ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ανταρκτική: Εξαφανίστηκε θαλάσσιος πάγος στο μέγεθος της Αργεντινής

Η κλιματική αλλαγή είναι ένας από τους κύριους παράγοντες για την εξαφάνιση των πάγων.

Μαρία Καραμάνου

Κάθε καλοκαίρι στην Ανταρκτική, οι θαλάσσιοι πάγοι συρρικνώνονται και φθάνουν στα χαμηλότερα επίπεδά τους προς το τέλος του Φεβρουαρίου. Συνήθως, κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο πάγος αυξάνεται και πάλι. Φέτος, όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι παράξενο.

Ο θαλάσσιος πάγος δεν επανήλθε στα αναμενόμενα επίπεδα. Στην πραγματικότητα, βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα - τα χαμηλότερα που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 45 χρόνια. Ο πάγος εκτείνεται περίπου σε έκταση 1,6 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων κάτω από το προηγούμενο χειμερινό ρεκόρ του 2022, σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Κέντρου Χιονιού και Πάγου (NSIDC).

Μέσα στον Ιούλιο, ο πάγος ήταν 2,6 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Αυτό αντιστοιχεί σε μια έκταση σχεδόν ίση με την έκταση της Αργεντινής.

Η τρέχουσα κατάσταση στην Ανταρκτική περιγράφεται ως εξαιρετική και ασυνήθιστη. Αυτό το φαινόμενο θεωρείται σπάνιο, συμβαίνοντας μία φορά σε εκατομμύρια χρόνια.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες πρέπει να προσεγγίσουν την κατάσταση με προσοχή. Ο Ted Scambos, παγετωνολόγος από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπόλντερ, δήλωσε ότι η υπάρχουσα ερμηνεία μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς οι συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν τους λόγους πίσω από αυτό το φαινόμενο. Σε αντίθεση με την Αρκτική, όπου οι θαλάσσιοι πάγοι μειώνονται συνεχώς λόγω της κλιματικής κρίσης, οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική έχουν παρουσιάσει ανεξήγητες διακυμάνσεις, πηγαίνοντας από υψηλά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτή η αντίφαση δυσκολεύει τους επιστήμονες να κατανοήσουν πλήρως πώς αντιδρά ο πάγος στην παγκόσμια υπερθέρμανση.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των ωκεανών βόρεια του ορίου του Ανταρκτικού Ωκεανού αποτελούν ένα από τα παράγοντα που μπορεί να εξηγήσουν το πρωτοφανές φαινόμενο που συνέβη φέτος.

Ωστόσο, η εξήγηση για τη μακροπρόθεσμη αλλαγή στην Ανταρκτική παραμένει αβέβαιη. Οι επιστήμονες είναι διχασμένοι, καθώς μερικοί πιστεύουν ότι αυτή η απόκλιση από τον μέσο όρο μπορεί να υποδηλώνει μια μακροπρόθεσμη αλλαγή, που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια ή ακόμα και για πάντα.

Άλλοι, ωστόσο, είναι πιο προσεκτικοί και δεν θέλουν να βγάλουν βιαστικά συμπεράσματα. Επισημαίνουν ότι οι πάγοι της Ανταρκτικής έχουν μεγάλη μεταβλητότητα από έτος σε έτος, και χρειάζεται περισσότερος χρόνος και έρευνα για να κατανοήσουν εάν αυτό που παρατηρούν είναι ένα νέο φυσιολογικό μοτίβο ή μια προσωρινή διακύμανση.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

The McKinsey Files of Cyprus

The McKinsey Files of Cyprus

O Γιώργος Τσόπελας και ο Λευτέρης Χαραλάμπους στο Green Agenda Cyprus Summit
newsroom must
 |  NEWS