ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: midi αέρινο φόρεμα με flat πέδιλα
 

Mαριάννα Σάντη - Πανίκος Πιλάλης: «Το κοινό έμεινε πιστό στη σειρά»

Αυτή μεθοδική και μελετηρή, εκείνος η ήρεμη δύναμη που εκτονώνει το άγχος.

Ανδρέας Μαλάης

Αυτή μεθοδική και μελετηρή, εκείνος η ήρεμη δύναμη που εκτονώνει το άγχος. Εάν θέλετε να μάθετε το μυστικό μιας επιτυχημένης χημείας που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια, δεν έχετε παρά να απευθυνθείτε στη Μαριάννα Σάντη και τον Πανίκο Πιλάλη. Τι θα δούμε στη συνέχεια και ποιο είναι το μέλλον της σειράς; 

Τι συμβαίνει με τη Λαμπρινή και τον Νεοκλή;
Π.: Το πώς θα εξελιχθεί αυτή η ιστορία η αλήθεια είναι πως ούτε εμείς το γνωρίζουμε. Δεν είμαστε και τόσο μπροστά στα γυρίσματα, ώστε να μπορούμε να ξέρουμε…

Μ.: Τρίτη σεζόν και η Λαμπρινή αιωρείται ανάμεσα στο ψέμα και τον φόβο. Δεν έχει βρει ακόμη τη δύναμη να κάνει τη μικρή της επανάσταση και να ομολογήσει όλα όσα νιώθει και κυρίως όλα όσα δεν νιώθει (γέλια) κι αυτό γιατί δεν θέλει να πληγώσει τους ανθρώπους που αγαπά. Φυσικά, φοβάται και την κατακραυγή από τον κοινωνικό της περίγυρο, συναισθήματα τα οποία έχουν βιώσει και είμαι σίγουρη πως βιώνουν ακόμη πολλές γυναίκες. Τώρα τι έπεται ακόμη για τη Λαμπρινή και τον κρυφό της έρωτα για τον Νεοκλή δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το κάθε κείμενο που έρχεται στα χέρια μας είναι γεμάτο εκπλήξεις για όλους μας, ακριβώς όπως είπε και ο Πανίκος.

Μαριάννα, ποια στοιχεία κρατάς από τη Λαμπρινή, για ποια χρειάστηκε να δουλέψεις περισσότερο;
Μ. : Με τη Λαμπρινή έχουμε πολλές αντιθέσεις και ελάχιστα κοινά στοιχεία. Εξάλλου, προτιμώ να υποδύομαι χαρακτήρες με τους οποίους δεν έχω πολλές ομοιότητες. Αφενός, είμαστε και οι δύο δοτικές ιδίως όσον αφορά σε ανθρώπους που αγαπάμε και αρέσουν και στις δυο μας οι χειροτεχνίες. Αφετέρου, βέβαια, βρίσκω τη Λαμπρινή ως ιδιοσυγκρασία κάπως άβουλη και λιγότερο τολμηρή σε σχέση με μένα κι, επίσης, εκείνη περνά τις περισσότερες ώρες της μέρας πλένοντας πιάτα, μαγειρεύοντας ή κρατώντας μια σφουγγαρίστρα. Αυτά κι αν είναι μεγάλες αντιθέσεις… (γέλια).

Πανίκο, εσύ από τον Νεοκλή;
Π.: Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν ταιριάζει με τον χαρακτήρα μου. Όποιο ρόλο κι αν αναλάβω, τα κοινά στοιχεία που θα έχω μαζί του είναι ελάχιστα, σε βαθμό που περνά κι απαρατήρητο όλο αυτό. Ξεκινώντας κάθε δουλειά, δεν σου κρύβω ότι δεν ψάχνω και πολύ τις λεπτομέρειες, με ενδιαφέρει η γενική εικόνα του κάθε ρόλου, το σύνολο μιας ομάδας που θα συμμετάσχει, συνεργείο, συνάδελφοι κ.λπ. Τώρα, ο ρόλος εξελίσσεται στην πορεία. Ξεκινώντας δεν είχαμε κάτι απτό, γραμμένο, μόνο κάποια επεισόδια. Ο ρόλος εξελίσσεται κι από κάθε ηθοποιό. Από τη στιγμή που γράφεται ταυτόχρονα το σενάριο, στην πορεία ο σεναριογράφος «γυρίζει» αν θες και τον ρόλο προς τα μέτρα του κάθε ηθοποιού, στα στοιχεία που μπορεί ο καθένας να αναδείξει καλύτερα.

Πανίκο, τι ξεχωρίζεις στη Μαριάννα;
Π.: Πρώτη φορά συνεργαζόμαστε και βρισκόμαστε ήδη στον τρίτο χρόνο. Από την πρώτη σεζόν κατάλαβα ότι έχω να κάνω με μια επαγγελματία ηθοποιό και πάνω από όλα οργανωμένη και μεθοδική. Πάντα μελετημένη, πάντα με τις σημειώσεις της στα γυρίσματα. Ήταν και κάτι που δεν σου κρύβω ότι ήταν ξένο προς εμένα γιατί εγώ δεν κουβαλώ σενάρια, διαβάζω επί τόπου τη σκηνή μου και βλέποντας τη Μαριάννα να φέρνει μαζί της κάθε φορά τόσες σημειώσεις είναι κάτι που θαυμάζω κι εκτιμώ ιδιαίτερα.  

Μαριάννα, εσύ στον Πανίκο;
Μ.: Την ηρεμία που εκπέμπει θα σου πω εγώ, σε συνδυασμό πάντα με τη συνέπεια και τον άψογο επαγγελματισμό του. Επίσης, «ζηλεύω» το γεγονός ότι μπορεί να αποστηθίσει λόγια του κειμένου σε λιγότερο από ένα λεπτό, σε αντίθεση με μένα που χρειάζομαι αρκετές επαναλήψεις μέχρι να μάθω τις ατάκες μου, όπως μόλις προδόθηκε (γέλια). Είναι από τους συνεργάτες με τους οποίους νιώθεις άνεση και ασφάλεια όταν μοιράζεσαι σκηνές.

Θεωρείτε ότι η απόφαση για συνέχιση της σειράς στην τρίτη σεζόν δικαιώθηκε;
Μ.: Νομίζω ότι η σειρά έχει κρατήσει το κοινό της και ο κόσμος δεν έχασε την αγάπη του για το σενάριο και τους χαρακτήρες. Το σενάριο, μάλιστα, το βρίσκω πολύ ανανεωμένο, έξυπνο και αρκετά πιο ώριμο. Η ομάδα έχει δεθεί ακόμη περισσότερο κι αυτό είναι πολύ θετικό στοιχείο στο αποτέλεσμα. Η απόφαση να συνεχιστεί μια σειρά, έστω κι έμμεσα, ανήκει στο τηλεοπτικό κοινό κι από τη στιγμή που ο κόσμος επιλέγει να μας χαρίζει την αγάπη του και να μας στηρίζει, τότε αυτό εννοείται πως είναι θετικό.

Π.: Θα συμφωνήσω με τη Μαριάννα. Εάν κρίνουμε από τα νούμερα ή την κριτική και τις αντιδράσεις του κόσμου, που για μένα μετρούν περισσότερο, τα πράγματα δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει κάτι. Όπως η σειρά συζητούνταν την πρώτη και τη δεύτερη σεζόν, το ίδιο συμβαίνει και τώρα κι ακόμη περισσότερο, με περισσότερη αγωνία. Δεν σου κρύβω ότι υπάρχει κόσμος που θα ήθελε η σειρά να συνεχίσει κι άλλη σεζόν.

Δόθηκε μια ευκαιρία στη σειρά ενδεχομένως να πει περισσότερα πράγματα.
Π.: Μα είναι φυσικό επόμενο, οποιαδήποτε τηλεοπτική σειρά συνεχίζει πέραν από δύο σεζόν, για να καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού πρέπει να υποστεί αυτό που λέμε «παρέμβαση», με την έννοια ότι εάν αφήσεις το προϊόν ως έχει, ο κόσμος θα κουραστεί. Ήταν αναγκαστικό να μπουν νέοι χαρακτήρες, να δημιουργηθούν νέες ιστορίες, οι σεναριογράφοι το χειρίστηκαν με άψογο τρόπο.

Μαριάννα, εσύ πώς είδες τις αλλαγές και τις προσθήκες στο καστ;
Θεωρώ πως όλοι όσοι συμμετείχαν στη σειρά κάθε σεζόν έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα στη σειρά. Η σειρά έχει απήχηση λόγω του σεναρίου και των χαρακτήρων κυρίως. Σέβομαι και τους νέους μας συνεργάτες όσο και όσους πέρασαν. Δεν θέλω να ξεχωρίσω κάποιον. Το θετικό στοιχείο είναι πως όποιος έρθει στην ομάδα μας δένει αμέσως με τους υπόλοιπους, τα υλικά μας είναι όμορφα και ό,τι όμορφο έρθει δένει μαζί μας. Τώρα, ως προς τις ανατροπές και τις αλλαγές στο σενάριο, θεωρώ ότι αυτό είναι χαρακτηριστικό του σεναρίου από την αρχή, οπότε ήταν μια φυσική εξέλιξη των πραγμάτων.

Θεωρείτε ότι θα επηρεάσει το «MasterChef», ότι «κλέβει» κοινό από τη σειρά;
Π.: Προσωπικά θα μιλήσω, δεν με αφορούν τέτοιου είδους προγράμματα ή ριάλιτι, είναι καθαρά θέμα γούστου. Το κάθε πρόγραμμα έχει το δικό του κοινό και σε αυτό το πλαίσιο και ο Λώρης Λοϊζίδης έχει το δικό του κοινό. Ο τρόπος γραφής του δηλαδή είναι ιδιόμορφος και δεν μπορεί οποιοσδήποτε να τον παρακολουθήσει, έχει ιδιαίτερο χιούμορ και μια άλλη ματιά στα πράγματα.

Μ.: Το ίδιο θα έλεγα κι εγώ. Εδώ και τρία χρόνια, εξάλλου, το κοινό απέδειξε ότι παραμένει πιστό.

Έχει την ευχέρεια ένας ηθοποιός στην Κύπρο να επιλέγει με άνεση το επόμενό του βήμα ή ακόμη να πει ότι δεν θέλει να κάνει κάτι για μια σεζόν; 
Π.: Ορισμένοι ίσως έχουν αυτή την πολυτέλεια, οι περισσότεροι όμως όχι. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείς να βασιστείς εξ ολοκλήρου στο επάγγελμα αυτό, γιατί η ανασφάλεια είναι πολύ μεγάλη, δεν ξέρεις το μέλλον της δουλειάς στην οποία συμμετέχεις, πρέπει να έχεις και μια δεύτερη λύση. Εγώ για παράδειγμα έχω και την ταβέρνα που μου χαρίζει ασφάλεια. Οι πλείστοι ηθοποιοί έχουν κάτι άλλο παράλληλα.

Μ.: Η αλήθεια είναι πως αρκετές φορές συμμετείχα σε παραγωγές για βιοποριστικούς καθαρά λόγους, είναι κάτι που προσωπικά ξέρω ότι ίσως κάνω ξανά. Το να μην εργαστείς για μια σεζόν όσο όμορφο κι αν ακούγεται είναι κάτι που δεν σου επιτρέπει κιόλας ο χώρος. Η υποκριτική βέβαια για μένα είναι ανάγκη! Δεν ξέρω εάν δηλαδή θα επιθυμούσα να απέχω, έστω και για λίγο. Τα τελευταία τρία χρόνια, αυτό που λάμβανα από τη δουλειά μου ήταν τόσο δημιουργικό που μπορώ να σου πω με βεβαιότητα ότι δεν είχε να κάνει μόνο με το βιοποριστικό κομμάτι της υποκριτικής. Εύχομαι ξανά στην πορεία μου να έχω τέτοιες σειρές και συνεργασίες στις οποίες η ανάγκη μου για δημιουργικότητα να υπερβαίνει την ανάγκη για βιοπορισμό κι αυτά τα δύο να συναντιούνται με τόσο όμορφες αναλογίες. Ως προς τις επιλογές γενικότερα, δεν μπορώ να πω ότι έχω αυτή την πολυτέλεια. Κάθε χρόνο υπάρχει και ανασφάλεια και άγχος, θα συμφωνήσω με τον Πανίκο. Μπορεί να κλείσεις δουλειές που ακυρώνονται. Για παράδειγμα θα συμμετείχα φέτος και σε μια θεατρική παραγωγή που ακυρώθηκε τελευταία στιγμή, έχουμε δει και δουλειές στην τηλεόραση να μην ολοκληρώνονται καν…

Υπάρχει αυτό που λέμε μεγάλη καριέρα πλέον;
Μ.: Μεγάλη καριέρα… Δεν ξέρω ακριβώς τι σημαίνει, εξαρτάται αποκλειστικά από τα κριτήρια που θέτει κανείς και τους λόγους για τους οποίους επιλέγει να μπει σε αυτό τον χώρο. Μεγάλη καριέρα σημαίνει να πλουτίσω, να συμμετέχω σε όλες τις δουλειές, να με ζητούν όλοι οι παραγωγοί, να με αγαπά ο συνάδελφός μου, να αισθάνομαι εγώ καλά με αυτό που κάνω; Είναι αποκλειστικά ζήτημα του καθενός, πού θέτει τον πήχη και τι ονειρεύεται για τον ίδιο. Εγώ προσωπικά ήθελα πάντα να δημιουργώ και μέσα από αυτό να βιοπορίζομαι. Θέλω να έχω καλές συνεργασίες που πάνε ένα βήμα μπροστά. Μπορεί να μην μοιάζει μεγάλη καριέρα, αλλά αυτό προκρίνω ως σημαντικότερο.

Πανίκο, εσύ τι ξεχωρίζεις ως κριτήρια που χαρίζουν διάρκεια;
Το γεγονός ότι κυρίως είναι καλοί συνεργάτες, επαγγελματίες και σωστοί στη δουλειά τους, χωρίς ιδιοτροπίες. Ο χώρος αυτός απαιτεί υπομονή, να είσαι καθαρός και σωστός. Το ταλέντο είναι πολύ σημαντικό, φυσικά, όμως, όσο καλός κι αν είσαι σε οποιαδήποτε δουλειά, εάν ως άνθρωπος είσαι σκάρτος, τότε ποιος θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί σου; Για να κρατηθείς στον χώρο δεν είναι μόνο θέμα τύχης, ούτε γνωριμιών -αυτό ίσως συμβαίνει μόνο στην αρχή. Είμαστε, όμως, τόσοι πολλοί κι αυτό που πιστεύω είναι πως μια ευκαιρία θα δοθεί στον καθένα. Εάν καταφέρεις να την εκμεταλλευτείς σωστά και φανείς τυχερός, να συμμετέχεις σε μια δουλειά που έχει απήχηση, τότε τα πράγματα ίσως είναι πιο αισιόδοξα.

Έχετε πληροφόρηση για το μέλλον της σειράς; Μελετάτε κάτι για την επόμενη σεζόν; 
Π.: Κανένας δεν μπορεί να ξέρει, μπορεί να θεωρούμε ότι ίσως δεν προχωρήσει, αλλά το ίδιο λέγαμε και πέρσι, ότι ήταν σχεδόν τελεσίδικο και όλο το σενάριο είχε δρομολογηθεί για να κλείσουν οι ιστορίες στο τέλος της δεύτερης σεζόν και τελευταία στιγμή τα πράγματα άλλαξαν. Ό,τι και να πούμε, λοιπόν… (γέλια)

Μ.: Ακριβώς αυτό. Μπορεί οι πληροφορίες που έχουμε να είναι πως η σειρά ολοκληρώνει τον κύκλο της σε λίγους μήνες, δεν σου κρύβω, όμως, και μόνο η σκέψη αυτή μου προκαλεί μια μικρή θλίψη, όταν σκέφτομαι ότι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μου, δηλαδή το χωριό, τα κείμενα, οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάζομαι εδώ και τρία χρόνια θα αποτελούν πια ένα γλυκό παρελθόν. Δυστυχώς, όμως, αυτά έχει το επάγγελμα του ηθοποιού. Όσον αφορά την επόμενη σεζόν, τώρα, είμαι θετική σε προτάσεις και συνεργασίες.

ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση