ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: μαύρο cycling short, λευκό tank top και blazer μαζί με μποτάκια.
 

10 δυνατοί λόγοι γιατί ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε το στίγμα του

Ο πάπας Φραγκίσκος απεβίωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βατικανού, σε ηλικία 88 ετών.

Μαρία Καραμάνου

Μαρία Καραμάνου

Ο Πάπας Φραγκίσκος, ο 266ος ποντίφικας της Καθολικής Εκκλησίας και πρώτος από τη Λατινική Αμερική, δεν ήταν απλώς ένας θρησκευτικός ηγέτης. Ήταν μια παγκόσμια φιγούρα που ενσάρκωσε την ταπεινότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάγκη για ανανέωση μέσα σε έναν κόσμο που διψά για ανθρωπιά.

«Ολόκληρη η ζωή του ήταν αφιερωμένη στην υπηρεσία του Κυρίου και της Εκκλησίας Του». δήλωσε συγκινημένος ο Καρδινάλιος Κέβιν Φάρελ, ανακοινώνοντας την απώλειά του το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936 στο Μπουένος Άιρες, σε μια ταπεινή, εργατική οικογένεια ιταλικής καταγωγής. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως χημικός τεχνικός, όμως το κάλεσμα που αισθάνθηκε τον οδήγησε στην Ιησουιτική τάξη το 1958. Από το 1969 ως ιερέας και αργότερα, ως καρδινάλιος από το 2001, ξεχώρισε για τη σεμνότητα, την πραότητα και την προσήλωσή του στην πνευματική ζωή.

Η εκλογή του το 2013, μετά την παραίτηση του Βενέδικτου ΙΣΤ’, αποτέλεσε ιστορική καμπή. Επέλεξε το όνομα «Φραγκίσκος», τιμώντας τον Άγιο της Ασίζης, «ένδειξη της πρόθεσής του να υπηρετήσει μια Εκκλησία πιο φτωχή, πιο κοντά στους αδύναμους και περιθωριοποιημένους». Αυτός ο Πάπας δεν έμοιαζε με κανέναν προηγούμενο. Αρνήθηκε τις πολυτέλειες του Αποστολικού Παλατιού και επέλεξε να ζει σε ένα λιτό διαμέρισμα στο Casa Santa Marta. Μετέφερε το μήνυμά του μέσα από λογαριασμούς στο Twitter και το Instagram, φέρνοντας την Εκκλησία σε αμεσότητα με τη νέα γενιά και τον σύγχρονο κόσμο.

Η πορεία του ήταν γεμάτη τόλμη: δεν δίστασε να μιλήσει για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη μέσα από την εγκύκλιο «Laudato Si’», να στηρίξει τους μετανάστες, να αγκαλιάσει τα LGBTQ+ άτομα με λόγια αγάπης και να ανοίξει τον διάλογο για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία. Για κάποιους ήταν «επαναστάτης», για άλλους «αιρετικός». Αλλά για τους περισσότερους ήταν ο Πάπας της Καρδιάς.

«Μας δίδαξε να ζούμε τις αξίες του Ευαγγελίου με πίστη, θάρρος και καθολική αγάπη, ιδιαίτερα προς τους φτωχότερους και πιο περιθωριοποιημένους».

Πάνω απ’ όλα, ο Φραγκίσκος έφερε το ανθρώπινο πρόσωπο της Εκκλησίας στο προσκήνιο. Έδειξε ότι η πνευματικότητα μπορεί να συνυπάρξει με την απλότητα, και η πίστη με την προοδευτικότητα. Ένας Πάπας που άφησε το στίγμα του όχι με λόγια εξουσίας, αλλά με πράξεις βαθιάς αγάπης. 

Ας δούμε 10 δυνατούς λόγους για τους οποίους ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του – όχι μόνο στην Καθολική Εκκλησία, αλλά και στον κόσμο συνολικά:

1. Πρώτος Πάπας από τη Λατινική Αμερική
Η εκλογή του ως Πάπας σηματοδότησε την πρώτη φορά που η ηγεσία της Καθολικής Εκκλησίας ήρθε από τον Νότο του κόσμου. Ήταν μια ισχυρή ένδειξη ότι η Εκκλησία αναγνωρίζει τη σημασία των λαών της περιφέρειας.

2. Πρώτος Ιησουίτης Ποντίφικας
Ως μέλος της Ιησουιτικής τάξης, με ρίζες στη διανόηση, την πνευματική εμβάθυνση και την κοινωνική δράση, έφερε έναν διαφορετικό αέρα στο παπικό αξίωμα, πιο στοχαστικό και πιο δραστικό.

3. Απλότητα και ταπεινότητα
Απέρριψε τα πολυτελή παπικά σύμβολα και επέλεξε να ζει στο «Casa Santa Marta» αντί του Αποστολικού Παλατιού. Κυκλοφορούσε με απλά αυτοκίνητα, ντυνόταν λιτά και προτιμούσε να είναι κοντά στους ανθρώπους.

4. Μήνυμα υπέρ των φτωχών και των περιθωριοποιημένων
Από την πρώτη στιγμή έθεσε στο επίκεντρο της παποσύνης του την ανάγκη να υπηρετεί τους φτωχότερους. Η Εκκλησία, για εκείνον, έπρεπε να είναι «νοσοκομείο πεδίου μάχης» και όχι παλάτι εξουσίας.

5. Στήριξη στους πρόσφυγες και μετανάστες
Μίλησε και ενήργησε δυναμικά υπέρ των προσφύγων. Δεν δίστασε να ταξιδέψει στη Λέσβο, να πάρει οικογένειες προσφύγων μαζί του στο Βατικανό και να καταγγείλει την αδιαφορία της Δύσης.

6. Οικολογική συνείδηση – Laudato Si’
Η εγκύκλιος «Laudato Si’» αποτέλεσε σταθμό. Ήταν ένα παγκόσμιο κάλεσμα για τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού – του πλανήτη – συνδέοντας την πίστη με την οικολογική ευθύνη.

7. Προοδευτικές θέσεις σε κοινωνικά θέματα
Αναγνώρισε τα ανθρώπινα δικαιώματα των LGBTQ+ ατόμων, άνοιξε τον διάλογο για τους παντρεμένους ιερείς, και μίλησε για τον ρόλο των γυναικών στην Εκκλησία – κινήσεις πρωτοφανείς για το Βατικανό.

8. Πάλη με τα σκάνδαλα
Παρά τις δυσκολίες, δεν δίστασε να αναγνωρίσει τα σκάνδαλα κακοποίησης, να ζητήσει συγγνώμη και να προσπαθήσει να μεταρρυθμίσει τη διαχείρισή τους εντός της Εκκλησίας.

9. Διαθρησκειακός διάλογος
Έκανε ιστορικές κινήσεις συμφιλίωσης και διαλόγου με μουσουλμάνους, Εβραίους και άλλες θρησκείες. Η προσέγγισή του βασιζόταν στη συμπόρευση και τον σεβασμό της διαφορετικότητας.

10. Έφερε τον Πάπα στον 21ο αιώνα
Χρησιμοποίησε εκτενώς τα social media, μιλούσε με απλό λόγο, προσέγγισε τη νεολαία, και έγινε πιο ανθρώπινος, προσιτός και επίκαιρος από οποιονδήποτε άλλο Πάπα της σύγχρονης εποχής.

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση