ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λαχανί πλεκτό με jeans και πέδιλα με ανάγλυφα λουλούδια.
 

Βραβεία Emmy: Εννέα στιγμές στην ιστορία του θεσμού που ξεχώρισαν

Η 74η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, της μεγαλύτερης γιορτής για την τηλεόραση, πλησιάζει

Η Καθημερινή

kathimerini.com.cy

Η 74η τελετή απονομής των βραβείων Emmy, της μεγαλύτερης γιορτής για την τηλεόραση, πλησιάζει. Η φετινή τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου του 2022 στο Microsoft Theatre στο Λος Άντζελες, ενώ οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν στις 12 Ιουλίου.

Τα Emmys, που κάθε χρόνο βραβεύουν τις καλύτερες τηλεοπτικές σειρές και εκπομπές, τους ηθοποιούς και συντελεστές, έχουν μακρά ιστορία. Η πρώτη τελετή διοργανώθηκε στο Λος Άντζελες το 1949, με τα εισιτήρια να κοστίζουν 5 δολάρια το ένα.

Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει ως προς τη δομή, τους υποψηφίους και φυσικά την ίδια την τηλεόραση, κυρίως με την ανάπτυξη περιεχομένου στα δίκτυα αλλά και την εμφάνιση των streaming υπηρεσιών. Μάλιστα, υπάρχει τόσο μεγάλος όγκος σειρών που οι κατηγορίες αυξήθηκαν με το πέρασμα των δεκαετιών και η ίδια η τελετή χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστά μέρη: τα βραβεία για την prime – time (βραδινή ζώνη) και την daytime απονέμονται σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Εκτός όμως από τις υποψηφιότητες και τους νικητές, τα προηγούμενα χρόνια έχουμε παρακολουθήσει εκπλήξεις και αμήχανες στιγμές επί σκηνής, ενώ οι οικοδεσπότες αποθεώνονται ή χλευάζονται για την παρουσίαση.

Παρακάτω, εννέα στιγμές στην ιστορία των Emmys που ξεχώρισαν και συζητήθηκαν πολύ.

1953: I Love Lucy

Η σειρά «I Love Lucy» διήρκησε για έξι σεζόν, κερδίζοντας στην μεγάλη κατηγορία Καλύτερης Κωμικής Σειράς, το 1953 και 1954. Μια από τις καλύτερες sitcoms όλων των εποχών – κατά γενική ομολογία – το «I Love Lucy» έκανε πρεμιέρα το 1951 και κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων που προβλήθηκε, έλαβε 20 υποψηφιότητες Emmys. Η Λούσι Αρνάζ, κόρη των πρωταγωνιστών Λουσίλ Μπολ και Ντέζι Αρνάζ, πιστεύει ότι η επιτυχία της σειράς είναι διαχρονική επειδή το κεντρικό θέμα είναι η ανιδιοτελής αγάπη.

1960: Χάρι Μπελαφόντε

Ο Χάρι Μπελαφόντε έγινε ο πρώτος μαύρος καλλιτέχνης που κέρδισε βραβείο Emmy το 1960, για την ερμηνεία του στην σπέσιαλ εκπομπή «The Revlon Revue: Tonight With Belafonte». Το ωριαίο πρόγραμμα του δικτύου CBS παρουσίασε ιστορικά και σύγχρονα μουσικά στιλ της μαύρης Αμερικής, όπως τα γκόσπελ, τα μπλουζ και η τζαζ. Ο Αμερικανός τραγουδιστής/τραγουδοποιός, ακτιβιστής και ηθοποιός ερμήνευσε μια σειρά από τραγούδια, ανάμεσά τους τα «Bald Headed Woman», «Sylvie» και «Suzanne».

1978: Τιμ Κόνγουεϊ

Οι ευχαριστήριες ομιλίες του Αμερικανού ηθοποιού, κωμικού, σεναριογράφου και σκηνοθέτη Τιμ Κόνγουεϊ στα Emmys ήταν πάντα λίγο παράξενες αλλά ποτέ ανιαρές.

Όσον αφορά τα ντουέτα κωμικών, οι Τιμ Κόνγουεϊ και Χάρβεϊ Κόρμαν είναι μεταξύ των πιο διάσημων και αστείων όλων των εποχών. Κατά τη διάρκεια των 11 χρόνων στην εκπομπή «The Carol Burnett Show», οι δυο τους έδειξαν το ταλέντο τους μέσα από μια σειρά ευχαριστήριων ομιλιών, με πιο διάσημη εκείνη από το 1978.

1981: Ίζαμπελ Σάνφορντ

Για το κάστινγκ της Ίζαμπελ Σάνφορντ ως Λουίζ στη δημοφιλή σειρά «The Jeffersons», ο Νόρμαν Λιρ λέει: «Δεν έβγαινε εκτός της αρχικής λίστας στην οντισιόν πριν δω ότι ήταν τέλεια για τον ρόλο». Υπήρξε υποψήφια για Emmy επτά φορές πριν κερδίσει τελικά στην κατηγορία Α’ Γυναικείο σε κωμική σειρά το 1981. Παραμένει η μοναδική Αφροαμερικανή ηθοποιός που έχει κερδίσει σε αυτή την κατηγορία. Αλλά όταν πνίγηκε στη σκηνή σε αυτή την ιστορική στιγμή, ίσως να μην ήταν το χειροκρότημα που την συγκίνησε, λέει ο μάνατζερ και ατζέντης της Μπραντ Λεμάκ. Χωρίς να πιστεύει ότι θα ανακοινωθεί το όνομά της, «η Ίζαμπελ πήρε για να φάει ένα κομμάτι τυρί, ελπίζοντας ότι θα τη βοηθούσε να ξεπεράσει την απογοήτευση ακόμα μιας ήττας. Όταν ανακοινώθηκε το όνομα, είχε δύο σκέψεις: “Τώρα ο κόσμος μπορεί πραγματικά να δει το φόρεμά μου” και “Στα αλήθεια θα πρέπει να καταπιώ αυτό το τυρί”». Τελικά, το κοινό την άκουσε να λέει: «Επιτέλους».

2001: Ελεν ΝτιΤζενέρις

Η διάσημη παρουσιάστρια και κωμικός ήταν η οικοδέσποινα των Emmys 2001, μετά από δύο ακυρώσεις λόγω της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου και τους φόβους για νέο τρομοκρατικό χτύπημα. Η τελετή πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο του 2001 με πολλά καυστικά σχόλια από την ΝτιΤζενέρις. Στον εναρκτήριο μονόλογό της ανέφερε: «Καλώς ήρθατε στα 53α, 54α και 55α βραβεία Emmy». Η πιο αξέχαστη στιγμή όμως ήταν όταν η οικοδέσποινα εμφανίστηκε στη σκηνή με ένα φόρεμα που στον αυχένα είχε έναν κύκνο, μια έμπνευση από το αντίστοιχο φόρεμα της Bjork στα βραβεία ένα χρόνο νωρίτερα. Φυσικά το κοινό γέλασε, χειροκρότησε όρθιο κι εκείνη απάντησε: «Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το στιλ business casual».

2003: Γκάρι Σάντλινγκ και Μπραντ Γκάρετ

Ένα ντουέτο που ίσως πολλοί δεν περίμεναν στη σκηνή και ενθουσίασε το κοινό, ήταν αυτό των παρουσιαστών Γκάρι Σάντλινγκ και Μπραντ Γκάρετ. Οι δύο έκαναν μια αναπαράσταση – παρωδία του φιλιού της Μαντόνα με την Μπρίτνεϊ Σπίαρς από τα μουσικά βραβεία του MTV που πραγματοποιήθηκαν πριν τα Emmys.

2006: Μπομπ Νιούχαρτ

Ο Αμερικανός κωμικός και ηθοποιός παρουσίασε ακόμα ένα αξέχαστο σκετς κατά τη διάρκεια της 58ης τελετής απονομής των βραβείων Emmy το 2006, όταν βρέθηκε «παγιδευμένος» μέσα σε μια γυάλινη θήκη, με αρκετό αέρα ώστε να αντέξει τις 3 ώρες της τελετής. Αν η τελετή διαρκούσε περισσότερο από 3 ώρες, θα πνιγόταν. Ο Νιούχαρτ είπε ότι η ιδέα ήταν του οικοδεσπότη Κόναν Ο’ Μπράϊαν.

2017: The Handmaid’s Tale

Δεν ήταν το «House of Cards» του Netflix που έκανε πρεμιέρα τέσσερα χρόνια νωρίτερα η σειρά που κέρδισε το πρώτο βραβείο για streaming υπηρεσία το 2017. Ήταν το «The Handmaid’s Tale» του Hulu του Μπρους Μίλερ με πρωταγωνίστρια την Ελίζαμπεθ Μος στον ρόλο της Τζουν, μιας από τις «υπηρέτριες» που αναγκάζονταν να κάνουν παιδιά για μια νέα τάξη ανδρών που κυριαρχούσε στο δυστοπικό κράτος της Γκίλεαντ. Η σειρά θα επιστρέψει τον Σεπτέμβριο του 2022 για την πέμπτη σεζόν που αναμένεται ανατρεπτική.

2019: Μπίλι Πόρτερ

Η 71η τελετή απονομής των Emmy έγραψε ιστορία όταν ο Μπίλι Πόρτερ κέρδισε το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου στην κατηγορία Καλύτερη Δραματική Σειρά για την ερμηνεία του ως Pray Tell στην σειρά του δικτύου FX, «Pose».

Ο Πόρτερ έγινε ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλος μαύρος άνδρας που κερδίζει Emmy και κατά τη διάρκεια της συγκινητικής ομιλίας του, ανέφερε τον Αμερικανό συγγραφέα και ακτιβιστή Τζέιμς Μπάλντουιν, λαμβάνοντας πολύ θερμό χειροκρότημα.

πηγή

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση