ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: vinyl φούστα, checked πουκάμισο και basic white sneakers
 

Μεγαλύτερη είναι η ετοιμότητα κατά της πανδημίας

Η έκθεση του ECDC δίνει την κατεύθυνση ως προς τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται

Του Γιάννου Λύτρα

Μέχρι την ανακάλυψη του εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού και της ευρείας κάλυψης του πληθυσμού παγκόσμια, ο κόσμος δεν πρέπει να πάψει να ζει εφαρμόζοντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και ατομικής υγιεινής. Αυτό είναι το συμπέρασμα το οποίο συνάγεται από την επικαιροποιημένη έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμωδών Νοσημάτων (ECDC), που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα 10 Αυγούστου. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την έκθεση, το ρίσκο για εμφάνιση νέου κύματος είναι υπαρκτό, ειδικά σε χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα αναζωπύρωση των κρουσμάτων και δεν τηρούνται τα μέτρα. Στην Κύπρο, οι συστάσεις του ECDC λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη από την αρχή της πανδημίας και βάσει αυτών πορεύονται οι ειδικοί και οι υγειονομικές αρχές. Πλέον, ο Υπουργός Υγείας έδωσε οδηγίες για ετοιμασία ενός οδικού χάρτη για το φθινόπωρο, καθώς το σενάριο για ένα δεύτερο κύμα είναι υπαρκτό. Ωστόσο, από το ECDC εκφράζεται η πεποίθηση ότι τώρα υπάρχει μεγαλύτερη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, όπως και των αναζωπυρώσεων που αναπόφευκτα θα παρατηρούνται.

Μέτρα και ρίσκο

Σύμφωνα με την αξιολόγηση κινδύνου του ECDC, το ρίσκο της περαιτέρω κλιμάκωσης της πανδημίας σε χώρες οι οποίες έχουν αναφέρει πρόσφατη αύξηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών του, χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες:

- Ψηλό, σε χώρες στις οποίες παρατηρήθηκε αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει πραγματική αύξηση της μετάδοσης του ιού στην κοινότητα. Το ρίσκο μεταβάλλεται σε πολύ ψηλό, αν οι χώρες αυτές δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η εντατική ιχνηλάτηση επαφών και η δυνατότητα για αυξημένο αριθμό τεστ.

- Ψηλό είναι το ρίσκο και σε χώρες οι οποίες, ακόμα κι αν δεν βλέπουν αύξηση στους νοσηλευόμενούς τους, καταγράφουν αύξηση στον αριθμό των θετικών τεστ.

- Μέτριο έως υψηλό είναι το ρίσκο σε χώρες οι οποίες δεν καταγράφουν αύξηση στις νοσηλείες ή στον αριθμό των θετικών τεστ. Οι χώρες στις οποίες τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης πρέπει να πραγματοποιούν τοπικά τις αξιολογήσεις κινδύνου, για καλύτερη κατανόηση της κατάστασης και για τη λήψη πιο σωστών αποφάσεων ως προς τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.

Δείτε την συνέχεια στην Καθημερινή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση