ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: πλισέ φόρεμα και flip flop
 

Χριστιάνα Αρτεμίου: Φέτος το «Κάρμα» θα είναι πιο τολμηρό

Χωρίς αμφιβολία το «Κάρμα» ήταν η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση μυθοπλασίας στην κυπριακή τηλεόραση τα τελευταία χρόνια. Η Χριστιάνα Αρτεμίου κατάφερε με ευαισθησία και τόλμη να μας συστήσει το πρώτο κυπριακό crime series και φέτος επιστρέφει με ακόμη περισσότερες ιστορίες. Τι κρατά από την περσινή σεζόν και τι θα δούμε στα νέα επεισόδια της σειράς;

Δεύτερος κύκλος «Κάρμα». Πώς αισθάνεσαι για τη συνέχιση της σειράς; Είναι μια μορφή επιβεβαίωσης;
Δεν θα το ονόμαζα επιβεβαίωση, αλλά αναγνώριση της δουλειάς που κάνουμε από το κανάλι που μας στεγάζει και αποδοχή από τον κόσμο που μας παρακολουθεί.

Είχες ενδοιασμούς για τον δεύτερο κύκλο; 
Ενδοιασμούς όχι, περισσότερες απαιτήσεις όμως, ναι. Ένιωθα ότι στον δεύτερο κύκλο της σειράς, πρέπει να πάμε ένα βήμα πάρακατω, να δείξουμε κάτι παραπάνω, ίσως αυτά που φοβηθήκαμε στην αρχή, που ανησυχούσαμε, έπρεπε να βρούμε ένα τρόπο να τα τολμήσουμε. Να υπερπηδήσουμε οποιεσδήποτε ανασφάλειες και να βρούμε τη χρυσή τομή σε κάτι πιο τολμηρό.

Είχαμε μιλήσει πέρσι πριν την πρεμιέρα του α' κύκλου. Έχοντας προβληθεί η πρώτη σειρά επεισοδίων, θεωρείς ότι η σειρά πέτυχε τον «σκοπό» της;
Θεωρώ ότι με το «Κάρμα» πετύχαμε πολλούς στόχους φέτος. Δείξαμε με σεβασμό και μέτρο αληθινές ιστορίες που έγιναν στον τόπο μας, χωρίς να παίρνουμε θέση για τα γεγονότα και χωρίς να υποδεικνύουμε αθώους και ενόχους. Δείξαμε ότι η Κύπρος δεν ήταν ποτέ τόσο αθώα όσο πιστεύαμε και ότι ο ανθρώπινος παραλογισμός δεν έχει εθνικότητα. Πετύχαμε, επίσης, να φτιάξουμε ένα αποτέλεσμα άρτιο, με υψηλές προδιαγραφές, παρόλο το περιορισμένο budget που είχαμε στη διάθεση μας.

Πόση έρευνα χρειάστηκε για τις ιστορίες της νέας σειράς; Βάλε μας λίγο στο παρασκήνιο. 
Για κάθε ιστορία που διαλέγω να δραματοποιήσουμε, χρειάζομαι αρχικά 4 - 5 ώρες έρευνα στο Αρχείο των Εφημερίδων και μετέπειτα 3 - 4 τηλεφωνήματα σε σχετικά άτομα για να διασταυρώσω πληροφορίες και ενδεχομένως να μάθω τι έχουν απογίνει οι δράστες, αν ζουν ακόμα ή όχι. Μετά, γίνεται η επιλογή των ηθοποιών ανάλογα με την ιστορία. Χρειάζομαι περίπου 4 – 5 ώρες για να βγάλω τον σκελετό του επεισοδίου ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ηθοποιών και των χώρων, και μετά άλλες 16 ώρες περίπου για να γράψω τους διαλόγους. Για μερικές ιστορίες που θα παρουσιάσουμε φέτος, είχα κάνει την έρευνα από πέρσι αλλά φοβήθηκα να τις προχωρήσω για διάφορους λόγους. Φέτος, έβαλα τον φόβο πίσω μου και προχωρήσαμε στην δραματοποίηση τους.

Τι να περιμένουμε να δούμε στη νέα σεζόν; 
Τα επεισόδια του δεύτερου κύκλου, έχουν περισσότερη χρονική διάρκεια, περισσότερους ηθοποιούς ανά ιστορία, περισσότερα εξωτερικά locations και θα παρουσιάσουμε εγκλήματα που έγιναν από το 1930 μέχρι το 2015. Η θεματολογία μας φέτος είναι πιο τολμηρή, αφού αγγίζουμε θέματα όπως γυναικοκτονίες από στρατιωτικά G3, βρεφοκτονίες, ενδοοικογενειακούς βιασμούς, sex trafficking, βίλλες οργίων, νεκροφιλία, πορνεία, σαδισμός και άλλα. Πάντοτε με τον απατούμενο σεβασμό και μέτρο για τον τηλεθεατή.

Αυτό που κατάφερες πέρσι ήταν κάτι πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα. Το εισέπραξες αυτό από σχόλια συναδέλφων και κοινού; 
Ναι, πήραμε πολύ θετικά σχόλια και από άτομα του χώρου και ευτυχώς από τον κόσμο που μας παρακολουθεί. Παρόλο που ο πρώτος κύκλος της σειράς, αποτελούνταν από μόνο 27 επεισόδια, κατάφερε να αποκτήσει ένα φανατικό κοινό και πιστούς οπαδούς που μας βομβαρδίζουν με μηνύματα καθημερινά, ρωτώντας πότε θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της σειράς. Αυτό είναι πολύ όμορφο και ενθαρρυντικό για όλη την ομάδα, για να δουλέψουμε με περισσότερο πάθος και ζήλος για ένα εξίσου υψηλό αποτέλεσμα και αυτή τη σεζόν.

Μέσα από τη σειρά δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς ηθοποιούς να αναδείξουν μια άλλη πτυχή του ταλέντου τους. Υπήρξαν περιπτώσεις που αισθάνθηκες περήφανη για συγκεκριμένες συνεργασίες; Ξεχωρίζεις κάποιες; 
Όλοι οι συναδέλφοι ηθοποιοί που πέρασαν πέρσυ και φέτος από το «Κάρμα», ήταν εξαιρετικοί. Ήρθαν με όρεξη για σκληρή δουλειά και υπήρξαν ετοιμοπόλεμοι στρατιώτες μπροστά στις σκηνοθετικές οδηγίες της Ναστάζιας αλλά και των απαιτήσεων του κειμένου και οφείλω να τους πω ένα τεράστιο ευχαριστώ γιατί η επιτυχία της σειράς δεν οφείλεται μόνο στην ομάδα παραγωγής, αλλά και σε αυτούς. Περήφανη αισθάνθηκα πολλές φορές κυρίως για τις ερμηνείες νέων ηθοποιών που εντοπίσαμε και διαλέξαμε μαζί με τη Ναστάζια, δίνοντας τους την ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους με τη σωστή καθοδήγηση, παρόλο που ξέραμε ότι δεν είχαν καμία επαφή με την τηλεόραση προηγουμένως. Ναι, αυτά τα νέα παιδιά τα ξεχώρισα και χάρηκα που στο τελικό αποτέλεσμα, μας έβγαλαν ασπροπρόσωπες.

Πιστεύεις ότι η σειρά βρήκε το κοινό της στην prime time των δέκα τις Κυριακές; 
Πιστεύω ότι η Κυριακή υπήρξε μια πολύ καλή επιλογή εκ μέρους του Alpha Κύπρου. Λόγω της θεματολογία μας, αναγκαστικά η προβολή πρέπει να γίνεται αργά το βράδυ και έτσι αποφασίστηκε από κοινού, όπως η μέρα προβολής της παραμείνει η Κυριακή στις 22.30.

Υπήρξαν αντιδράσεις, τελικά, από ιστορίες της περσινής σεζόν; Θυμάμαι ότι είχες δείξει έντονη ευαισθησία στον τρόπο με τον οποίο θα έβγαινε προς τα έξω το κάθε περιστατικό, χωρίς να μεροληπτεί υπέρ του θύτη ή του θύματος. 
Αντιδράσεις για τις ιστορίες που δείξαμε δεν είχαμε όχι, αλλά δέχτηκα μερικά τηλεφωνήματα από άτομα που μου ζητούσαν ευγενικά όπως κάποιες συγκεκριμένες ιστορίες που τους αφορούσαν άμεσα είτε αυτούς προσωπικά, είτε μέλη της οικογένειας τους, να μην προχωρήσουμε στην δραματοποίηση και την προβολή τους. Και φυσικά το αποδέχτηκα και σεβάστηκα την επιθυμία τους.

Πόσο δύσκολο ήταν να θιγούν τόσο ευαίσθητα κοινωνικά και ενδοοικογενειακά ζητήματα; Υπήρξαν περιπτώσεις που είπες ότι συγκεκριμένες ιστορίες δεν μπορούν να βγουν προς τα έξω, εξαιτίας της αποτρόπαιης φύσης τους; 
Δυστυχώς, ναι. Μερικά περιστατικά είχαν τόσο έντονο το στοιχείο της βίας και των βασανιστηρίων που υπέστη το θύμα, που ένιωσα ότι θα ήταν καλύτερο να μην τα προβάλουμε καθόλου, αφού στόχος μας δεν είναι η προβολή της υπέρμετρης βίας, αλλά η ψυχοσύνθεση και ο παραλογισμός που μπορεί να θολώσει το ανθρώπινο μυαλό στιγμιαία και να προβεί σε φρικαλέες πράξεις. Ακόμα και σε κάποιες ιστορίες που προχωρήσαμε στην δραματοποίησή τους, έχω μετριάσει τη βιαιότητα που χρησιμοποιήθηκε και τις παρουσιάζουμε λίγο πιο ανάλαφρα απ’ ό,τι έγιναν στην πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά, μερίδα κόσμου μου λέει «είναι υπερβολικά αυτά που δείχνετε, αποκλείεται να έγιναν στην Κύπρο». Και εγώ τους απαντώ πως αυτά που έγιναν, είναι χειρότερα από αυτά που δείχνουμε εμείς.

Παρακολουθείς τηλεόραση; Ξεχωρίζεις κάτι από τις φετινές παραγωγές; 
Λόγω των ωραρίων των γυρισμάτων, ο ελάχιστος χρόνος που είχα δεν μου επέτρεπε να παρακολουθήσω κατ’επανάληψη καμιά σειρά. Τους τελευταίους 4 μήνες, η τηλεόραση σπίτι μου άνοιγε μετά τις 12.30 το βράδυ. Τώρα με την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, θα παρακολουθήσω όλα όσα προβάλλονται και είμαι σίγουρη ότι θα κολλήσω με κάτι. Αγαπώ την κυπριακή τηλεόραση και στηρίζω τις κυπριακές παραγωγές.

Για άλλη μια χρονιά, μαζί με τον Τάσο Τρύφωνος στο πρωινό. Αισθάνθηκες καθόλου ότι αυτή η συνεργασία έχει κάνει τον κύκλο της; 
Ποιος θα το πίστευε! Eπτά ολόκληρα χρόνια στην πρωϊνή ζώνη του Love Fm και ακόμα νιώθω ότι είμαστε στις αρχές μας. Η διαφορετικότητα των προσωπικοτήτων μας, οι αγαπησιάρικες διαφωνίες μας, οι γλυκές μας συγκρούσεις κάνουν κάθε μέρα να είναι διαφορετική και μετά από τόσα χρόνια, ακόμα ανακαλύπτουμε καινούργιες πτυχές ο ένας στον χαρακτήρα του άλλου. Νιώθω ότι με τον Τάσο μεγαλώνουμε μαζί, εξελισσόμαστε μαζί, αλλάζουμε μαζί και λειτουργούμε θετικά ο ένας στη ζωή του άλλου.

Γιατί πιστεύεις ότι η εκπομπή έχει τόσο υψηλή ακροαματικότητα έπειτα από τόσα χρόνια; 
Είμαστε οι γνήσιοι εαυτοί μας, χωρίς επιτήδευση και ψεύτικα προσωπεία. Και χωρίς να έχουμε ένα συγκεκριμένο format στην εκπομπή. Κάθε μέρα είναι ξεχωριστή και κυλά ανάλογα με την διάθεση, το κέφι και τις ανησυχίες μας. Έχουμε τα αστεία μας, έχουμε και τα σοβαρά μας. Γελάμε, χορεύουμε, καβγαδίζουμε, σατυρίζουμε την επικαιρότητα, θυμώνουμε με περιστατικά βίας, λέμε τα πράγματα με το όνομα τους και έξω από τα δόντια. Η σχέση μου με το Τάσο είναι ίσως από τις πιο αληθινές σχέσεις που έχω αναπτύξει τόσα χρόνια με άνθρωπο.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS