ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Met Gala 2024: Οι παράξενοι κανόνες που έχει

Οι κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι καλεσμένοι στο φετινό Met Gala.

Μαρία Καραμάνου

Το Met Gala 2024, ένα από τα πλέον αναμενόμενα γεγονότα στον κόσμο της μόδας, ετοιμάζεται να μαγέψει και πάλι. Φέτος, το εκλεκτό πάρτι της 6ης Μαΐου στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης προβλέπεται να είναι ένα από τα πιο φαντασμαγορικά, με θέμα «Sleeping Beauties: Reawakening Fashion». Προσκεκλημένοι στη βραδιά θα είναι διάσημες προσωπικότητες του Hollywood και της μουσικής σκηνής, όπως ο Bad Bunny, ο Chris Hemsworth, η Jennifer Lopez και η Zendaya, οι οποίοι θα είναι και οι οικοδεσπότες της μεγάλης και λαμπερής βραδιάς.

Η στυλιστική πρόκληση του φετινού Met Gala βρίσκεται στο dress code «The Garden of Time», εμπνευσμένο από το ομώνυμο διήγημα του JG Ballard. Οι καλεσμένοι θα πρέπει να ενσαρκώσουν την ουσία του διηγήματος μέσα από εντυπωσιακές δημιουργίες που θα συνδυάζουν το χρόνο με τη φύση. Στοιχεία όπως ρολόγια, ανθισμένα λουλούδια και πλούσιες υφές θα πρωταγωνιστούν στις εμφανίσεις, μετατρέποντας το κόκκινο χαλί σε έναν πραγματικό κήπο του χρόνου.

Εκτός από την εντυπωσιακή εμφάνιση, όμως, οι καλεσμένοι θα πρέπει να διατηρούν και ένα επίπεδο συμπεριφοράς αντάξιο της βραδιάς. Το πρωτόκολλο που έχει θεσπιστεί περιλαμβάνει μια σειρά από κανόνες που σκοπό έχουν την άψογη διεξαγωγή της εκδήλωσης, ενισχύοντας τη μαγεία και την αποκλειστικότητα του Met Gala. Αναμφίβολα, η βραδιά αυτή παραμένει ένας από τους πλέον λαμπερούς προορισμούς στον κόσμο της διεθνούς μόδας, που καθετί σε αυτήν σχεδιάζεται για να μαγεύει και να εντυπωσιάζει.

Ας δούμε τους περίεργους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουν οι καλεσμένοι: 

Το Met Gala είναι γνωστό για την αυστηρότητα των κανόνων του και την προσπάθειά του να διατηρήσει μια ιδιαίτερη αίσθηση αποκλειστικότητας και ιδιωτικότητας. Ένας από τους πλέον χαρακτηριστικούς κανόνες που έχει επιβληθεί στη διοργάνωση είναι η απαγόρευση των selfies. Αυτός ο κανόνας εισήχθη το 2015 με σκοπό να αποθαρρύνει τους καλεσμένους από το να περνούν χρόνο χαζεύοντας στα κινητά τους και αντ' αυτού να ενθαρρύνει την αληθινή αλληλεπίδραση και να διατηρήσει τον μαγικό χαρακτήρα της βραδιάς. Παρ' όλα αυτά, οι καλεσμένοι του Met Gala, όπως και σε πολλές άλλες υψηλού προφίλ εκδηλώσεις, πολλές φορές βρίσκουν τρόπους να παρακάμψουν αυτούς τους κανόνες. 

Η απόφαση του Met Gala να εισάγει ηλικιακό περιορισμό το 2018 έγινε ένα σημαντικό θέμα συζήτησης. Με αυτή την κίνηση, ορίστηκε ότι τα άτομα κάτω των 18 ετών δεν θα μπορούν πλέον να παρευρίσκονται στο γκαλά. Ο περιορισμός αυτός έχει σκοπό να διατηρήσει τον ενήλικο χαρακτήρα της βραδιάς, ενώ ταυτόχρονα εγγυάται την προστασία των νεότερων διασήμων από την έντονη και συχνά απαιτητική φύση της εκδήλωσης. 

Το κάπνισμα στο Met Gala και γενικότερα στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης έχει απαγορευτεί πλήρως, μια κίνηση που στοχεύει να σεβαστεί τον χώρο και τα εκθέματά του. Η περίπτωση του 2017, όταν διάσημες προσωπικότητες όπως οι Bella Hadid, Dakota Johnson, και Marc Jacobs κάπνισαν στο μπάνιο κατά τη διάρκεια του γκαλά, προκάλεσε μεγάλη αντίδραση. Η πράξη τους εντοπίστηκε ως μια έλλειψη σεβασμού προς τα έργα τέχνης και τον ίδιο το χώρο, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την επίσημη ενίσχυση της απαγόρευσης του καπνίσματος το επόμενο έτος. Αυτή η απαγόρευση του καπνίσματος εναρμονίζεται με την πολιτική της πόλης της Νέας Υόρκης, όπου ο τότε Δήμαρχος Michael Bloomberg εισήγαγε την καπνοαπαγόρευση σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους το 2003. 


Photo By @metgalaofficial_ On Instagram

Η λεπτομέρεια στην οργάνωση του Met Gala φτάνει μέχρι και στην επιλογή των συστατικών που περιλαμβάνονται στο μενού του δείπνου. Αυτή η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελεί έναν από τους λόγους που το γεγονός διατηρεί την υψηλή του κοσμικότητα και την εκλεπτυσμένη αίσθηση που επιδιώκει. Η Anna Wintour, που είναι κεντρική φιγούρα στην οργάνωση της εκδήλωσης, έχει αποφασίσει πως ορισμένα συστατικά, όπως ο μαϊντανός, το κρεμμύδι και το σκόρδο, δεν πρέπει να σερβίρονται στο δείπνο για να αποφεύγεται οποιαδήποτε αμηχανία, όπως το κόλλημα φαγητού στα δόντια ή η δυσάρεστη αναπνοή.

Επιπλέον, η προσοχή στην παρουσίαση και την ετοιμότητα των καλεσμένων εκτείνεται ακόμη και στις μπρουσκέτες, οι οποίες δεν σερβίρονται για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να λερωθούν τα ενδύματα των καλεσμένων. Οι διοργανωτές του Met Gala έχουν διδαχθεί από τα παρελθόντα ατυχήματα, όπως το περιστατικό με τη Karlie Kloss το 2016, όταν το λευκό της φόρεμα λερώθηκε από κόκκινο κρασί στο after party, αναγκάζοντάς την να το μετατρέψει σε mini φόρεμα. Αυτού του είδους οι λεπτομερείς προσαρμογές επιβεβαιώνουν την αφοσίωση των διοργανωτών στη διατήρηση της αισθητικής του event και την άνεση των καλεσμένων τους.

Photo By @metgalaofficial_ On Instagram

Η ταξιθεσία στο Met Gala είναι ένας από τους πιο κρίσιμους και επιμελημένους παράγοντες της βραδιάς, όπως αποκαλύπτεται μέσα από το ντοκιμαντέρ του 2016, "The First Monday in May". Η διαδικασία του προγραμματισμού για το πού και πώς θα καθίσουν οι καλεσμένοι απαιτεί μήνες προετοιμασίας και προσοχής, αφού πρέπει να ληφθούν υπόψιν πολλοί παράγοντες.

Οι διοργανωτές του Met Gala ακολουθούν μία πολύ συγκεκριμένη λογική για την τοποθέτηση των καλεσμένων: θέλουν να προάγουν την αλληλεπίδραση και τις νέες γνωριμίες, έτσι ώστε οι άνθρωποι να εξερευνήσουν νέες ιδέες και συνεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται στους συζύγους να κάθονται δίπλα ο ένας στον άλλον, κάτι που υπογραμμίζει τη φιλοσοφία της βραδιάς να ανοίγεις διαλόγους με ανθρώπους που ίσως δεν θα συναντούσες κανονικά.

Το σύστημα αυτό όχι μόνο βελτιστοποιεί τις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά επιτρέπει και την ανάμιξη διαφορετικών κουλτούρων, βιομηχανιών και ιδεών. Κάθε επιλογή ταξιθεσίας γίνεται με στόχο την ενίσχυση του δικτύου και της συνολικής εμπειρίας των καλεσμένων, κάτι που καθιστά το Met Gala μια μοναδικά διαμορφωμένη κοινωνική και πολιτιστική εκδήλωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS