ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: neon puffer jacket, midi φούστα και oversized πλεκτό
 

Αθηνά Λοϊζίδου: «Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει την εκπομπή»

Είναι η δημοφιλέστερη μαγείρισσα της Κύπρου και μέσα από την εκπομπή της «Εύκολα και σπιτικά» στον Alpha τα πρωινά του σαββατοκύριακου (09.20) έχει δώσει τον δικό της χαρακτήρα στην… τηλεοπτική γαστρο

Ανδρέας Μαλάης

Είναι η δημοφιλέστερη μαγείρισσα της Κύπρου και μέσα από την εκπομπή της «Εύκολα και σπιτικά» στον Alpha τα πρωινά του σαββατοκύριακου (09.20) έχει δώσει τον δικό της χαρακτήρα στην… τηλεοπτική γαστρονομία. Με άρωμα κοσμοπολίτικων γεύσεων, η Αθηνά Λοϊζίδου μάς μεταφέρει στον δικό της γευστικό παράδεισο και μας μιλά για όλα όσα τη συναρπάζουν αυτή την περίοδο.

 

Άλλος ένας κύκλος «Εύκολα και σπιτικά» σε νέα τηλεοπτική στέγη, στον Alpha για φέτος. Πώς αισθάνεσαι για τη συνέχεια αυτή;
Είμαι πολύ χαρούμενη που στεγάζομαι φέτος στον Alpha. Είναι ένα δυναμικό, νεανικό κανάλι, με πολλή ενέργεια και επαγγελματισμό και είμαι πολύ ευγνώμων γι’ αυτό.

Ήταν ένα βήμα που, υποθέτω, ανανέωσε και τη δική σου έμπνευση για βελτίωση.
Ναι, η τηλεθέαση, η ανταπόκριση του κοινού, τα πολλά σχόλια που λαμβάνουμε στο μπλογκ μου, anthinarecipes.com, αλλά και στο instagram και το facebook μάς έχουν δώσει μια καινούργια δυναμική, που φανερώνει πως ο κόσμος αγκάλιασε το πρόγραμμα και τις συνταγές μας.

Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από την εκπομπή; Ναι μεν «Εύκολα και σπιτικά», αλλά βλέπουμε ότι πάντα βάζεις και μια… κοσμοπολίτικη πινελιά σε όλα αυτά.
Η εκπομπή εκφράζει τον δικό μου τρόπο μαγειρικής, ο οποίος είναι κιόλας ο τρόπος με τον οποίο θέλει η κάθε γυναίκα να φτιάχνει φαγητό για τα παιδιά της, τον σύντροφό της, τους φίλους ή την οικογένειά της, μέσα σε ένα μοντέρνο πλαίσιο ζωής: περιορισμένος χρόνος λόγω δουλειάς, υγιεινά και καλά επιλεγμένα υλικά, όμορφη παρουσίαση… Νομίζω ότι η κάθε μοντέρνα Κύπρια γυναίκα αυτό θέλει για την οικογένειά της, πάντα μέσα στην πίεση του χρόνου και, φυσικά, με την ευκολία που έχει κάθε συνταγή μας.

Άρα ανταποκρίνεται σε μια νέα γενιά τηλεοπτικού κοινού, που ξεφεύγει από το κλασικό κομμάτι της τηλεοπτικής μαγειρικής.
Ακριβώς αυτό! Η μοντέρνα γυναίκα, η Κύπρια γυναίκα του σήμερα, θέλει μεν να φροντίσει τα αγαπημένα της άτομα με όμορφες προτάσεις στο φαγητό, αλλά θέλει ταυτόχρονα να έχει και χρόνο, τον οποίο να μπορεί να αφιερώσει στον εαυτό της, να είναι κομψή, περιποιημένη…

Είχες την ευκαιρία να παρακολουθήσεις γαστρονομικά τους νέους χώρους εστίασης στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο;
Σίγουρα. Βλέπουμε ότι το κάθε εστιατόριο προσπαθεί και βάζει τα δυνατά του κι έτσι ο πήχης ανεβαίνει. Προσπαθώντας ο καθένας από το μετερίζι του για κάτι νέο και πρωτοποριακό βάζει στη διαδικασία και τον ανταγωνιστή του να κάνει κάτι αντίστοιχο κι αυτό είναι προς όφελος όλων μας, ιδιαίτερα του κόσμου. Ανεβαίνει το επίπεδο της γαστρονομίας. Ο κόσμος έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, βλέπει πράγματα, ταξιδεύει, δοκιμάζει, μάθαμε να είμαστε πιο απαιτητικοί καταναλωτές και είναι φυσικό μέσα σε τέτοιο κλίμα τα πράγματα να βελτιώνονται.

Εσύ θα σκεφτόσουν να φτιάξεις έναν χώρο εστίασης με πιάτα που φέρουν την υπογραφή σου;
Όχι! Μπορεί βλέποντας άλλους να ζηλεύω και θα ήθελα να μπορώ να μοιράζομαι τις δημιουργίες μου με τον κόσμο, γιατί θα μου έδινε και αρκετή ικανοποίηση, ξέρω, όμως, ότι είναι μια πολύ δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, που απαιτεί πολλές θυσίες. Ήδη έχω ένα πολύ γεμάτο πρόγραμμα με την εκπομπή και τα περιοδικά που δεν θα μπορούσα να είμαι εκεί με την ψυχή μου. Δεν είναι τόσο εύκολο το κομμάτι το τηλεοπτικό. Χρειάζεται πάρα πολλή μελέτη πίσω από αυτό, προετοιμασία και η στήριξη μιας πολύ ταλαντούχας ομάδας για να βγει το αποτέλεσμα που βλέπουμε στην τηλεόραση. Κινηματογραφιστές, στυλίστες, συντονιστές…

Ποια κουζίνα σε γοητεύει το τελευταίο διάστημα; Ξέρουμε ότι ταξιδεύεις πολύ και δοκιμάζεις…
Σίγουρα τα ταξίδια μου και οι εμπειρίες στα εστιατόρια του εξωτερικού είναι η μεγαλύτερή μου έμπνευση και τον τελευταίο καιρό έχω μανία με την ινδική κουζίνα. Είναι για μένα οι γεύσεις που λατρεύω και είναι και της μόδας. Όπως ακριβώς και στα ρούχα, η μόδα επηρεάζεται και αλλάζει σταδιακά, έτσι και η γαστρονομία. Όλες οι κοσμοπολίτικες πρωτεύουσες είχαν για παράδειγμα παλαιότερα ιταλική κουζίνα, στη συνέχεια ιαπωνέζικη, περουβιανή… Πλέον κινούμαστε προς πιο… ινδικές γεύσεις και θα έλεγα και μεσογειακές. Προσέχω ότι κερδίζουν έδαφος και οι δικές μας γεύσεις. Όταν είμαι στην Ελλάδα και παρατηρώ κι άλλους σεφ, ξένους, πώς δουλεύουν, μου κάνει εντύπωση πως τα τοπικά μας προϊόντα, τραχανάς, χαλούμι, ενσωματώνονται σε προχωρημένες συνταγές και πιάτα υψηλής γαστρονομίας…

Θεωρείς ότι είμαστε τυχεροί ως προς την παλέτα των γεύσεων και των υλικών που μας χαρίζει ο τόπος μας; Είναι μια καλή πρώτη ύλη;
Είμαστε ευλογημένοι! Σκεφτείτε μόνο πόσες φρουταρίες έχουμε στην Κύπρο. Μένω στις φρουταρίες γιατί είναι κάτι χαρακτηριστικό για μας και το θεωρούμε δεδομένο. Να αγοράζουμε δηλαδή το σπανάκι ή τη ρόκα με τη δέσμη έχει γίνει για μας ρουτίνα που προσπερνάμε. Εάν, όμως, βρεθεί κανείς σε μια υπεραγορά στο Λονδίνο, όπου όλα είναι συσκευασμένα και πανάκριβα κι έχουν ταξιδέψει τόσα μίλια για να φτάσουν ώς εκεί, θα το εκτιμήσει. Ξεχνάμε πόσο τυχεροί είμαστε και πόσα φρέσκα υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Είναι αυτό το στοιχείο και κάτι που σου δίνει έμπνευση να δημιουργείς;
Βέβαια. Έχοντας τόσα πολλά ωραία φρέσκα υλικά είναι πραγματικά δώρο. Τώρα, που είναι η εποχή των κυδωνιών και μπορώ να φτιάξω τις μαρμελάδες μου, τα κυδωνόπαστά μου για παράδειγμα, το γεγονός ότι μπορώ να χρησιμοποιήσω τόσο φρέσκα υλικά στις συνταγές μου είναι κάτι σπουδαίο. Σε ποια άλλη χώρα μπορείς να κόψεις στον δρόμο πορτοκάλια και λεμόνια; Το φθινόπωρο πας στον πεζόδρομο και κόβεις για παράδειγμα ρόδια… Αυτό είναι εξαιρετικό.

Τι να περιμένουμε για τη συνέχεια της εκπομπής;
Είναι μια εκπομπή μαγειρικής, δεν μπορείς να είσαι και πολύ… ανατρεπτικός (γέλια). Χρησιμοποιώντας, όμως, όσα μας δίνει το ημερολόγιό μας, συμβαδίζουμε με τις γεύσεις της εποχής. Έχουμε γεύσεις όμορφες για Άγιο Βαλεντίνο και μετά έχουμε το Πάσχα με τα υπέροχα παραδοσιακά εδέσματα… Το πρόγραμμα θα προσαρμόζεται στην εποχή, στην καθημερινότητα, πάντα, όμως, με ένα τουίστ, μια ανατροπή που θα δίνει το στίγμα μας, ένα μοντέρνο στοιχείο. Το σλόγκαν μας είναι πλέον «εύκολες συνταγές που πάντα βγαίνουν»… Όταν ζυγίσεις σωστά τα υλικά σου κι όταν χρησιμοποιήσεις όλα όσα αναφέρω, τότε δεν πρόκειται να πάει κάτι λάθος. Τα έχω μετρήσει όλα, πριν παρουσιάσω κάτι προηγείται πολλή μελέτη και κόπος για να επιλεχθούν τα σωστά υλικά, τα σωστά σκεύη, στις σωστές διαστάσεις.

Στόχοι για τη νέα χρονιά;
Θέλουμε να φέρουμε κι άλλα άτομα στην οικογένειά μας, να μεγαλώσει το hashtag #eukolakaispitika και να μπορέσουμε να μοιραστούμε τις προσπάθειές μας στην κουζίνα, τον τρόπο παρουσίασης ενός πιάτου, τις προτάσεις που έχουμε όλοι ως μια οικογένεια ο ένας με τον άλλο.

 ΠΗΓΗ: ΤΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση