ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: όμπρε κολάν, '90s sneakers και teddy coat παλτό
 

Ο σχεδιασμός επίπλων πάει σε άλλο επίπεδο, χάρη στον Mousarris

Η επιπλοποιία αποκτά νέα, μοντέρνα μορφή χάρη στον Στέλιο Μουσαρρή. Περσικά χαλιά γίνονται καρέκλες, κτήρια πόλεων σχηματίζουν κύμα σε ένα τραπέζι, η φαντασία γίνεται πραγματικότητα.

Από το 2015 ο Στέλιος Μουσαρρής, ή απλώς «Mousarris», έχει καταφέρει να ξεχωρίσει αλλάζοντας εντελώς την ιδέα που έχουμε για διάφορα έπιπλα, δίνοντάς τους νέα πνοή, με μεγάλες δόσεις φαντασίας. «Ήθελα να δημιουργήσω τις δικές μου εκδοχές επίπλων με βάση τη λειτουργικότητα αλλά και την ψυχαγωγία, να σχεδιάσω έπιπλα που δεν υπάρχουν ήδη» λέει εξηγώντας την αρχική ιδέα που σηματοδότησε την έναρξη της ενασχόλησής του με αυτόν τον τομέα. Με μια περιήγηση στην ιστοσελίδα του βλέπεις μπροστά σου μια σειρά από φανταστικές δημιουργίες όπως το τραπέζι σαν κύμα, το λεγόμενο «Wave City», ή την καταπληκτική καρέκλα από χαλί, η οποία ήταν και το πρώτο έπιπλο που δημιούργησε. «Μιλούσα με μια φίλη στο τηλέφωνο και πίσω της είχε ένα χαρτί που είχε ένα σχήμα που έμοιαζε με την καρέκλα. Σκέφτηκα πως θα ήταν ωραία ιδέα να γίνει πραγματικότητα αυτή η καρέκλα και το χαλί θα ήταν ενδιαφέρον» λέει εξηγώντας τη δημιουργία της.

 

Πρόκειται για μια κατασκευή από μέταλλο, με περσικά χαλιά φτιαγμένα στο χέρι. Δεν περιορίζεται, όμως, στο μέταλλο. Για την ακρίβεια, δεν έχει κανένα περιορισμό στα υλικά που χρησιμοποιεί, αφού εξαρτώνται από το σχέδιο και το τι θα του ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί να είναι μέταλλο, ρεζίν, πλαστικό, ξύλο ή γυαλί, αλλά, όπως τονίζει ο ίδιος, «το καθένα έχει τη δική του διαδικασία και απαιτεί δική του εργασία». Ανάμεσα στα σχέδια υπάρχει και ένα τραπέζι βγαλμένο από κινούμενα σχέδια. Πώς θα φανταζόσουν, για παράδειγμα, έναν πύραυλο σε εκτόξευση σε ένα επεισόδιο κινουμένων σχεδίων; Όπως τον κάνεις εικόνα στο μυαλό σου, έτσι υλοποιήθηκε από τον Μουσαρρή. «Πάντα μου άρεσαν τα παιχνίδια, τα συνέλεγα, όπως και τα κινούμενα σχέδια. Μου άρεσαν πολύ τα καρτούν που έπαιζαν με άυλα πράγματα όπως ο καπνός. Είμαι επίσης φαν των πυραύλων και του διαστήματος, άρα γιατί να μη συνδυαστούν αυτά;» απαντά, εξηγώντας γιατί θεωρεί το συγκεκριμένο τραπέζι δικό του αγαπημένο. Ακούγοντας όμως όλα αυτά, η σκέψη πάει κατ’ ευθείαν στο κατά πόσο αυτά τα έπιπλα θα είναι βολικά σε ένα σπίτι, κατά πόσο θα εξυπηρετούν τις ανάγκες σου, και αν γίνονται απλά σαν έργο τέχνης. «Όλα τα έπιπλα πρέπει να είναι λειτουργικά» τονίζει, και συμπληρώνει πως αυτό φαίνεται όταν η ιδέα παίρνει πρώτη μορφή στον υπολογιστή.

