ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: mini φούστα, πουκάμισο και mules
 

ART: THE HIGHEST FORM OF HOPE

Ριάνα Στυλιανού

Μια καλλιτέχνις είκοσι πέντε χρονών, ανήσυχο πνεύμα και με περιέργεια για τα πάντα. Δεν σταματάει να μαθαίνει και να ασχολείται με διάφορα πράγματα ταυτόχρονα. Δημιουργική, καινοτόμος και με μεγάλες προσδοκίες. Μέσα από μια αποκλειστική συνέντευξη, η Ελπίδα Φραγκεσκίδου μάς εντάσσει στον κόσμο του KUNS!

Πού σπούδασες, τι ειδίκευση είχες, και πού εργάστηκες μετά το πανεπιστήμιο;
Αποφοίτησα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας με ειδίκευση στη γλυπτική το 2019. Η πρακτική μου επικεντρώνεται στη σύνθεση τοπίων- εγκαταστάσεων, ενώ παράλληλα σμιλεύω την υλικότητα, τη μνήμη και τη χρονικότητα μέσα από ζητήματα ταυτότητας χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Την ειδίκευση της γλυπτικής έρχεται να συμπληρώσει η εκπαίδευση, μέσα από τη σειρά μαθημάτων διδακτικής της τέχνης, παιδαγωγικών και ψυχολογίας της εκπαίδευσης καθώς πάντα με ενδιέφερε το να μοιράζομαι πράγματα. Προέβαλα τη δουλειά μου σε ομαδικές εκθέσεις σε Αθήνα και Λονδίνο. Έχω εκθέσει έργα στην Αθήνα, τη Λευκωσία, το Λονδίνο και τους Δελφούς. Μετά το πρόγραμμα Erasmus στo Λονδίνο στα μέσα των σπουδών μου άνοιξα τους ορίζοντές μου και όταν γύρισα πίσω στην Αθήνα παράλληλα με τις σπουδές μου συνεργάστηκα με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ως ασκούμενη στα τμήματα επικοινωνίας και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Art Athina (International Art Fair) και σε διάφορα εργαστήρια. Δούλεψα ως βοηθός παραγωγής για την 6η Μπιενάλε της Αθήνας 2018 ΑΝΤΙ και ως βοηθός στην γκαλερί Hot Wheels Athens. Τέλος, εργάστηκα ως μέλος της ομάδας του Onassis AiR, ενός διεθνούς προγράμματος καλλιτεχνικής και επιμελητικής έρευνας και φιλοξενίας από το Ίδρυμα Ωνάση. Τα τελευταία δύο χρόνια εργάζομαι σε διάφορους τομείς όπως η επικοινωνία, η παραγωγή και το art direction και έλαβα πέρσι μέρος στο πρόγραμμα φιλοξενίας του Συνδέσμου Εικαστικών Καλλιτεχνών και Θεωρητικών - Φυτώριο (2020) στη Λευκωσία. Φέτος, μετά από δύο χρόνια, βρήκα τη δύναμη και άνοιξα το Kuns Studio, εργαστήριο γλυπτικής και κεραμικής, όπου προσφέρουμε και μαθήματα, έναν χώρο εμπειρίας και ανταλλαγής ιδεών, γνώσεων και μελλοντικά και concept store στην καρδιά της Λευκωσίας.

Τι θέλεις να πεις μέσα από τη δουλειά σου, ποια θέματα θίγεις μέσα από αυτή;
Ή μήπως είναι απλώς διακοσμητική; Καλλιτεχνικά με ενδιαφέρει πολύ η ταυτότητα. Η πολιτιστική μας ταυτότητα, ο άνθρωπος και η σχέση του με το περιβάλλον του. Με ενδιαφέρουν και οι αναμνήσεις του, και πώς έρχονται να λάβουν θέση στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Θα μπορούσα να πω ότι βλέπω την αρχαιολογία μέχρι σήμερα με μια πιο pop ματιά, τη δική μου χρωματιστή πλευρά, με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο ώστε ο θεατής να έρθει και να λάβει μέρος και το έργο τέχνης να γίνει άμεσα διαδραστικό και να του μείνει του μνήμη.

Ποιο είναι το καλύτερο πράγμα που σου προσφέρει η ιδιότητα του καλλιτέχνη;
Τα τρία έψιλον: Ελευθερία, ελπίδα, επικοινωνία.

Πες μας λίγες δυσκολίες που αντιμετωπίζεις στον χώρο αυτό.
Η ισορροπία μεταξύ της ζωής και επιβίωσης. Η αντίληψη της κοινωνίας απέναντι στο κοινωνικό χρέος του κάθε
καλλιτέχνη.

Είναι ανταγωνιστικός ο κόσμος της τέχνης;
Πολύ, δυστυχώς!

Θεωρείς ότι υπάρχει κάποιο είδος σεξισμού στον κόσμο της τέχνης ή αντιμετωπίζεσαι δίκαια;
Πιστεύω ότι ο σεξισμός υπάρχει παντού, αν και το δίκαιο πάντα επικρατεί καθώς παλεύουμε γι’ αυτό.

Πώς αποφάσισες να υλοποιήσεις αυτό το όνειρο, δηλαδή να ανοίξεις δικό σου studio;
Η καθημερινότητά μου ήταν ο μεγαλύτερος οιωνός. Ο τρόπος που ζω, η ρουτίνα μου, οι δουλειές μου, οι αποφάσεις μου και ο χαρακτήρας μου ήταν τα κύματα προς τη στεριά, εκεί που νιώθω ασφάλεια και ο εαυτός μου! Ομολογώ πως είχα πολύ μεγάλη στήριξη για τα όνειρά μου γενικότερα από τη μητέρα μου. Οφείλω πολλά στην πίστη της σε ό,τι κάνω.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα νεαρό άτομο να κάνει κάτι δικό του στις μέρες μας;
Είναι δύσκολο παιχνίδι, γιατί είναι πιο άγνωστο από κάθε μέλλον. Εμείς οι νέοι θέλουμε τα πράγματα να γίνονται γρήγορα, δεν έχουμε την υπομονή που είχαν οι μεγάλοι. Νομίζω πως, αν κάποιος νέος δουλέψει την υπομονή, ανακαλύψει το πάθος του και αγαπήσει τα καλά και
τα κακά της επιχείρησης που θέλει να ανοίξει, έκανε το πρώτο βήμα. Το δεύτερο είναι να ψάξει κι άλλες επιχειρήσεις σαν κι αυτή που θέλει να ανοίξει, να διαβάσει, να εμπνευστεί, να καταλάβει γιατί είναι μοναδικές στις χώρες αυτές και τότε να έρθει να δει τι ανάγκες έχει το νησί μας.

Πώς θα χαρακτήριζες τον εαυτό σου με μόνο τρεις λέξεις;
Αποφασιστική, δυναμική, ονειροπόλα.

Πού βλέπεις τον εαυτό σου σε πέντε χρόνια από τώρα όσον αφορά τον επαγγελματικό τομέα;
Σε πέντε χρόνια που δεν είναι και πολύ μακριά θα ήθελα να είμαι πλημμυρισμένη από εμπειρίες καθώς θα έχω αγγίξει τα τριάντα μου και θα είμαι έτοιμη για μια νέα αρχή στη ζωή μου. Η καλλιτεχνική μου πρακτική να έχει εξελιχθεί πολύ, και επαγγελματικά το Kuns Studio να αγκαλιάσει μεγάλο μέρος της πόλης μας και όχι μόνο. Να φέρει τον κόσμο κοντά στη δημιουργία και στις δεξιότητές του και ίσως ανοίξει τα φτερά του στο εξωτερικό.

 

Τι σε εμπνέει για να δημιουργείς, από πού αντλείς την έμπνευσή σου γενικότερα;
Τα βιώματά μου, οι αναμνήσεις μου, ο τόπος μας, οι άνθρωποι και η σχέση με το περιβάλλον μας.

Πες μας λίγο για το νέο σου στούντιο, τι θέλεις να προσφέρεις μέσα από αυτό στους μαθητές σου;
Το στούντιο είναι ένας πολυλειτουργικός χώρος που ενσωματώνει τη μορφή, την ύλη και την εικαστική γλώσσα. Το Kuns δημιουργεί ένα άνετο περιβάλλον που δίνει ευκαιρίες σε άτομα που ενδιαφέρονται για την αναλογική διαδικασία δημιουργίας με πηλό και βιώνουν τον κόσμο της γλυπτικής, της τρισδιάστατης διάστασης και της κεραμικής. Το Kuns σε βοηθάει να δημιουργήσεις με τα χέρια σου. Μαθαίνεις βασικές αρχές και τεχνικές του χτισίματος με το χέρι (handbuilding), κατασκευής καλουπιών, διακόσμησης και χρήσης εργαλείων, σμάλτων, μπατανάδων, πυροχρωμάτων κ.ά. Δημιουργούμε αντικείμενα και σύγχρονες ιστορίες μέσω της ανταλλαγής ιδεών, της ερευνητικής διαδικασίας και της υποστήριξης ειδικών καλεσμένων, καλλιτεχνών, παιδαγωγών από κάθε κλάδο που σχετίζεται με την τέχνη και όχι μόνο! Κάθε θεματική για την ομάδα μας, είναι έμπνευση από καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, σομελιέ, ζαχαροπλάστες, κηπουρούς, θεωρητικούς, ιστορικούς κ.ά. Μέσα από τους καλεσμένους μας, οι μαθητές του Kuns αντλούν έμπνευση και γνωρίζουν πολλά για την πόλη τους ή για τη χώρα τους που μέχρι πριν ήταν άγνωστα γι’ αυτούς. Οι τεχνικές και θεματικές δημιουργίας έρχονται να συμπληρώσουν το νοηματικό στοιχείο και οι μαθητές σε μηνιαία βάση φτιάχνουν τη δική τους μοναδική συλλογή εμπλουτισμένη με μια δική τους ιστορία. Όλα έχουν να κάνουν με την εμπειρία και την ανταλλαγή.

Ο πολιτισμός των ανθρώπων, μια μετάφραση του κοινωνικού ρυθμού με μια δόση ρομαντισμού, που επιστρέφει στις ρίζες μας. Ο τρόπος που ζούμεκαι εργαζόμαστε έχει αλλάξει ριζικά, με τους περιορισμούς να δημιουργούν κοινωνικά κενά, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ανταλλαγές με άλλους ανθρώπους.

Το Kuns Studio δεν είναι απλώς ένας χώρος διδασκαλίας. Είναι ένας κοινός χώρος συνάντησης, όπου στοχεύουμε να συνδυάσουμε τη διαδικασία με τα τελικά αντικείμενα, τη γνώση με τη δράση και το ατομικό ταλέντο σε μια κοινότητα. Το 2022 θα υποδεχτούμε το concept store μας και το e-library που θα είναι μια ανοιχτή βιβλιοθήκη για όλους τους περαστικούς.

Η ανταπόκριση από το κοινό ήταν όπως την περίμενες;
Καλύτερη! Οι μαθητές μου είναι υπέροχα πλάσματα, μοναδικά! Αναγνώρισαν τη δύναμη της δημιουργίας και επένδυσαν στην εξέλιξή τους. Η κινητήρια δύναμή μου -η αποφασιστικότητα, το πείσμα, το πάθος και η ανάγκη να μοιραστώ επιτέλους με τον κόσμο της Κύπρου γνώσεις, εμπειρίες και να δημιουργήσω- ήταν τόσο μεγάλη που πιστεύω ότι βγήκε προς τα έξω σαν πυροτέχνημα και σκοπός είναι να μεγαλώνει όλο και περισσότερο!

Ποιοι μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στο στούντιο;
Κυριολεκτικά όλοι! Προσφέρουμε εργαστήρια κεραμικής και γλυπτικής ολόχρονα για παιδιά και ενήλικες, ανεξάρτητα από το επίπεδο
δεξιοτήτων τους. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή σε όλους όσους αναζητούν ένα νέο ευχάριστο περιβάλλον για να χαλαρώσουν, να πειραματιστούν με τον πηλό και να γνωρίσουν νέα άτομα! Με τον νέο χρόνο θα έχουμε μια σειρά από intensive workshops για άτομα που ενδιαφέρονται για one off μαθήματα. Ετοιμάζω clay kits που θα προσφέρουμε υλικά για όσους θέλουν να δουλέψουν από το σπίτι, καθώς θα μπορείς να κάνεις όλη τη δημιουργική διαδικασία σε όποιο χώρο και χρόνο θες με βοήθημα τον γρήγορο οδηγό μας. Για φέτος τα Χριστούγεννα, έχουμε ετοιμάσει για τους αγαπημένους μας Kuns Workshop Gift Cards, γιατί ένα δώρο δημιουργικό και εμπειρικό είναι
αξέχαστο. Μπορεί όποιος θέλει να κάνει δώρο μια σειρά από μαθήματα στο εργαστήριό μας.

Τέλος, εκτός από τα μαθήματα που ανέφερα, προσφέρουμε σε εβδομαδιαία βάση το ψυχοεκπαιδευτικό μας πρόγραμμα για άτομα με μαθησιακές, αναπτυξιακές, κινητικές, αισθητηριακές και συναισθηματικές δυσκολίες ανεξαρτήτως διάγνωσης και δεξιοτήτων το οποίο συνεργάζομαι με την Ελένη Πετρίδου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια για μια πολυαισθητηριακή και μη λεκτική εμπειρία επικοινωνίας και έκφρασης.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση