ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: βερμούδα, λευκό πουκάμισο και mules
 

Ελίνα Θεοδότου: «Η ευτυχία είναι επιλογή»

Σπάνια δίνει συνεντεύξεις και αυτό έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από τον χαρακτήρα της.

Ειρήνη Χριστοφόρου

Ελεύθερο πνεύμα, με ευαισθησίες για το περιβάλλον, εικαστικός και μητέρα. Αρκετές φορές έχει απασχολήσει τα media, κυρίως με τις statement εμφανίσεις της, όμως η Ελίνα Θεοδότου είναι πολύ περισσότερα απ’ αυτά και το αποδεικνύει εύκολα, με μια συζήτηση γύρω απ’ όλα.

Το όνομά της ακούγεται εδώ και χρόνια, αφ’ ενός λόγω της δουλειάς της στην οικογενειακή επιχείρηση και αφ’ ετέρου για τις διάφορες εμφανίσεις της σε κοσμικά events. Σπάνια δίνει συνεντεύξεις και αυτό έχει δημιουργήσει ένα μυστήριο γύρω από τον χαρακτήρα της. Στην πραγματικότητα, η Ελίνα Θεοδότου είναι μια γυναίκα με έντονη προσωπικότητα και δυναμισμό, αλλά και μια αφοπλιστική ευγένεια. Το αυστηρό της ύφος μπορείς να το πεις και «ψαρωτικό», μόνο όμως αν δεν τη γνωρίζεις, γιατί, αν τη γνωρίζεις, θα καταλάβεις ότι είναι ένας άνθρωπος πολύ «ζεστός», δοτικός και δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο στη ζωή της. 

Σε τι φάση σε πετυχαίνω τώρα;
Είμαι σε μια πολύ καλή φάση στη ζωή μου, νιώθω πως έχω καταφέρει να έχω ένα καλό ισοζύγιο μεταξύ των υποχρεώσεών μου σε σχέση με τα θέλω μου. Προσπαθώ να απολαύσω στιγμές με τους ανθρώπους που αγαπώ και να συλλέξω όσο πιο πολλές μπορώ.Για εμένα η ευτυχία είναι επιλογή.

Η μητέρα σου λατρεύει τη μαγειρική και είναι γνωστό ότι φτιάχνει καταπληκτικά φαγητά. Της έχεις μοιάσει καθόλου σε αυτό; Μαγειρεύεις;
Ναι, είναι αλήθεια ότι η Κάτια μέσα στην κουζίνα μεγαλουργεί. (γελά) Είναι πολύ δημιουργικός άνθρωπος και σε όλα της τελειομανής. Δεν έχω φτάσει στα επίπεδα της μαμάς μου αλλά μέσα στην καραντίνα κατάφερα να εξασκήσω τις μαγειρικές μου ικανότητες. Προσπαθώ να φτιάχνω διαφορετικά πράγματα από αυτή, ίσως για να βάλω το δικό μου στίγμα.

Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό από όσα φτιάχνει η κυρία Κάτια;
Δεν έχω ένα αγαπημένο, ό,τι φτιάξει είναι πεντανόστιμο!

Η σχέση σου με τον αδελφό σου ποια είναι; Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ σας;
Ο Γιώργος μου είναι η μεγάλη μου αδυναμία. Όχι μόνο δεν έχουμε ανταγωνισμό, αλλά είμαι και πολύ περήφανη γι’ αυτόν. Πρώτα απ’ όλα νιώθω περήφανη για τον Γιώργο ως άνθρωπο, για τις αξίες του, το πόσο δίκαιος είναι, την καλοσύνη, την οξυδέρκειά του και επίσης το πώς κατάφερε, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να αναλάβει τόσες ευθύνες επιχειρηματικά και να σταθεί επάξια στον ρόλο του.


Τελευταίος μήνας του χρόνου και συγκεκριμένα μιας όχι και τόσο καλής χρονιάς. Πόσο δύσκολος ήταν αυτός ο χρόνος για σένα;
Για όλους μας η φετινή χρονιά είναι και δύσκολη και περίεργη. Είμαι, όμως, από τους ανθρώπους που μ’ αρέσει να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Προσπαθώ πάντα να βλέπω και τα καλά σε μια κατάσταση. Είναι λες και σταμάτησε ο χρόνος, έπεσαν οι ρυθμοί και τίποτα δεν θυμίζει πια την παλιά μας καθημερινότητα. Αυτές οι συνθήκες μάς έδωσαν την ευκαιρία να σταθούμε για λίγο πίσω και να επανεξετάσουμε τι είναι σημαντικό για τον καθένα μας. Περάσαμε χρόνο ουσιαστικό με τα παιδιά μας και με τους ανθρώπους που αγαπάμε.

Τι κρατάς από τη χρονιά αυτή;
Ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Πιστεύω πως αυτή η χρονιά μάς έκανε να εκτιμήσουμε και να δούμε τα πράγματα με άλλο φακό. Έχουμε χάσει τις πιο σημαντικές έννοιες της ανθρώπινης φύσης, πράγματα και έννοιες που ήταν δεδομένες και αυτονόητες όπως η αγκαλιά, το φιλί, μια χειραψία και κυρίως την ελευθερία μας. Η πανδημία, όμως, μας ανάγκασε να σταματήσουμε να λειτουργούμε εγωκεντρικά ή ατομικιστικά και να σκεφτόμαστε πιο συλλογικά με γνώμονα το κοινό καλό.

Έχεις ένα αγόρι, τον Νικόλα. Αλήθεια, πόσων χρονών είναι;
Ο Νικόλας μου είναι έξι ετών τώρα.

Πώς περνάτε μαζί τον χρόνο σας;

Σε μια εποχή όπου οι ρόλοι της γυναίκας έχουν αυξηθεί, προσπαθώ να αφιερώσω στον Νικόλα όσο περισσότερο χρόνο μπορώ και να μοιραστώ μαζί του εμπειρίες και δραστηριότητες, ούτως ώστε ο χρόνος που περνάμε μαζί να είναι ωφέλιμος και ουσιαστικός. Ο Νικόλας τώρα είναι στην πρώτη δημοτικού, άρα προσπαθούμε να εγκλιματιστούμε στα νέα δεδομένα. Και παρόλο που εμείς είμαστε αυτοί που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, έχουν και αυτά να μας διδάξουν πολλά.

Τι πρότυπα θέλεις να περάσεις στο αγόρι σου;
Θέλω να περάσω στον γιο μου όλες τις αξίες με τις οποίες μεγάλωσαν εμάς οι γονείς μας. Να είναι σωστός άνθρωπος, δίκαιος, να έχει ελεύθερο μυαλό και πνεύμα, να δέχεται τη διαφορετικότητα και να σέβεται τον συνάνθρωπό του. Να βάζει στόχους και να γνωρίζει πως σημασία έχει η προσπάθεια. Θυμάμαι έντονα τη γιαγιά μου να μου λέει «δεν υπάρχει ‘’δεν μπορώ’’, υπάρχει ‘’δεν θέλω’’».

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι single μαμά;
Δεν νιώθω ότι είμαι single μαμά! Κάθε άλλο… Έχω πολύ όμορφη σχέση με τον πρώην σύζυγό μου, ο οποίος είναι ένας υπέροχος μπαμπάς στον Νικόλα και ένας πολύ καλός φίλος σε μένα. Γενικώς, νιώθω ευλογημένη διότι τόσο η οικογένειά μου όσο και η οικογένεια του Δήμου μάς στηρίζουν και μας βοηθούν. Έτσι ο Νικόλας έχει υπέροχη σχέση και καθημερινή επαφή μαζί τους.Το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις ξανά μια οικογένεια είναι στα πλάνα σου;
Για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι μέσα στα πλάνα μου αυτή τη στιγμή αλλά δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα. Δεν ξέρουμε ποτέ πώς μας τα φέρνει η ζωή.

Είσαι άτομο με περιβαλλοντικές και κοινωνικές ευαισθησίες. Ποιοι είναι οι στόχοι σου ως Υπεύθυνης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην οικογενειακή σας επιχείρηση, τις υπεραγορές Άλφα Μέγα;
Η εταιρική κοινωνική ευθύνη είναι μέρος της φιλοσοφίας και της κουλτούρας μας στις υπεραγορές Άλφα Μέγα. Μέλημά μας είναι η ειλικρινής προσφορά σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις μορφές ζωής που μας περιβάλλουν. Στόχος μου ως Υπεύθυνης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης είναι να καταφέρνουμε να διαμορφώνουμε τον ρόλο της εταιρικής υπευθυνότητας ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που διαφέρουν από εποχή σε εποχή.

Πες μας τρία πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο καθένας μας στην καθημερινότητά του για να έχει θετικό αποτέλεσμα στο περιβάλλον.

Μπορούμε με μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, όπως είναι η μείωση πλαστικού μιας χρήσης, η ένταξη της ανακύκλωσης στη ζωή μας και η αντικατάσταση των συμβατικών προϊόντων με επαναχρησιμοποιούμενα. Πρώτιστα, όμως, θα πρέπει να καταφέρουμε να μεταλαμπαδεύσουμε περιβαλλοντική κουλτούρα και τρόπο σκέψης στα παιδιά μας.

Ο χώρος της μόδας αλλάζει, η βιομηχανία και οι σχεδιαστές ευαισθητοποιούνται. Πιστεύεις ότι είναι μια τάση ή μια νέα πραγματικότητα ζωής;
Αναντίλεκτα μια νέα πραγματικότητα ζωής. Όχι μόνο στον χώρο της μόδας αλλά στο ευρύτερο φάσμα του επιχειρηματικού κόσμου. Το sustainability δεν είναι κάτι καινούργιο, πρόσφατα όμως έχουμε κατανοήσει τη σημαντικότητά του.

Θα αγόραζες ποτέ second hand ρούχα από vintage καταστήματα ή ακόμη θα ενοικίαζες για κάποιο χρονικό διάστημα; Έτσι, για να συμβάλεις κι εσύ με αυτό τον τρόπο στη μείωση του υπερκαταναλωτισμού;
Καταλαβαίνω πως αυτές οι πρακτικές συμβάλουν στη μείωση του υπερκαταναλωτισμού και πως αλλάζει ο τρόπος που ψωνίζουμε. Ακόμη και μεγάλα πολυκαταστήματα στο εξωτερικό όπως το Selfridges αγκάλιασαν αυτές τις πρακτικές, προσελκύοντας έτσι και πιο νεαρούς καταναλωτές ή καταναλωτές που είναι πιο συνειδητοποιημένοι. Στην Κύπρο ακόμη δεν έχει διαδοθεί τόσο αυτή η φιλοσοφία ψωνίσματος, ωστόσο είναι θέμα χρόνου ο Κύπριος καταναλωτής να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Η ενοικίαση κάποιου αντικειμένου προδιαθέτει λιγότερη «δέσμευση», δίνοντάς μας έτσι την ευχέρεια να γίνουμε πιο δημιουργικοί και να διευρύνουμε τους στυλιστικούς μας ορίζοντες. Vintage ρούχα έχω αγοράσει αρκετές φορές αφού με γοητεύει η ιδέα της αγοράς ενός αντικειμένου που έχει μια ιστορία πίσω του, η έννοια του επαναπροσδιορισμού της χρήσης αυτού και η απόκτηση μιας καινούργιας ταυτότητας.

Τι είναι αυτό που κοιτάζεις πρώτα για να κάνεις μια μεγάλη αγορά;
Δυστυχώς, λειτουργώ ενστικτωδώς. Αν μιλάμε, όμως, για μεγάλη αγορά που αφορά τον τομέα της μόδας, κοιτάζω να είναι διαχρονική.

Ποιον σχεδιαστή ξεχώρισες αυτή τη χρονιά μέσα από την εβδομάδα μόδας και μέσα από τα νέα δεδομένα του sustainability;
Ο Jean Paul Gaultier έχει αναδείξει τη σημασία της ανακύκλωσης στο τελευταίο του show. Η Stella McCartney είναι αδιαμφισβήτητα μια από τις πρώτες σχεδιάστριες στον χώρο της μόδας που ενσωμάτωσε υπεύθυνες και ηθικές πρακτικές.

Γενικά, ποιος είναι ο αγαπημένος σου σχεδιαστής;
Είναι πολλοί, αν πρέπει όμως να ξεχωρίσω έναν, αυτός είναι ο Azzedine Alaïa. Τα κομμάτια του είναι σαν γλυπτά που ακολουθούν και αγκαλιάζουν τη γυναικεία μορφή.

Rock ή glam εμφανίσεις;

Και rock και glam! (γελά) Και τα δυο μαζί σε συνδυασμό για πιο edgy και συνάμα θηλυκές εμφανίσεις.Η θάλασσα τι ρόλο παίζει στη ζωή σου;
Είναι το αγχολυτικό μου.

Τα τελευταία χρόνια η Λεμεσός έχει μια ραγδαία οικοδομική ανάπτυξη, η οποία δημιουργεί και μεγάλες αντιθέσεις, με τους ουρανοξύστες να εμφανίζονται μπροστά στις φτωχογειτονιές. Ποια η άποψή σου γι’ αυτό;
Ο τρόπος ζωής, οι ανάγκες αλλά και η μαζική αστικοποίηση δημιουργούν νέα δεδομένα και προκλήσεις. Αυτή η εξέλιξη απεικονίζεται και μέσα από την αρχιτεκτονική μιας πόλης. Σε μια σύγχρονη πόλη όπως τη Λεμεσό, υπάρχει κράμα αρχιτεκτονικής κουλτούρας, όπως άλλωστε συμβαίνει και στις πιο πολλές ευρωπαϊκές πόλεις τις μέρες μας. Αυτή η αντίθεση είναι τουλάχιστον ενδιαφέρουσα για μένα αλλά και συνάμα αναπόφευκτη.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σου χώροι;

Ένα από τα καλά που έφερε και η ανάπτυξη στη Λεμεσό, είναι και στον τομέα της εστίασης με συνεπακόλουθο τη δημιουργία εστιατορίων που δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καλά εστιατόρια του εξωτερικού. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποια, θα έλεγα το Matsuhisa στο ξενοδοχείο Amara για ασιατική κουζίνα, το Seasons Oriental για κινέζικη κουζίνα στο ξενοδοχείο Four Seasons, το Columbia Steakhouse και το Cookhouse για το πιο ωραίο brunch. Νέα άφιξη αυτό το καλοκαίρι ήταν και το Nissos Beach House στην παραλία του Lady’s Mile, το οποίο έδωσε μια νέα πινελιά διασκέδασης στους Λεμεσιανούς.

Πώς σου αρέσει να περνάς τον χρόνο σου;
Λόγω της πανδημίας, ο ελεύθερος χρόνος έχει αυξηθεί σημαντικά. Προσπαθώ να κάνω πράγματα που να με ηρεμούν και να γεμίζουν την ψυχή μου. Η μουσική είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου αφού με συνοδεύει σε όποια δραστηριότητα και να κάνω. Η τέχνη και η δημιουργία ανέκαθεν λειτουργούσαν ως οξυγόνο για μένα, εξού και οι σπουδές μου στη σχολή καλών τεχνών. Τα θαλάσσια σπορ και κυρίως το θαλάσσιο σκι είναι ο τρόπος που ξεκινώ τη μέρα μου και γενικά η γυμναστική είναι τρόπος εκτόνωσης και τρόπος ζωής.Την καλλιτεχνική φλέβα από πού την κληρονόμησες;
Από τη μαμά μου, η οποία έχει φοβερή κλίση στη μουσική. Είναι καταπληκτική πιανίστρια και είναι ο άνθρωπος που με παρότρυνε να ακολουθήσω τα όνειρά μου και να ασχοληθώ με την τέχνη.

Στην τελευταία σου έκθεση μαζί με τον συνεργάτη σου, Μάριο Θεοφιλίδη, παρουσιάσατε μια συλλογή από έργα φτιαγμένα από σαπούνι και οικιακή σκόνη. Ποια η σκέψη πίσω από αυτό;
Η έκθεση «Pursuit of Cleanliness» εξετάζει τις επαναλαμβανόμενες πρακτικές και τα μοτίβα καθαρισμού, όπως προκύπτουν από κοινωνιολογικές συμπεριφορές, με το σαπούνι και την οικιακή σκόνη να αποτελούν τα κύρια μέσα των έργων. Το σαπούνι και η σκόνη μεταλλάσσονται σε σχέση με τη συνηθισμένη και καθημερινή τους μορφή και επαναπροσδιορίζονται.

Τι κρύβεται πίσω από το όνομα Status Theta;
Η δημιουργία του Status Theta ήταν, αν θέλετε, η επισημοποίηση και η συνέχιση μιας επιτυχημένης συνεργασίας. Ο όρος Status προδίδει μια κατάσταση και το Theta είναι βγαλμένο από το αρχικό γράμμα των επιθέτων μας.

Από πού αντλείς έμπνευση;
Από τα πάντα γύρω μου. Ερωτήματα ή σκέψεις που προκύπτουν μέσα από κοινωνιολογικές συμπεριφορές, είναι θέματα που με απασχολούν σε σχέση με την τέχνη.

Τι είναι δημιουργικότητα για σένα;
Είναι ο τρόπος να εξωτερικεύσω και να αποτυπώσω σκέψεις ή συναισθήματά μου μέσα από τη δημιουργία.

Τι να περιμένουμε στην επόμενή σου έκθεση;
Με τον Μάριο Θεοφιλίδη έχουμε μια άψογη συνεργασία και ταύτιση απόψεων σε ό,τι αφορά την τέχνη. Ήδη δουλεύουμε για να διεκπεραιώσουμε τη δεύτερή μας έκθεση, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Το σαπούνι και η οικιακή σκόνη θα είναι και πάλι τα κύρια υλικά αναφοράς.

Τι εύχεσαι για το 2021;
Εύχομαι το 2021 «να πέσουν οι μάσκες», αυτή τη φορά στην κυριολεξία. Να περάσει σύντομα όλο αυτό το κακό και να μπορέσω πάλι να αγκαλιάζω και να φιλώ τους ανθρώπους που αγαπώ.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΝΕΑΡΧΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
CREATIVE DIRECTOR ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
STYLING ΧΡΙΣΤΙΑΝΑ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ, THE MAKE UP PRO BY BARBARA NIKOLAKAKI
ΜΑΛΛΙΑ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΤΕΜΙΟΥ (ARTEMIOU HAIR DESIGN)

Ευχαριστούμε το ξενοδοχείο Amara για τη φιλοξενία.

* Η συνέντευξη της Ελίνας Θεοδότου δημοσιεύτηκε στο must Δεκεμβρίου.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Κρίστη Ζαβού: The laws of fashion

Κρίστη Ζαβού: The laws of fashion

Πιστεύοντας πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, η Κρίστη Ζαβού ακολουθεί το όνειρό ...
Δέσποινα Άσπρου
 |  INTERVIEWS