Το «Wave City»

Το ταλέντο του, όμως, έχει ξεπεράσει τα σύνορα της Κύπρου εδώ και καιρό. Το τραπέζι-κύμα, ή καλύτερα το «Wave City» βρίσκεται στην κατοχή του Damon Lindelof, σεναριογράφου και παραγωγού του «Star Trek» και του «Lost», κοσμεί το Apple Store στο Μίσιγκαν και εκτίθεται πλέον στο Λούβρο, ως μέρος μιας μεγάλης, μόνιμης, συλλογικής έκθεσης στην πτέρυγα του 21ου αιώνα. «Έλαβα ένα email από το Λούβρο, όπου μου έλεγαν πως θέλουν να αγοράσουν το ‘Wave City’ αλλά τους το έστειλα χωρίς αμοιβή» λέει, προς έκπληξή μου. Είναι ξεκάθαρο, όμως, μέχρι αυτό το σημείο πως περισσότερη σημασία έχει για τον ίδιο η διάδοση των έργων του, και το Λούβρο είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις σημαντικότερες αναγνωρίσεις για έναν καλλιτέχνη, πόσο μάλλον της Κύπρου. Η ιδέα πίσω από το εντυπωσιακό τραπέζι ξεκίνησε από ένα σχήμα, μια μέρα όπου ο Μουσαρρής πήγε με ένα sketch book σε μια καφετέρια. «Σκέφτηκα πως θα ήταν ενδιαφέρον αν είχε κτήρια» συμπληρώνει και το αποτέλεσμα αυτής της σχετικά απλής ιδέας είναι μία από τις πιο εντυπωσιακές δημιουργίες που είδαμε από Κύπριο καλλιτέχνη.

Η πρώτη μεγάλη έκθεση

Ήταν επόμενο, λοιπόν, πως θα ερχόταν αργά ή γρήγορα μια συνεργασία με την Gallery 45 στη Λεμεσό. Η νέα γκαλερί που έδειξε από την αρχή την αγάπη της για οτιδήποτε μοναδικό συνεργάζεται με τον Μουσαρρή και παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλη έκθεση στην Κύπρο από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου, ως μέρος της ομαδικής έκθεσης «Parallel Project» μαζί με τρεις ακόμα καλλιτέχνες από την Ελλάδα. H αντίθεση του χώρου με το μοντέρνο στοιχείο του Μουσαρρή διαμορφώνει ένα πολύ ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Παρότι είναι ενεργός από το 2015, όπως είπαμε και πριν, αυτή θα είναι η πρώτη του μεγάλη έκθεση. «Τα τελευταία πέντε χρόνια προσπαθούσα να χτίσω το brand μου και είχα ελάχιστο χρόνο για εκθέσεις. Τώρα ήταν θέμα τύχης. Επικοινώνησαν από την Gallery 45 για να γίνουν μεταπωλητές μου και έτσι έγινε. Έτυχε τώρα να έχω κάποια έπιπλα στοκ και χώρο για έκθεση» εξηγεί και στη συνέχεια της συζήτησης μάς αναφέρει πως έχει ήδη κάνει εκθέσεις σε Κίνα, Ντουμπάι και Τέξας πριν έρθει στη βάση του.

Η έκθεση The Parallel Project βρίσκεται στην Gallery 45 μέχρι 22 Δεκεμβρίου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
mousarris  |  wave city  |  τέχνη  |  έπιπλα  |  gallery 45  |  έκθεση  | 

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

Ilona Garamvolgyi: From zero to hero

«Εγώ τότε μόνη στην Κύπρο έμεινα κυριολεκτικά στον δρόμο… δεν ήταν λίγες οι νύχτες που κοιμήθηκα ...
Ριάνα Στυλιανού
 |  INTERVIEWS