ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Η αναγέννηση του Παρθεναγωγείου Φανερωμένης, στο must Μαϊου

Μια ιστορία 172 χρόνων

Το Παρθεναγωγείο Φανερωμένης είναι πολλά περισσότερα από ένα σχολείο. Πρόκειται για ένα εκπαιδευτήριο-ορόσημο για την παιδεία της Κύπρου, με μία πορεία που ξεκινάει εκατό εβδομήντα δύο χρόνια πριν και είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη κυπριακή ιστορία. Το σχολείο που χαρακτηρίστηκε ως ο «Παρθενώνας της κυπριακής εκπαίδευσης» με μία διαδρομή κοντά δύο αιώνες ολοκληρώνει τον κύκλο ζωής του και μετατρέπεται στην αρχιτεκτονική σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Πίσω στην αρχή

Το 1829 η Ελλάδα γίνεται ανεξάρτητο κράτος και πολλοί Κύπριοι, κυρίως μέλη της ελληνοκυπριακής ελίτ ζητούν την ένταξη της Κύπρου στην Ελλάδα, αφού το νησί παρέμενε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο βρίσκονται τα σπάργανα του ενωτικού κινήματος στην Κύπρο που προνοούσε την ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιστορικές εξελίξεις της Κύπρου διαδραματίζει η Εκκλησία εξαιτίας και των προνομίων που απολάμβανε από τον Σουλτάνο. Έτσι, η Εκκλησία στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κύπρο είχε τη δυνατότητα να λειτουργεί προς όφελος του κυπριακού λαού εκμεταλλευόμενη την εύνοια των Τούρκων. Καθοριστική, τόσο σε εκείνα τα χρόνια όσο και για τους δύο επόμενους αιώνες είναι η συνεισφορά της Εκκλησίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της μόρφωσης και του πολιτισμού.

Η εκκλησία της Φανερωμένης στην καρδιά της κυπριακής πρωτεύουσας έχει να επιδείξει μία ιδιαίτερα σημαντική δράση γύρω από την οποία εξελίσσεται ολόκληρη η περιοχή της Λευκωσίας, με την πλατεία Φανερωμένης να αναδεικνύεται σε σημαντικό πνευματικό κέντρο, χώρο συναθροίσεων, εμπορικών συναλλαγών και μετέπειτα τόπο έκφρασης του πόθου του κυπριακού λαού, της νεολαίας και των μαθητών για ένωση με την Ελλάδα. Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο, στην πλατεία Φανερωμένης, γεννιέται πριν από εκατό εβδομήντα δύο χρόνια, η ιδέα της δημιουργίας ενός αλληλοδιδακτικού ελληνικού σχολείου, που έμελλε να χαρακτηριστεί «Παρθενώνας της κυπριακής εκπαίδευσης», το ιστορικό Γυμνάσιο Φανερωμένης.

Μια αναδρομή μέσα από κείμενο και φωτογραφίες που καταγράφει μια ιστορία 172 χρόνων, από το 1829 μέχρι το σήμερα και το μέλλον του ιστορικού κτηρίου, στο must Μαϊου που κυκλοφορεί εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο (1η Μαϊου) με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση