ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Denim jumpsuit και μπαλαρίνες
 

10 αξιοπερίεργα γεγονότα για το Πάσχα

Το Πάσχα γιορτάζεται από τότε που γεννηθήκαμε, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζουμε για τη μεγάλη αυτή εορτή

Γιώργος Γκαρακλίδης

Το Πάσχα είναι μια σπουδαία εορτή για τον Χριστιανισμό αλλά και για τον Ιουδαϊσμό και αποτελεί σταθμό τόσο για τη θρησκεία αυτή καθεαυτή αλλά και για τη χριστιανική συνείδηση του εορτασμού του μεγάλου θαύματος της Ανάστασης του Κυρίου, ως ένδειξη επαλήθευσης ορισμένων σημαντικών στοιχείων της θρησκείας. Ν' αναφέρουμε κάπου εδώ πως η λέξη Πάσχα προέρχεται από την εβραϊκή λέξη «Πέσαχ» που σημαίνει «διέλευση» ή «πέρασμα» και συμβόλισε αρχικά την έξοδο των Εβραίων από τη σκλαβιά στην ελευθερία. Ακόμη κι αν γιορτάζουμε το Πάσχα από ανέκαθεν, σίγουρα υπάρχουν ορισμένα στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να αγνοούμε.

Πιο κάτω σας παραθέτουμε 10 αξιοπερίεργα γεγονότα σχετικά με την εορτή του Πάσχα:

1.  Τσουγκρίζω άρα υπάρχω:

Photo by @unsplash

Η Λετονία είναι κατά κανόνα χώρα με θρησκεία που ασπάζεται τον Χριστιανισμό. Ωστόσο, κάθε χώρα έχει τις δικές της συνήθειες και παραδόσεις όσον αφορά το Πάσχα που βέβαια είναι και κινητή γιορτή. Στη Λετονία λοιπόν, συνηθίζεται να δένουν βραστά αυγά με μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν μεταξύ τους αλλά από απόσταση με νικητές να ανακυρήσσονται αυτοί που το αυγό τους παραμένει άθικτο ενώ σπάνε τα περισσότερα αυγά των αντιπάλων τους. Χαμένος είναι αυτός που θα βρεθεί με τα περισσότερο σπασμένα αυγά και που αναγκαστικά στο τέλος του «αγώνα» θα πρέπει και να καθαρίσει κιόλας. 

2. Πάσχα αλά Halloween:

Στη Νορβηγία υπερισχύει ο Χριστιανισμός και πιο συγκεκριμένα η Λουθηρανική Χριστιανική Πίστη και ανάμεσα στις συνήθειες στις οποίες επιδίδεται ο κόσμος σχετικά με το Πάσχα είναι η εξιχνίαση των μεγαλύτερων υποθέσεων φόνου στη χώρα που πραγματικά είναι κάτι που αρέσει στους περισσότερους, ίσως λόγω του «χαρακτήρα» της συνήθειας και λόγω των ημερών μιας και ο κόσμος διαθέτει περισσότερο χρόνο για ν' ασχοληθεί με τέτοιες υποθέσεις ομαδικώς. 

3. Rabbit fest:

Photo by @unsplash

Είναι και αυτή μια συνήθεια η οποία επβλήθηκε από τη Δύση αλλά το κουνελάκι και τ' αυγά συμβολίζουν το Πάσχα. Συγκεκριμένα, στη Γερμανία του 13ου αιώνα οι άνθρωποι πίστευαν σε διάφορες θεότητες ιδίως την περίοδο του Πάσχα. Μαζί, θεωρήθηκε πως εφόσον το Πάσχα συνάδει πάντα με την Άνοιξη πως το κουνέλι συμβολίζει αυτή την εποχή λόγω της γονιμότητας και της αναπαραγωγής του ζώου με την έννοια πως όλη η φύση «ξυπνάει» και αναπαράγεται την Άνοιξη. Γενικότερα, τα κουνέλια ήδη συμβόλιζαν την αφθονία και την ανανέωση από αρχαιοτάτων χρόνων. Έτσι το κουνέλι άρχισε να συμβολίζει το Πάσχα. 

4. Τ' αυγά και τα πασχάλια:

Photo by @unsplash

Σχετικά με τ' αυγά τώρα, τα βάφουμε κόκκινα διότι σύμφωνα με τη θρησκεία τόσο η Παναγία, η μητέρα του Χριστού όσο και η Μαρία Μαγδαληνή είχαν αφήσει καλάθι με αυγά ακριβώς κάτω από τον Σταυρό στον οποίο σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός με αποτέλεσμα να σκεπαστούν με το αίμα του και να βαφτούν κόκκινα, με καθαρό συμβολισμό των πληγών του. Στο θέαμα αυτό η Μαρία Μαγδαληνή μοίρασε τα αυγά στους πιστούς με αυτόν που παρέδιδε τα αυγά να χρησιμοποιεί τη φράση «Χριστός Ανέστη» ενώ αυτός που το λάμβανε να λέει «Αληθώς Ανέστη» ή «Αληθώς ο Κύριος». 

5. Σοκολατένια πηγή χαράς:

Photo by @unsplash

Τα σοκολατένια αυγά αφθονούν κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα κι αυτό αποτελεί τεράστιο γεγονός. Είναι όντως δυτικό εμπορικό «έθιμο» αλλά είναι αρκετά δημοφιλές κυρίως ανάμεσα στα παιδιά. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως φτιάχνονται περίπου 90 εκατομμύρια σοκολατένια αυγά και διανέμονται κυρίως στον δυτικό κόσμο κάνοντας χαρούμενα παιδιά και ευτυχισμένους μεγάλους. Σημειωτέον, το πρώτο σοκολατένιο αυγό φτιάχτηκε στη Γερμανία τον 19ο αιώνα. 

6. Βρέχει Πάσχα:

Photo by @northernirishmaninpoland.com

Στην Πολωνία είναι είτε φαινόμενο είτε μια συνήθεια είτε μέρος της κουλτούρας του Πάσχα, επιλέξτε ό,τι βρίσκεται πιο κοντά στη λογική σας αλλά ο κόσμος εφαρμόζει το Smigus-dyngus σύμφωνα με το οποίο τη Δευτέρα του Πάσχα, τα αγόρια καταβρέχουν με νερό τα κορίτσια ως μέρος της εθιμοτυπικής διασκέδασης, κάτι που συμβαίνει ήδη από τον 15ο αιώνα. 

7. Πηγάδι του Πάσχα:

Photo by @wikipedia

Στην Ελβετία, με τις καταπράσινες βουνοπλαγιές και τη μοναδική ορεινή φύση που πραγματικά «μαγεύει» ο κόσμος εκτιμάει το κάθε δώρο που η φύση προσφέρει απλόχερα στους ανθρώπους. Αυτή τη φορά όμως και κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα, ο κόσμος φροντίζει να στολίζει τα πηγάδια ως ένας τρόπος ένδειξης και έκφρασης της ευγνωμοσύνης για το πολύτιμο δώρο του νερού. 

8. Δεντροστόλισμα το Πάσχα:

Photo by @boredpanda

Κι όμως, υπάρχει μια συγκεκριμένη περιοχή στη Γερμανία που ονομάζεται Saalfed όπου οι κάτοικοι διατηρούν μια συνήθεια σύμφωνα με την οποία στολίζουν δέντρο με αυγά. Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, το έθιμο ξεκίνησε πριν από περίπου 50 χρόνια όταν η οικογένεια Kraft ξεκίνησε να στολίζει δέντρο, κατά τη διάρκεια τον εορτών του Πάσχα με περίπου 9000 πασχαλινά αυγά. Έκτοτε παραμένει βαθιά ριζωμένη συνήθεια των ατόμων της περιοχής. 

9. Easter? 

Photo by @storytellingforeveryone.net / Art by: Helena Nelson-Reed

Η αγγλική ονομασία Easter προέρχεται από τη θεά της γονιμότητας, της αυγής και του φωτός Eoster κι εφόσον τ' αυγά συμβολίζουν την αναγέννηση και το κουνέλι την αναπαραγωγή, ήταν φυσικό επόμενο η ονομασία Easter. 

10. 2,267,96 κιλά αυγό:

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Mike Belecky (@mikebelecky)

Το μεγαλύτερο και πιο βαρύ αυγό στον κόσμο ζυγίζει 2,267,96 κιλά, ονομάζεται Vegreville Pysanka και βρίσκεται στο Vegreville της Αλμπέρτα του Καναδά. Φτιάχτηκε από 3500 κομμάτια αλουμινίου και αποτελεί γλυπτό και έκθεμα στην περιοχή. 

 

NEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X