ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: maxi leather φούστα, polo top και kitty heels
 

Η Ραφαέλα Νεοκλέους μάς (ξανα)συστήνει τη Λεμεσό

Από τη δική της άποψη για την εξέλιξη της Λεμεσού μέχρι τον άκρως επιτυχημένο λογαριασμό της στο Instagram, ήρθε η ώρα να τη γνωρίσουμε καλύτερα

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη εντύπωση που σου δημιουργείται μόλις τη συναντήσεις είναι πως πρόκειται για ένα πανέμορφο πλάσμα, ήρεμο, που όμως έχει απόλυτη αντίληψη για το ποια είναι και τι κάνει. Την πρωτογνώρισα πριν τρία χρόνια για μία συνέντευξη στην ιστοσελίδα του must και άθελά μου την είχα στήσει σχεδόν δύο ώρες. Δεν έχασε λεπτό το χαμόγελό της και με χιούμορ φέραμε την αποστολή μας εις πέρας. Το ότι εκείνη η πρώτη συνάντηση εξελίχτηκε σε φιλία λέει πολλά από μόνο του. Έχει έξυπνο, κάποτε καυστικό, χιούμορ, παρόλο που επιλέγει πότε θα το εκφράζει και με ποιους. Ξέρει καλά τον τομέα της αλλά ποτέ δεν περηφανεύεται, προσέχει την κάθε λεπτομέρεια και ξέρει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να τονίσει μια ατέλεια. Άλλωστε, με σχεδόν είκοσι δύο χιλιάδες ακολούθους στο Instagram, πτυχίο και μεταπτυχιακό στην αρχιτεκτονική και μια ήδη στρωμένη καριέρα στη βάση της, τη Λεμεσό, δεν τίθεται θέμα πως η Ραφαέλα Νεοκλέους έχει βρει την απόλυτη ισορροπία έτσι ώστε να διαπρέπει και στα δύο. Από την άλλη, η Λεμεσός τα τελευταία χρόνια έχει εξελιχτεί όσον αφορά στην αρχιτεκτονική, περισσότερο από κάθε άλλη πόλη, δεν τίθεται αμφιβολία. Με αφορμή αυτή τη ραγδαία αρχιτεκτονική ανάπτυξη της πόλης, λοιπόν, τη συνάντησα εν μέσω της φωτογράφισής της στο Olympic Residence, γιατί ούσα αρχιτέκτονας στη Λεμεσό, ξέρει καλύτερα από τον καθένα τα πώς και τα γιατί.

Ήταν ένα καλοκαίρι διαφορετικό από τα άλλα. Προσαρμόστηκες εύκολα στα νέα δεδομένα;
Είχα κάνει διάφορα πλάνα για το φετινό καλοκαίρι, τελικά όμως κάποια τα ακύρωσα. Έτσι τίμησα το μαγικό νησί μας και ανακάλυψα νέους εγχώριους προορισμούς, και συγκεκριμένα καινούργιες μαγικές παραλίες στην πόλη της Αφροδίτης.

Είσαι κυρίως γνωστή λόγω της παρουσίας σου στο Instagram. Στην πραγματικότητα, όμως, είσαι επαγγελματίας αρχιτέκτονας. Πώς μπήκε η αρχιτεκτονική στη ζωή σου;
Η αρχιτεκτονική ήταν πάντα στη ζωή μου από μικρό παιδί. Καταπιανόμουν με τις κατασκευές και συνεχώς ζωγράφιζα και δημιουργούσα. Συνεπώς, μπορώ να πω ότι γεννήθηκα για αυτό.

Πώς βοήθησε στην καριέρα σου το ότι σπούδασες στη Ρώμη;
Έμαθα να δίνω προσοχή στις λεπτομέρειες. Είχα την ευκαιρία να αποκτήσω νέα ερεθίσματα και διάφορες πηγές έμπνευσης, που με βοήθησαν να διαμορφώσω το προσωπικό μου στυλ.

Η Λεμεσός είναι σίγουρα η πιο ανεπτυγμένη αρχιτεκτονικά πόλη της Κύπρου. Πώς βλέπεις, ως αρχιτέκτονας, την ανάπτυξη αυτή;
Σίγουρα η οικονομική ανάπτυξη της πόλης είναι αλματώδης, αλλά καλό είναι να έχουμε πιο πολλή σύνεση στις ραγδαίες αλλαγές, ούτως ώστε να μη χαθεί ο τοπικός χαρακτήρας. Ένα κακό κτήριο έχει ως αποτέλεσμα να υποφέρουν οι κάτοικοί του και κατά συνέπεια ο περίγυρός του. Μια ενδεχομένως κακή επέμβαση στην πόλη μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ίδια την πόλη.

Δεδομένων των τελευταίων αρχιτεκτονικών αναπτύξεων στη Λευκωσία, αν σου έλεγα να μου συγκρίνεις τις δύο πόλεις, τι θα μου έλεγες;
Οι δύο πόλεις αναπτύσσονται με διαφορετικό τρόπο. Στη Λεμεσό βλέπουμε μια ανάπτυξη κυρίως στο παραλιακό μέτωπο και είναι πιο ελκυστική στους ξένους επενδυτές, ενώ στη Λευκωσία η ανάπτυξη είναι σκορπισμένη μέσα στην πόλη.

Επηρέασε αυτή η εξέλιξη τόσο τη δημιουργικότητα των αρχιτεκτόνων όσο και τις απαιτήσεις των πελατών;
Πάντα επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Κάθε πελάτης είναι ξεχωριστός και έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ποια είναι η γενική εικόνα που έχεις για τη Λεμεσό;
Είναι μια πόλη με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μια ραγδαία αρχιτεκτονική ανάπτυξη, με κτήρια μεγάλης κλίμακας, πρωτοφανή για το νησί. Ταυτόχρονα διατηρεί και τον ανέμελο χαρακτήρα μιας παραλιακής πόλης.

Τι vibes σού δίνει η πόλη;
Σου δίνει την αίσθηση της ξεγνοιασιάς και της χαλάρωσης.

Έχω την εντύπωση πως η τωρινή εικόνα της δημιουργεί μια αντίθεση, όσον αφορά στα κτήρια που τη συνθέτουν. Το αντιλαμβάνεσαι και εσύ, ως κάτοικος, αυτό;
Μια πόλη πρέπει να διατηρεί τον χαρακτήρα της αλλά και να μπορεί να προσαρμόζεται στα δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε εποχής. Να εξελίσσεται ως ζωντανός οργανισμός αλλά και να διατηρεί μια ισορροπία.

Τι θα άλλαζες και τι αγαπάς στην πόλη σου;
Αγαπώ τον τρόπο ζωής και τον ανέμελο χαρακτήρα αυτής της πόλης. Όμως, πρέπει να γίνουν έξυπνες πράσινες παρεμβάσεις με έμφαση στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της αποδοτικότητας των αστικών λειτουργιών και των υπηρεσιών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Πού νομίζεις πως θα καταλήξει αυτή η μεταμόρφωση;
Μια αναβάθμιση της πόλης σημαίνει και συνολική αναβάθμιση της κοινωνίας. Και αυτό είναι η μεγάλη ευθύνη των αρχιτεκτόνων.

Τι σου δίνει η αρχιτεκτονική;
Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις το τι είναι η αρχιτεκτονική γιατί είναι ένας τομέας που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Είναι κοινωνική τέχνη και εκφράζει μια συνολική κοινωνία. Λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός από ιστορίες ή μετατρέποντας τις ιστορίες σε κτήρια. Κτήρια με λειτουργικότητα και φαντασία, που γενικότερα εξελίσσουν τον τρόπο ζωής του χρήστη.

Τι είναι αυτό που ίσως αγνοεί ο κόσμος για τους αρχιτέκτονες;
Αρχιτεκτονική δεν είναι μόνο αισθητική, είναι ένα πολύ πιο σύνθετο σύστημα. Δεν είναι το κάθε κτήριο ξεχωριστά, αλλά ένας καλός αρχιτέκτονας πρέπει να έχει υπ’ όψιν του ότι κτίζει με αίσθηση ευθύνης απέναντι στις γενιές που έρχονται, ότι τα έργα του θα είναι διαχειρίσιμα, χωρίς να χρειάζεται η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και της ιστορίας. Πρέπει όλα να γίνονται με συνείδηση των επιπτώσεων σε βάθος χρόνου, το οποίο είναι καθοριστικό στοιχείο για την αρχιτεκτονική.

Πώς επηρεάζει ο τομέας σου τις φωτογραφίες που ανεβάζεις στον λογαριασμό σου στο Instagram, στο @rafaelaelia;
Υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τομείς και αυτό με βοηθά να τους εξελίσσω και τους δύο. Η αρχιτεκτονική είναι και αυτή μια τέχνη, όπως και η φωτογραφία.

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το Instagram;
Ξεκίνησα το προφίλ μου στο Instagram ως ένα τρόπο έκφρασης, καθώς λάτρευα να βγάζω φωτογραφίες αντικειμένων, κυρίως flatlay. Στη συνέχεια, όμως, άρχισε να με ενδιαφέρει ιδιαίτερα το styling και έτσι δημιουργήθηκε αυτό το προφίλ που έχω τώρα.

Πότε κατάλαβες πως μπορείς να το αξιοποιήσεις και ως δουλειά;
Όταν πλέον άρχισαν να έρχονται προτάσεις για συνεργασίες.

Πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζεις μια απαιτητική δουλειά όπως η αρχιτεκτονική με έναν επαγγελματικό λογαριασμό;
Σίγουρα ξοδεύω μεγάλο κομμάτι από τον χρόνο μου για την αρχιτεκτονική, καθώς όμως λατρεύω να δημιουργώ, ποτέ δεν εφησυχάζω. Έτσι, παράλληλα με αυτό, με ευχαριστεί το να ασχολούμαι και με τη δημιουργία διάφορων concepts για τον λογαριασμό μου.

Είναι αυτό που παρουσιάζεις το 100% του εαυτού σου;
Μια εικόνα μπορεί να είναι χίλιες λέξεις αλλά σίγουρα δεν μπορεί να δείξει όλες τις πλευρές μιας προσωπικότητας. Συνεχώς επαναπροσδιορίζουμε τον εαυτό μας και με κάθε ανάρτηση ανακαλύπτω νέες πτυχές που μου αρέσει να μοιράζομαι.

Τι γραμμές ακολουθείς στις φωτογραφίες που ανεβάζεις;
Πάντα μου άρεσε η απλότητα, ο μινιμαλισμός δίνει έμφαση στις λεπτομέρειες. Τον τελευταίο καιρό προσπαθώ να πειραματιστώ με διαφορετικές παλέτες χρωμάτων.

Οι φωτογραφίες σου είναι σχεδόν πάντα μίνιμαλ. Ποια είναι η διαδικασία πίσω από κάθε ανάρτηση;
Μέσα από την απλότητα δίνουμε έμφαση στο κάθε σημαντικό στοιχείο που θέλουμε να αναπτύξουμε. Έτσι, επικεντρώνοντας την προσοχή σε ένα στοιχείο, μπορείς να τονίσεις τη σημασία που έχει το καθετί που σου φτιάχνει τη μέρα.

Τις περισσότερες φορές φωτογράφος είναι η μητέρα σου. Πώς ξεκίνησε αυτή η συνεργασία;
Η φωτογραφία ήταν πάντα μια μεγάλη αγάπη της μητέρας μου. Από τότε που ήμουν μικρή θυμάμαι να δημιουργούμε τα δικά μας concepts, σαν το δικό μας παιχνίδι.

Πόσο εύκολο είναι να συνεργάζεσαι τόσο στενά με τη μητέρα σου;
Σίγουρα η συνεργασία έχει τις προκλήσεις της. Είναι γνωστό πως ένα μοντέλο πρέπει να αντιλαμβάνεται τι θέλει να αναδείξει ο φωτογράφος, εγώ έχω το πλεονέκτημα ότι ο φωτογράφος μου με γνωρίζει ίσως καλύτερα από όλους και σε προσωπικό επίπεδο, οπότε το αποτέλεσμα βγαίνει και πιο κοντά στον πραγματικό μου εαυτό.

Ποιους θεωρείς εσύ influencers;
Πέρα από τα social media, ο καθένας μας ασκεί επιρροή σε κάποιον, είτε αυτός είναι ένας φίλος μας ή ακόμη και ένας απλός περαστικός. Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει, αρκεί να έχει κάτι να πει.

Παρά το περιεχόμενο των αναρτήσεών σου, δεν θεωρώ ότι είσαι αυστηρά fashion girl. Πώς θα προσδιόριζες τον εαυτό σου;
Δεν θα μπορούσα να προσδιορίσω τον εαυτό μου. Λατρεύω τη μόδα αλλά μέσα από τις αναρτήσεις μου θέλω να δείξω και άλλες μου αγάπες, όπως η άθληση, η αρχιτεκτονική, η τέχνη, όλα πάντα με μια ρομαντική ματιά.

Πώς θα περιέγραφες το στυλ σου;
Θεωρώ το στυλ μου minimal με rock στοιχεία. Μου αρέσει να πειραματίζομαι και να τσαλακώνομαι. Πέρα από τα στοιχεία που παίρνεις από διάφορες τάσεις, είναι σημαντικό να φτιάχνεις το δικό σου στυλ. Το σημαντικότερο για μένα είναι να νιώθω άνετα και πάνω από όλα ο εαυτός μου.

Κάνεις συμβιβασμούς όσον αφορά στα προϊόντα που θα προωθήσεις στο προφίλ σου;
Προσπαθώ πάντα να προσαρμόζω το κάθε αντικείμενο που θα προωθήσω στον δικό μου τρόπο ζωής, βάζοντας τις δικές μου πινελιές. Πάντα ψάχνω καινούργιες προκλήσεις που συνάμα όμως να με εκφράζουν.

Ο λόγος που διαφέρεις από τους υπόλοιπους, κατά την άποψή μου, είναι το ότι δεν υπερεκτίθεσαι. Είναι αυτό εσκεμμένο ή ήρθε ασυναίσθητα;
Ποτέ δεν ήμουν υπέρ της έπαρσης. Πάντα δείχνω σημαντικές πτυχές της προσωπικής μου ζωής, χωρίς υπερβολή. Θέλω να μοιράζομαι διάφορα κομμάτια, χωρίς όμως να καταλήγει σε reality show.

Ποιους Κύπριους σχεδιαστές ξεχωρίζεις και με ποιους θα ήθελες να συνεργαστείς;
Θαυμάζω αρκετούς Κύπριους σχεδιαστές, όπως για παράδειγμα το έργο των NatarGeorgiou και της Ραμόνα Φίλιπ, καθώς πιστεύω πως οι δημιουργίες τους είναι σε επίπεδο του εξωτερικού και δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από άλλους διεθνούς φήμης σχεδιαστές.

Αναζητάς, γενικά, νέες εμπειρίες ή είσαι άνθρωπος που βρίσκει αυτό που του αρέσει και μένει πιστός σ’ αυτό;
Όντας ανήσυχη ψυχή αναζητώ την περιπέτεια και την εξέλιξη, μένοντας ταυτόχρονα σταθερή σε κάποια όρια και αξίες.

Πώς αντιμετωπίζεις την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο φέτος;
Η αλήθεια είναι πως η επικαιρότητα έχει επηρεάσει όλους μας αρνητικά, αλλά πιστεύω πως θα πρέπει πάντα να κρατάμε την αισιοδοξία μας και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν, με προσοχή. Αντιλαμβάνομαι τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά το υπερβολικό άγχος δεν βοηθά σε καμία περίπτωση.

Πόσο σε επηρέασε εσένα ο αναγκαστικός εγκλεισμός;
Παρόλο που μου αρέσει η περιπέτεια, κατάφερα να βρω εναλλακτικούς τρόπους να περνώ τον χρόνο μου, επενδύοντάς τον σε αγαπημένα χόμπι, όπως η ζωγραφική και η yoga ή ταξιδεύοντας εντός του σπιτιού μου, μέσα από τα ποιήματα του Pablo Neruda.

Πώς προχωράς μετά απ’ αυτά που ζήσαμε και ζούμε;
Αυτές οι καταστάσεις μάς έκαναν όλους να συνειδητοποιήσουμε πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και πως η αλλαγή είναι πάντα πιθανή, αλλά και ευπρόσδεκτη. Αντιλαμβανόμαστε πλέον καλύτερα το τι είναι σημαντικό, εκτιμούμε αυτό που έχουμε και επαναξιολογούμε το τι θέλουμε να αποκτήσουμε.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Έλενα Λυσάνδρου: All eyes on her

Αυθεντική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Έλενα Λυσάνδρου μάς μυεί στον δικό της κόσμο – ψηφιακό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS