ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: cycling shorts, cropped top και πέδιλα
 

Λώρης Λοϊζίδης: «Tην αλήθεια μου, αυτό δίνω στον τηλεθεατή»

Μια... πάστα που δεν της πήρε και πολύ για να ''δέσει''

ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΒΑΛΗ

Μια... πάστα που δεν της πήρε και πολύ για να ''δέσει'', μιας και είχε όλα τα απαραίτητα συστατικά σε απόλυτη ισορροπία: πρωτοτυπία, πλοκή, καστ κι ένα σενάριο με την υπογραφή - εγγύηση του Λώρη Λοϊζίδη.

Τρίτη σεζόν «La Pasta Pomilώri» και πάει κι αυτή πολύ καλά σε τηλεθέαση, όπως και οι προηγούμενες…
Έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις σε πολλούς τομείς σε αυτή τη σεζόν και αυτό, πιστεύω, έχει φανεί. Και θεωρώ πως όσο προχωρά η υπόθεση, θα βλέπουμε τα επεισόδια να ανεβαίνουν κι άλλο σε τηλεθέαση.

Θες να μας πεις γι’ αυτές τις βελτιώσεις;
Kάναμε βελτιώσεις σε τεχνικό, υποκριτικό, αλλά και σεναριακό επίπεδο. Στο τεχνικό, μάθαμε καλύτερα τους χώρους όπου γίνονται τα γυρίσματα και γίνεται καλύτερη η παραγωγή, στο υποκριτικό έγιναν πολύ καλές προσθήκες στο καστ και στο σεναριακό δουλέψαμε τα κείμενα πολύ περισσότερο. Τα τελευταία επεισόδια ειδικά έχουν πολλή δράση. Κάθε επεισόδιο από μόνο του έχει σημαντικές εξελίξεις και προχωρά την πλοκή με γρήγορους ρυθμούς.

To «Pasta Pomilώri» ήρθε μετά από ένα «δύσκολο» σε πολλαπλά επίπεδα «Παραμύθι αλλιώς», το οποίο δεν κατάφερε να πάει εκεί που εσύ το ήθελες να πάει. Τι αισθανόσουν για το Pomilώri όταν το έγραφες;
Κοίταξε, πίστευα ότι θα πήγαινε καλά. Για να μπω στη διαδικασία να γράψω κάτι, σημαίνει ότι το φαντάστηκα, σημαίνει ότι το είδα μπροστά μου να κινείται και το είδα ότι είναι κάτι καλό. Τώρα, αν θα πήγαινε μία σεζόν ή δύo ή πέντε, αυτό δεν ήταν κάτι που με απασχολούσε τότε.

Και να που διανύει την τρίτη κιόλας σεζόν του. Θα έχει και τέταρτη;
Όχι. Μέχρις… εδώ. Το τελευταίο επεισόδιο θα παικτεί 22 Δεκεμβρίου και θα έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον!

Τι θα δούμε, μέχρι τότε;
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις ανοικτές και μέχρι τότε θα κλείσουν όλες. Θα κλείνουν ή θα ανοίγουν άλλες παράλληλα, για να τις οδηγήσουν σιγά-σιγά σε ένα κλείσιμο. Κάποιες θα κλείνουν επεισόδιο με επεισόδιο, δηλαδή σε κάθε επόμενο επεισόδιο θα βλέπουμε να ολοκληρώνεται και μια απ’ τις επί μέρους ιστορίες. Εκκρεμούν πολλά πράγματα, τα λεφτά, τα τρία εκατομμύρια, το ξενοδοχείο, ο έρωτας του Φώτη με την Κατερίνα, ο Νεοκλής που έβαλε σκοπό να κλέψει τη Λαμπρινή και αν θα τον ακολουθήσει η Λαμπρινή σε αυτό το σχέδιο, τι θα γίνει με τον Λάζαρο μετά που έμαθε για τον πραγματικό του πατέρα, όλα αυτά θα δούμε πολύ σύντομα πώς θα εξελιχθούν και πού θα καταλήξουν. Κάποια πράγματα θα γίνουν όπως τα περιμένουμε και κάποια άλλα με τρόπο που… σίγουρα δεν τα περιμένετε!

Πιστεύεις ότι, πλέον, το όνομά σου αποτελεί για το κοινό μια εγγύηση; Ότι δηλαδή μια σειρά με την υπογραφή του Λώρη σίγουρα θα είναι καλή;
Έχει δεκατέσσερα χρόνια που γράφω και πιστεύω ότι βγάζω ένα καλό αποτέλεσμα - πολλές φορές και πέραν των προσδοκιών των δικών μου. Όταν μπω σε ένα χορό, χορεύω με όλες μου τις δυνάμεις, ώστε να μην απογοητεύσω κανέναν και πρώτα απ’ όλα τον εαυτό μου. Δεν λυπάμαι τη δουλειά, δεν σκέφτομαι τον κόπο, δεν με ενδιαφέρουν οι ατέλειωτες ώρες. Το μόνο που με νοιάζει είναι να δίνω το προϊόν μου όπως πρέπει, άρτιο.

Ποιο θα έλεγες ότι είναι το καίριο μέλημά σου, όσον αφορά στον τηλεθεατή; Τι είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να του δώσεις;
Η αλήθεια. Κι αυτό ξεκινά από το σενάριο, το οποίο ποτέ δεν παίζει με τη νοημοσύνη του. Δεν θα κάνω ποτέ ούτε εύκολο δράμα, ούτε εύκολο χιούμορ, ούτε εύκολη ιστορία. Η ευκολία είναι κάτι που δεν με αντιπροσωπεύει και ξέρω ότι δεν θα πέσω ποτέ στην παγίδα της. Κάνω πράματα πάντα που αντιπροσωπεύουν την αλήθεια και το μεράκι μου γι’ αυτή τη δουλειά.

Μίλησες για χιούμορ και ήθελα να σε ρωτήσω γιατί επιλέγεις να κάνεις μόνο κωμωδίες.
Μα, αν δεις σε όλες μου τις δουλειές, υπάρχουν διάχυτες δραματικές σκηνές…

Αυτό που ήθελα να πω είναι πως δεν έχεις κάνει μέχρι τώρα καθαρά δραματική σειρά…
Θα το έκανα αν ήμασταν σε άλλη χώρα. Αν εδώ είχαμε την ευχέρεια να κάναμε μια μίνι δραματική σειρά, δώδεκα επεισόδια τη σεζόν ή το πολύ δεκαοχτώ, τότε, ναι θα το έκανα. Αλλά το να κάνω μια δραματική σειρά με τα δεδομένα της Κύπρου, που –δεν ξέρω κι εγώ γιατί– αλλά πρέπει να γίνουν ένα σωρό επεισόδια και να καταντήσει στο τέλος να παρατραβιέται, όχι, αυτό δεν είναι κάτι που με ενδιαφέρει. Θα το βαριόμουν κι εγώ ο ίδιος, πόσο μάλλον οι τηλεθεατές!

Εσύ ως τηλεθεατής, τι ψάχνεις στην τηλεόραση;
Σειρές ή ταινίες που να είναι τόσο καλές που να τις απολαμβάνω. Δυστυχώς, λόγω της δουλειάς μου, όταν παρακολουθώ κάτι, ένα κομμάτι του εαυτού μου μπαίνει σε ένα κριτικό τρόπο σκέψης – το κρίνω σε κειμενικό, οπτικό, κινηματογραφικό επίπεδο, αντί να το απολαμβάνω. Άρα, για να μην μπω σε αυτή τη διαδικασία, ψάχνω σειρές που από νωρίς θα με ελκύσουν και θα με παρασύρουν μόνο να τις παρακολουθώ.

Eκτός από σειρές, ψάχνεις και κάτι άλλο στην τηλεόραση; Βλέπεις εκπομπές, talent show, ριάλιτι, talk show;
Όχι, ως επί το πλείστον παρακολουθώ σειρές. Αυτό το τηλεοπτικό προϊόν με ενδιαφέρει ως τηλεθεατή. Παρακολουθώ πολύ Netflix και άλλες πλατφόρμες. Και κυπριακό ποδόσφαιρο – το ξέρετε ότι είμαι της μπάλας!

H παρουσίαση είναι κάτι που θα σε ενδιέφερε;
Όχι, καθόλου. Είναι άλλη η δουλειά μου, εγώ είμαι ηθοποιός και σεναριογράφος.

Πολλοί ηθοποιοί, όμως, το κάνουν.
Εμένα δεν με αντιπροσωπεύει. Δεν είναι κάτι που με εκφράζει, που ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία μου, ούτε το έχω στο πίσω μέρος του μυαλού μου.

Αυτό τον καιρό με τι ασχολείσαι; Ξέρω ότι τα κείμενα για το Pomilώri τα έχεις ολοκληρώσει εδώ και καιρό.
Είχα πει ότι μετά το Pomilώri θα έμενα για τουλάχιστον δώδεκα μήνες εκτός τηλεόρασης. Άρα… κάθομαι. Σκέφτομαι τι θα κάνω παρακάτω. Έχω διάφορες ιδέες. Γράφω μια ταινία που θέλω κάποια στιγμή να γίνει, ετοιμάζω ένα άλλο πρότζεκτ, σκέφτομαι θεατρικά τι θα κάνω και τηλεοπτικά έχω κάποιες ιδέες που θα ψάξω αν μπορούν να πραγματοποιηθούν, είτε σε κυπριακό κανάλι είτε αλλού σε κάποια πλατφόρμα.

Πώς θα περιέγραφες την κυπριακή τηλεόραση σήμερα;
Δυστυχώς, η κυπριακή τηλεόραση χαροπαλεύει. Ο κόσμος δικαιολογημένα στρέφεται αλλού, διότι το προϊόν που του δείχνουμε, ως επί το πλείστον, δεν είναι καλό. Άρα, όσοι ασχολούνται με αυτό το κομμάτι θα πρέπει να αποφασίσουν να κάνουν καλύτερο προϊόν, ώστε να αποτρέψουν τον κόσμο από το να πηγαίνει στις πλατφόρμες και να ανεβάζουν τους «Others» κάθε νύχτα στο 50% της τηλεθέασης. Πρέπει να κάνουν κάτι να τραβήξουν τον Κύπριο τηλεθεατή σιγά-σιγά πίσω στην κυπριακή τηλεόραση, αλλιώς θα αφήσουν την τηλεόραση να πεθάνει.

Αυτό προϋποθέτει να δίνονται κονδύλια για κυπριακές παραγωγές…
Δίνεις, παίρνεις. Αν δεν δίνεις, θα έρθει η ώρα που θα τα χάσεις όλα, γιατί δεν θα παίρνεις τίποτε πίσω. Πρέπει να επενδύσουμε στο κυπριακό προϊόν και σε χρήμα και σε πρωτοποριακές ιδέες. Να κάνουμε συνεργασίες, να κινηθούμε προς τα έξω, να βρουμε τρόπους να ανεβάσουμε τα μπάτζετ των σειρών. Υπάρχουν οι τρόποι, φτάνει να το κυνηγήσεις. Επίσης, το κράτος πρέπει, επιτέλους, να μπει σοβαρά σε αυτό το κομμάτι, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βλέπουμε φέτος στην Ελλαδα, που έχει φτιάξει ένα σωστό σχέδιο για τις παραγωγές, πως έχουν γίνει πολύ αξιόλογες δουλειές - κυρίως από το κρατικό κανάλι, ενώ το δικό μας καμία σχέση! Είναι δουλειές που είναι έτοιμες να εξαχθούν στο εξωτερικό και να διαφημίσουν τη χώρα σε κάθε άκρη της γης. Αυτό πρέπει να κάνουμε κι εμείς εδώ.

 ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση