ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: floral midi φόρεμα, πέδιλα και headband
 

Στέλιος Κουδουνάρης: Ηe's rocking a fashion decade

Φέτος ο Στέλιος Κουδουνάρης ξεδίπλωσε κι άλλες πτυχές της προσωπικότητάς του, που, η αλήθεια είναι, μας ενθουσίασανυναντηθήκαμε και μιλήσαμε για 10 χρόνια αδιάκοπης δουλειάς, για το στρες, τις αναποδιές, τις αντιξοότητες αλλά
κυρίως για τις χαρές και τη δημιουργία. Για τον δυναμισμό και τις ευαισθησίες του Στέλιου Κουδουνάρη, για όλες αυτές τις ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί ακόμη…

Noμίζω ότι σε πετυχαίνω σε μια πολύ καλή φάση, δημιουργική και αρκετά πολυάσχολη, με μια υπέροχη συλλογή, το «My Style Rocks» και φαντάζομαι κι άλλα πολλά...
Η αλήθεια είναι ότι διανύω την πιο πολυάσχολη φάση της ζωής μου. Ετοιμάζω πυρετωδώς τη συλλογή μου για τον Χειμώνα 2019-’20, την οποία θα παρουσιάσω σε διεθνείς αγοραστές στο Μιλάνο τον Ιανουάριο, τις παραγγελίες για το καλοκαίρι που θα είναι στα καταστήματα επίσης τον Ιανουάριο, συμμετέχω στο «My Style Rocks»που είναι αρκετά απαιτητικό κι έχει πάρει παράταση και για τη νέα χρονιά, ενώ παράλληλα εξετάζω κάποιες νέες συνεργασίες και ετοιμάζω την παρουσίαση της καλοκαιρινής συλλογής, που θα γίνει τους επόμενους μήνες στην Αθήνα.

Η συλλογή σου για Φθινόπωρο- Χειμώνα 2018-’19 προμηνύει μια εποχή δυναμικών αλλαγών. Από
πού εμπνεύστηκες και ποιο μήνυμα ήθελες να περάσεις;
Αξιοποιώντας δημιουργικά τα σύγχρονα κοινωνικά ερεθίσματα, με αυτή τη συλλογή ολοκληρώνω φέτος την πρώτημου δεκαετία στον χώρο της μόδας, σεβόμενος προπαντός τις σχεδιαστικές μου αρχές. Η διαχρονική γυναίκα που οραματίζομαι δεν καλουπώνεται στους ασφυκτικούς κανόνες της κάθε εποχής.Επιδιώκει την κομψότητα, επιμένει να είναι εκλεκτική και μοναδικός της στόχος είναι η απόδραση σ’ ένα φαντασιακό κόσμο πολυτέλειας καιυπεροχής. Σε αυτή την περίοδο, όπου η σύγκρουση των πολιτισμών και οι παρελθούσες εποχές ενημερώνουν το παρόν, έψαξα βαθιά πίσω σε όλα αυτά που μας θυμίζουν ό,τι βιώνουμεσήμερα. Εικόνες από παλαιότερες εποχές, εποχές παρακμής, ανέχειας, μεταπολέμου που όλα φαίνονταν μάταια, που οι οικονομικές συνθήκες ήταν δύσκολες και ο κόσμος έδειχνε κατώτερος των περιστάσεων είναι η πηγή έμπνευσής για τη φετινή συλλογή. Ελπίδα και στόχος κάθε τέτοιας περιόδου είναι η ανάκαμψη και η σχεδόν «ονειρική» φιλοδοξία, για κάτι που θα φέρει ξανά τη διαφορά. Η γυναίκα στην οποία απευθύνομαι, ακόμα και στις δύσκολες εποχές θα βρει τον τρόπο να διαφέρει και να προκαλεί τα θετικά σχόλια στα μάτια των θαυμαστών της.

Γιατί επέλεξες τα συγκεκριμένα χρώματα και υφάσματα για τη συλλογή σου;
Το πράσινο της αισιοδοξίας και το βασιλικό μπλε επιλέγονται για τα αυτοκρατορικά βελούδα, ενώ το κόκκινο της επιτυχίας και της διέγερσης χρησιμοποιούνται προσεκτικά σεδερμάτινα οικολογικά σύνολα που ήθελα να δώσουν μια απρόσμενη ένταση στη συλλογή. Μεγάλα γκρι-λευκά καρό συνδυασμένα με αυστηρά κλειστά μπούστα και μαύρα πλεκτά ορίζουντη θεατρικότητα της εποχής, ενώ τα μεταλλικά βραδινά φορέματα δίνουν έναν υπόκοφοglam χαρακτήρα στο dark wave του χειμώνα.

Φέτος κλείνεις 10 χρόνια παρουσίας σου στη fashion σκηνή της χώρας. Ποια είναι τα συναισθήματά σου; Τι αποκόμισες όλα αυτά τα χρόνια;

Στην πραγματικότητα αυτά τα 10 χρόνια πέρασαν πάρα πολύ γρήγορα και θα έλεγα ότι δεν το έχω ακόμα καλά καταλάβει. Δέκα χρόνια με πολλή και αδιάκοπη δουλειά, στρες, αναποδιές, αντιξοότητες αλλά κυρίως χαρές και δημιουργία. Είμαι άνθρωπος που γενικά βαριέται εύκολα. Μέσα από τη δουλειά μου νιώθω ότι ξαναγεννιέμαι και επαναπροσδιορίζομαι κάθε σεζόν με κάθε νέα μου συλλογή, νιώθω ευλογία που ζω μέσα από τη μόδα που πραγματικά αγαπώ από μικρό παιδί.


Πώς ξεκίνησε η αγάπη σου για τη μόδα;
Η μητέρα μου διατηρεί ένα κατάστημα ενδυμάτων στην Κύπρο από το 1992, ενώ πιο πριν δούλευε σ’ ένα εργοστάσιο και με έπαιρνε αρκετά συχνά μαζί της στη δουλειά. Μέσα στο κατάστημα της μητέρας μου έχω μεγαλώσει και έχω αγαπήσει
τα υφάσματα, τα χρώματα και τον χώρο της ένδυσης γενικότερα. Πάντα ήμουν παρατηρητικός, απαιτητικός, παρεμβατικός και ήθελα να τα αλλάξω όλα.

Yπήρξε στιγμή που ένιωσες πως δεν έχεις έμπνευση;
Δεν θα σου κρύψω ότι αυτό έχει συμβεί κάποιες φορές, αφού η δημιουργικότητα είναι πολύ σύνθετο να μπει στα χρονοδιαγράμματα που απαιτεί η βιομηχανία της μόδας. Μέσα από τα χρόνια έχω αναπτύξει τους δικούς μου εσωτερικούς μηχανισμούς και μέσα από έρευνα και συνεχή πειραματισμό τελικάκαταφέρνω να βάλω τις σκέψεις μου σε τη συλογή μου σημαντικά καταστήματα και να την τοποθετούν δίπλα σε διεθνείς οίκους μόδας, θεωρώντας την ισάξια. Αυτό είναι μια επιβράβευση των κόπων μου όλα αυτά τα χρόνια και μια
επιβεβαίωση ότι η μόδα δεν έχει σύνορα.

Φαντάζεσαι μια συγκεκριμένη γυναίκα όταν δημιουργείς; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;Σχεδιάζω ρούχα  για  ανθρώπους  που δεν θέλουν να είναι μέρος της μάζας, αλλά να ξεχωρίζουν. Για  ανθρώπους που είναι απαιτητικοί και επιλέγουν τα ρούχα μου με  σκοπό  να  αναδείξουν την προσωπικότητά τους μέσα από αυτά. Ρούχα που κατ’ εμένα είναι δυναμικά και ευαίσθητα ταυτόχρονα, υψηλής ποιότητας αλλά σε προσιτές τιμές ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να τα αποκτήσουν, διαχρονικά και σύγχρονα παράλληλα με έντονο σχεδιασμό χωρίς φλυαρία, με καθαρά χρώματα όπου το μαύρο πρωταγωνιστεί, ανδρόγυνα στοιχεία,θυληκές σιλουέττες ακόμα και στα κομμάτια που απέχουν από το σώμα. Επιδιώκω οι δημιουργίες μου να είναι αναγνωρίσιμες, διατηρώντας πάντα τα στοιχεία που με χαρακτηρίζουν, όσο διαφορετική και να είναι κάθε φορά η καινούργια μου συλλογή.

Θεωρείς πως έχεις κάποια signature κομμάτια, που οι γυναίκες, δηλαδή, σ’τα ζητάνε πιο έντονα;
Κυρίως τα πανοφώρια, όπου πάντα πειραματίζομαι πολύ με τα πατρόν, τα πουκάμισα και τα βραδινά φορέματα πουέχουν μίνιμαλ χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα σύνθετο ύφος.


Ποια θεωρείς πως είναι τα δυνατά σημεία της Κύπριας γυναίκας;
Τα έντονα μεσογειακά χαρακτηριστικά και το μελαμψό χρώμα.

Έχεις καταφέρει να ξεχωρίσεις και στο εξωτερικό. Πόσο σημαντικό ήταν για σένα;
Στο εξωτερικό έχω εμπορική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια και εξάγω τη συλλογή μου σε 14 χώρες. Για μένα είναι πολύ σημαντικό να επιλέγουν τη συλογή μου σημαντικά καταστήματα και να την τοποθετούν δίπλα σε διεθνείς οίκους μόδας, θεωρώντας την ισάξια. Αυτό είναι μια επιβράβευση των κόπων μου όλα αυτά τα χρόνια και μια επιβεβαίωση ότι η μόδα δεν έχει σύνορα.


Σε βλέπουμε για δεύτερη χρονιά στο «My Style Rocks».Tι σε έκανε να πεις το «ναι»;
Είμαι πολύ χαρούμενος που για δεύτερη χρονιά βρίσκομαι στο «My Style Rocks». Πριν το παιχνίδι, ομολογώ, ότι απέρρηπτα ό,τι δεν συμβάδιζε με την προσωπική μου αισθητική, ενώ τώρα μέσα από την καθημερινή μου τριβή με όλες αυτές τις διαφορετικές προσωπικότητες και τις ενδυματολογικές τους επιλογές αισθάνομαι ότι έχω εξελιχθεί ως επαγγελματίας και κοιτάω τις εικόνες, όχι μόνο της εκπομπής αλλά και της καθημερινότητάς μου μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα. Πέρσι πέρασα πραγματικά πολύ όμορφα και αφού η τηλεοπτική μου έκθεση με βοήθησε και ως άνθρωπο να ξεκλειδώσω κάποιες μου πτυχές, αποφάσισα να το κάνω και για δεύτερη χρονιά.

H αλήθεια είναι πως φέτος σε βλέπω πολύ πιο χαλαρό, γελάς συχνά με ένα μεταδοτικό γέλιο. Tι άλλαξε;
Πέρσι η απότομη αναγνωρισιμότητα δημιούργησε μια αναστάτωση στην καθημερινότητά μου. Αυτό με άγχωνε και με έκανε να σηκώνω τοίχους και άμυνες, αφού ως άνθρωπος δεν είμαι ιδιαίτερα κοινωνικός. Όταν εξηκοιώθηκα με τη νέα αυτή πραγματικότητα, τα πράγματα έγιναν πολύ πιο απλά και αφού το διασκεδάζω, δεν υπάρχει κανενας λόγος να το κρύβω. Επίσης, με την Μπέτυ Mαγγίρακαι τον Δημήτρη Αργυρόπουλο δίπλα μου ήταν αναπόφευκτο, αφού έχουν πολύ χιούμορ και είναι πειρακτήρια, κυρίως τις στιγμές που δεν μας βλέπετε.


Γιατί νομίζεις πως έχει τόση απήχηση το παιχνίδι; Τελικά το στυλ αφορά τόσο πολύ στις γυναίκες;
Το «My Style Rocks» είναι ένα ιδιαίτερα έξυπνο και επιτυχημένο πρότζεκτ, στο οποίο μέσα από την ελαφρότητά του αντικατοπτρίζει το πώς ντύνεται η μέση Ελληνίδα και η Κύπρια γυναίκα, αφού το μείγμα των παικτριών από ποικίλα κοινωνικά και μορφωτικά επίπεδα παρουσιάζει ένα σημαντικό κομμάτι της σημερινής κοινωνίας. Μέσα από τις εμφανίσεις των παικτριών οι τηλεθεάτριες ταυτίζονται και αναγνωρίζουν λάθη που κάνουν και οι ίδιες στην καθημερινότητά τους ή βλεπουν εμφανίσεις που οι τηλεθεάτριες θα έκαναν σίγουρα καλύτερα. Οπότε όλα αυτά τα κορίτσια με τις τόσο διαφορετικές προσωπικότητες δίνουν τροφή για σκέψη στο κοινό. Το στυλ αφορά όλους μας. Ακόμα και στις γυναίκες που ίσως να μην έχουν ιδαίτερο χρόνο να αφιερώσουν για τον εαυτό τους, η εκπομπή μέσα από τις εμφανίσεις των διαγωνιζομένων προσφέρει κάποια έξυπνα τρικ και συμβουλές που μπορεί να εφαρμόσουν ή να διορθώσουν λάθη που συνήθιζαν να κάνουν χώρις να το αντιλαμβάνονται.


Θεωρείς τον εαυτό σου αυστηρό κριτή; Σε ενοχλεί όταν σου το λένε; Eίμαι αυστηρός, επειδή η μόδα είναι η προέκταση του εαυτού μου, τη βλέπω με πλήρη σοβαρότητα και αφιερώνω πολύ χρόνο και ενέργεια στο να δημιουργήσω ρούχα για τη συλλογή μου ή για μεμονομένα άτομα. Ασχολούμαι πολλές ώρες με τις λεπτομέρειες, ώστενα επιτύχω το μέγιστο αποτέλεσμα, οπότε όταν βλέπω τα κορίτσια να αντιμετωπίζουν μια εμφάνιση -η οποία υπόκειται σε διαγωνισμό- με χαλαρότητα και καθόλου προετοιμασία, είμαι αναγκασμένος να τα κρίνω και να τα βαθμολογήσω ανάλογα, ώστε να βελτιωθούν και να μας παρουσιάσουν τον καλύτερό τους εαυτό στη συνέχεια.

Η τηλεόραση σού αρέσει; Θεωρείς πως σε βοήθησε;
Η τηλεοπτική μου εμπειρία ήταν, ομολογώ, πολύ ευχάριστη, γιατί ήρθα σε επαφή με πολλές και διαφορετικές προσωπικότητες, που δεν θα είχα έρθει υπό κανονικές συνθήκες. Σαφώς η τόσο μεγάλη έκθεση στην τηλεόραση με έφερε κοντά με πολύ περισσότερο κόσμο, και η συλλογή μου έγινε γνωστή σ’ ένα πιο ευρύ κοινό.

Tι δεν αντέχεις να βλέπεις στην εμφάνιση μιας γυναίκας;
Αυτό που με ενοχλεί περισσότερο είναι να βλέπω ανθρώπους να φοράνε ρούχα μικρότερα από το μέγεθός τους. Σε όποιο ρούχο χωράμε δεν σημαίνει ότι μας κάνει. Εννοώ όταν βέπουμε κουμπιά να τραβάνε, ελαστικά ρούχα να είναι υπερβολικά τεντωμένα, κοντά μανίκια σε ψηλές γυναίκες δημιουργείται ένα άκομψο αποτέλεσμα.


Ποια τάση θεωρείς διαχρονική και ποια τη χειρότερη;
To layering υπήρξε κάποτε τάση, ενώ πλέον θεωρώ ότι αποτελεί τεχνική και μάλιστα κλασική που μπορεί να απογειώσει μια εμφάνιση
χρησιμοποιώντας απλά ρούχα. Η τάση που δεν συμπαθώ και δεν χαίρομαι όταν επανέρχεται είναι τα τεχνητά σκισμένα τζιν με στολίδια και στρας.

Τελικά, πώς μπορούμε να καταφέρουμε να φοράμε το ρούχο και όχι το ρούχο εμάς;
Το στυλ μας είναι η προέκταση της προσωπικότητάς μας. Η πρώτη εντύπωση που κάνει ένας άνθρωπος είναι μέσω της εμφάνισής του, με τις χρωματικές του επιλογές, τη μινιμαλιστική ή μαξιμαλιστική του προσέγγιση, την καθαριότητα, την ακαταστασία και ούτω καθεξής. Άρα το στυλ είναι ο τρόπος που συστυνόμαστε σε κάποιον, χωρίς να έχουμε ακόμα συστηθεί με τα λόγια. Όταν, λοιπόν, έχουμε κατασταλάξει σε μια εικόνα που μας αντιπροσωπεύει και μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα, κανένα ρούχο δεν μπορεί να μας φορέσει.

Ποια τα 3 κομμάτια πρέπει κάθε γυναίκα να έχει στην γκαρνταρόμπα της;
Το κλασικό μικρό μαύρο φόρεμα, ένα 
ζευγάρι ψηλοτάκουνες μαύρες γόβες κι ένα κόκκινο κραγιόν.
Τα πρότυπα ομορφιάς και μόδας έχουν αλλάξει τον τελευταίο καιρό. Θεωρείς πως έχουμε κάνει βήματα μπροστά;
Η ομορφιά είναι μέσα μας. Αυτό δεν αλλάζει όσα χρόνια κι αν περάσουν.

Yπάρχει κάποια γυναίκα που ξεχωρίζεις και τη θεωρείς πραγματικό style icon;
Οι γυναίκες που εκτιμώ περισσότερο για το στυλ τους βρίσκοντα γύρω μας και δεν έχουν βοήθεα από επαγγελματίες. Είναι τα κορίτσια και οι γυναίκες που πειραματίζονται συνεχώς ή έχουν κατασταλάξει σε μια εικόνα που τις χαρακτηρίζει και την εξελίσσουν συνεχώς. Το ενδυματολογικό στυλ είναι σαν τον χαρακτήρα μας. Όσο κι αν ξέρουμε ποιοι είμαστε, οφείλουμε στον εαυτό μας να εξελισσόμαστε. Κι ας κάνουμε και λάθη για να μαθαίνουμε.

Τι σηματοδοτεί για εσένα το κυπριακό αγρινό; Πώς επέλεξες ένα τόσο εμβληματικό και με χαρακτηριστική δύναμη λογότυπο; Το κυπριακό αγρινό είναι μια φιγούρα χαραγμένη στη μνήμη μου από τα παιδικά μου χρόνια. Όταν σχεδίαζα την πρώτη μου συλλογή,συνηδειτοποίησα ότι τα κοψίματα των ρούχων με παρέπεμπαν στις καμπύλες του κεφαλιού του αγρινού. Χωρίς δεύτερη σκέψη το επέλεξα για λογότυπο, αφού είναι κάτι που με συνδέει με τον τόπο μου και δηλώνει την καταγωγή μου. Πάντως με ρωτάνε πολύ συχνά τι είναι αυτό το λογότυπο -οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είμαι Ταύρος στο ζώδιο, κάτι που δεν ισχύει, αφού είμαι Δίδυμος- και η διαδικασία τού να εξηγώ τι είναι το αγρινό με ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Ο δυναμισμός που βγάζεις στις συλλογές σου σε χαρακτηρίζει και ως άνθρωπο;
Ως άνθρωπος θα έλεγα ότι είμαι αρκετά δυναμικός, αλλά ταυτόχρονα «κρυφά» ευαίσθητος και εύθραυστος, δισυπόστατα χαρακτηριστικά που εκφράζονται και μέσα από τη δουλειά μου με προφανείς αλλά και μη προφανείς τρόπους.

Ποιος είναι ο Στέλιος Κουδουνάρης στην τελική;
Ως χαρακτήρας είμαι αυτός που βλέπετε στην τηλεόραση. Θα έλεγα κυκλοθυμικός, καλοπροαίρετος, απαιτητικός, οξύθυμος και βαριέμαι εύκολα. Αυτό που δεν βλέπετε σίγουρα είναι ότι είμαι ντροπαλός και κρυφά εσωστρεφής. Όταν βρίσκομαι με πολύ κόσμο αίσθανομαι αμήχανα και κατά βάθος είμαι ευαίσθητος και στεναχωριέμαι εύκολα.

Yπάρχει κάποια δική σου ιστορία που δεν έχει ειπωθεί ακόμα;
Ανείπωτες ιστορίες είναι πάντα οι επόμενες.  Μπορούμε να βρούμε τη συλλογή σου κάπου στην Κύπρο;
Ναι θα τη βρείτε στις μπουτίκ Pose στη Λευκωσία, Ζoe και Ecru στη Λεμεσό και Baroc στο Παραλίμνι. Μπορείτε να επισκεφτείτε και την ιστοσελίδα μου www.stelioskoudounaris.com, ενώ στο Instagram θα με βρείτε στο @stelioskoudounaris.
 

 


 

 

 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

X