ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η τελευταία δεκαετία από τα πρωτοσέλιδα της Καθημερινής

Τις στιγμές που σημάδεψαν την Κύπρο από το 2008 μέχρι και σήμερα παρουσίασε η «Καθημερινή» μέσω των πρωτοσέλιδών της σε συλλεκτικό λεύκωμα που εξέδωσε.

Από τη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια, τη διαδοχή στο ΑΚΕΛ, το Μαρί, στην εκλογή Νίκου Αναστασιάδη και την οικονομική κρίση, η «Καθημερινή» έδινε το παρών της μέσω των ρεπορτάζ της, αναλύοντας τα γεγονότα για τη μετέπειτα πορεία της χώρας.

Τα σημαντικότερα πρωτοσέλιδα από το 2008 μέχρι και το 2018 περιλαμβάνονται στο συλλεκτικό λεύκωμα, το οποίο και παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στην Έδρα της UNESCO. Διοργανωτές ήταν η εφημερίδα Καθημερινή και το Ινστιτούτο Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά την παρουσίαση του λευκώματος υπήρξε συζήτηση, με κύριο θέμα την «Κρίση του 2013 και τα διδάγματά της μέσα από τα πρωτοσέλιδα της Καθημερινής» με κύριους ομιλητές τον διευθύνοντα σύμβουλο της εφημερίδας κ. Δημήτρη Λοττίδη, τον διευθυντή της κ. Ανδρέα Παράσχο, τον διευθυντή της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας δρ Αιμίλιο Α. Σολωμού, τον διευθυντή Διεύθυνσης Εταιρικών Υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου κ. Μιχάλη Περσιάνη και τον υπεύθυνο του πολιτιστικού τομέα κ. Απόστολο Κουρουπάκη.

Ο Δημήτρης Λοττίδης αναφέρθηκε στην απόφαση να φέρει την Καθημερινή από την Ελλάδα στην Κύπρο, αλλά και τους στενούς δεσμούς Καθημερινής Κύπρου-Ελλάδας. Όπως επεσήμανε η Καθημερινή από την αρχή μέσα από τα άρθρα και τις αναλύσεις της προειδοποιούσε για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν για να αποφευχθεί η κατάρρευση. Αναφέρθηκε ενδεικτικά και στο κύριο άρθρο της πρώτης έκδοσης το 2008, όπου γίνεται αναφορά στην παγκόσμια οικονομική κρίση και στην ανάγκη όλες οι χώρες να επαναξιολογήσουν το χρηματοπιστωτικό τους σύστημα με έμφαση στην αποτελεσματικότητα των εποπτικών μηχανισμών υπογραμμίζοντας πως οι δονήσεις της κρίσης δεν σταματούν σε σύνορα.

 Ο διευθυντής της «Καθημερινής» Ανδρέας Παράσχος μίλησε για την απόφαση η εφημερίδα να κυκλοφορεί εβδομαδιαίως που όπως είπε είχε να κάνει με το ευμετάβλητο τοπίο των ΜΜΕ, λόγω κυρίως των εξελίξεων στην τεχνολογία αλλά και της διεθνούς οικονομίας. Όπως είπε «αν και στην Κύπρο η κρίση έμοιαζε να μη μας αγγίζει όπως επισήμως δηλωνόταν η Καθημερινή έδινε ευκρινώς το στίγμα της κρίσης διεθνώς τονίζοντας εμφαντικά και ανελλιπώς πως αυτή δεν θα άφηνε ανεπηρέαστη την κυπριακή οικονομία».

Όπως είπε στην «Καθημερινή, μέσο ενημέρωσης με θεμέλια την εκατοντάχρονη θητεία στην κοινωνία, θεωρούμε οτι η προοπτική ανάκαμψης αλλά και η ελπίδα ανάδυσης νέου ήθους και δυνατοτήτων είναι εδώ και είναι ζωντανή μέσα στην αξιοσύνη, την ορμή και το πάθος της νέας γενιάς του τόπου».

Ο δρ Αιμίλιος Α. Σολωμού ως ιστορικός μίλησε για τον αντίκτυπο των μέσων μαζικής ενημέρωσης μέσα από τα χρόνια, αλλά και την έντονη παρουσία των fake news, που δεν είναι καινούργιο φαινόμενο αλλά ξεκίνησε από την αρχαία Αίγυπτο και στη συνέχεια πήρε τη μορφή της προπαγάνδας. Μιλώντας για το λεύκωμα της «Κ» είπε πως αποτελεί ιστορικό τεκμήριο σημειώνοντας πως ο τύπος όταν έχει καλά και αντικειμενικά ρεπορτάζ αποτελεί μία έγκυρη ιστορική πηγή δίνοντας μάλιστα το παράδειγμα της δικής του συνεργασίας με τον εκπρόσωπο της Αρμενικής Κοινότητας κ. Μαχτεσιάν για τη συγγραφή του βιβλίου «Η γενοκτονία των Αρμενίων μέσα από τον κυπριακό τύπο».

Για την οικονομική κρίση και τον ρόλο που έπαιξε η «Καθημερινή» μίλησε και ο διευθυντής εταιρικών υποθέσεων της Τράπεζας Κύπρου και πρώην αρχισυντάκτης του οικονομικού Μιχάλης Περσιάνης. Ο ίδιος μίλησε για τις προκλήσεις που είχε όταν ως αρχισυντάκτης του οικονομικού της «Κ» προειδοποιούσαν για την κρίση που επέρχετο, για τον ELA αλλά και για την ανάγκη λήψης μέτρων. Όπως είπε το 2013, θα μπορούσε να καταρρεύσει πλήρως το κατεστημένο, κάτι βεβαίως που δεν επιτεύχθη, αν και δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα.

Ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τομέα της Καθημερινής Απόστολος Κουρουπάκης στην παρέμβασή του μίλησε για τη σημασία που έχει ο πολιτισμός στην πορεία μιας χώρας και πώς το πολιτιστικό ένθετο της Καθημερινής «Ζωή» προσπαθεί να αναδείξει την εγχώρια πολιτιστική δημιουργία, συζεύοντας τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο αρχισυντάκτης της Καθημερινής κ. Μιχάλης Τσικαλάς.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση