός αυτός, που πρέπει οπωσδήποτε να μετεξελιχθεί σε θεσμό, ανέδειξε την ενθαρρυντική φόρα και την υποσχόμενη δυναμική που απέκτησε τα τελευταία χρόνια η Κύπρος τόσο στους τομείς της νεοφυούς επιχειρηματικότητας όσο και της τεχνολογίας. 

Να σημειωθεί πως ενεργό ρόλο στη διαδικασία, ως επικεφαλής της Επιτροπής, χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου, είχε ο πρώην Υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κυριάκος Κόκκινος ενώ η Επιτροπή στελεχώθηκε από τους Demetrios Zoppos (συνιδρυτής του 33East) Ιtai Green (ιδρυτής και CEO του INNOVATE ISRAEL) η Κατερίνα Πραματάρη (συνιδρύτρια της Uni.Fund) η Melina Mai (TECHNOLOGY INVESTMENT ASSOCIATE AT BIG PI VENTURES και ο Γιάννης Ευτυχίου (συνιδρυτής και συνέταιρος στο 33East)

Να επισημανθεί επιπλέον ότι το Alpha Stage παρουσιάστηκε από τον οργανισμό  η TechIsland, έναν μη κερδοσκοπικό όργανισμό, με έτος ίδρυσης το 2021 που σκοπό έχει την καθιέρωση της Κύπρου ως ελκυστικού προορισμού προσέλευσης ταλέντων στον τομέα της τεχνολογίας. Μέλη του Tech Island θεωρούνται το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογίας έχοντας επιλέξει ως βάση των δραστηριοτήτων τους την Κύπρο.

Η πρωτοβουλία υποστηρίχθηκε, τέλος, από το Cyprus Seeds και το Invest Cyprus.

Με το έπαθλο των 5,000 ευρώ τιμήθηκαν η κυπριακή startup Cat Brain καθώς και η επίσης κυπριακής προέλευσης startup Mammocheck

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS