ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: καρό πουκάμισο, tailored παντελόνι και sneakers
 

Αντωνία Χαραλάμπους: H σειρά θα επιστρέψει ωριμότερη

Ήρεμη και κατασταλαγμένη, μοιάζει να έχει βρει τον ιδανικό τρόπο να σε κερδίζει θεατρικά, χωρίς να χάνει τη θέση της και στον φακό

Ανδρέας Μαλάης

Ήρεμη και κατασταλαγμένη, μοιάζει να έχει βρει τον ιδανικό τρόπο να σε κερδίζει θεατρικά, χωρίς να χάνει τη θέση της και στον φακό. Η Αντωνία Χαραλάμπους, λίγο πριν την πρεμιέρα του τρίτου κύκλου του «Eσύ… στον κόσμο σου» στον ANT1, μας μιλά για την επιστροφή στα γυρίσματα κι όσα θα δούμε στη συνέχεια της σειράς.

Αντωνία, συμμετέχεις για άλλη μια σεζόν στο «Εσύ... στον κόσμο σου». Πώς ήταν το συναίσθημα της επιστροφής στα γυρίσματα;
Η επιστροφή και γενικά το να «λάβω δράση», ξανά, με ενεργοποιεί, με ενθαρρύνει. Ξεκινήσαμε με θάλασσα στα γυρίσματα και με αλλιώτικη διάθεση, για τα καινούρια που θα έρθουν.

Φαντάζομαι τα μέτρα που ισχύουν ακόμη έχουν αλλάξει και τον τρόπο που γίνονται τα γυρίσματα...
Όσον αφορά κάποιους κανόνες υγιεινής κ.λπ., σαφώς, είμαστε πιο προσεκτικοί. Όσο μπορούμε, βέβαια, διότι για να διεξαχθεί ένα γύρισμα, χρειάζεται κόσμος πολύς και μέρη διάφορα. Δεν κυριαρχεί ο φόβος πάντως, μεταξύ μας, και αυτό το προτιμώ.

Τι θα δούμε στη συνέχεια της σειράς; Πώς θα εξελιχθεί ο ρόλος της Ελίνας;
Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Οδυσσέως, φέτος η σειρά είναι πιο ώριμη, αυτό νομίζω ισχύει και για την Ελίνα. Θα τα πούμε αρχικά… στον βυθό στο πρώτο επεισόδιο, και μετά θα ανακαλύψουμε παρέα τα επόμενα.

Λειτούργησε αναστοχαστικά για σένα η εμπειρία της καραντίνας;
Ο αναστοχασμός είναι μια λέξη που μου αρέσει. Έμεινα με τον εαυτό μου αρκετά, και συζήτησα. Διότι, αφενός, βρέθηκε χρόνος να το κάνω κι έπειτα εξάντλησα οτιδήποτε άλλο μπορούσα να ασχοληθώ: τραγούδησα, έπαιξα με τους φίλους μου, καθάρισα, ζωγράφισα, έφαγα τα πάντα και μετά έπρεπε να με αντιμετωπίσω. Είμαι ευχαριστημένη, όμως. Βρίσκομαι στην πιο κατασταλαγμένη -έως τώρα- εκδοχή του εαυτού μου.

Είσαι μια ηθοποιός που καταφέρνει, τουλάχιστον στη δική μου αντίληψη, να πατά γερά στο σανίδι χωρίς να χάνει την επαφή της με την τηλεόραση. Να υποθέσω ότι είναι κάτι που ρυθμίζεις με τις επιλογές σου;
Δεν ξέρω αν πατώ γερά, ή τουλάχιστον δεν το νιώθω έτσι. Προσπαθώ, όμως, την κάθε φορά που πατώ, να τη γεύομαι όσο μπορώ, και να τη ζω, να την απολαμβάνω λες και είναι η τελευταία. Αυτό κράτα ζωντανή τη σχέση μου με το σανίδι. Η τηλεόραση είναι μια εντελώς άλλη διαδικασία για τον ηθοποιό, χρήσιμη κι αυτή να την εξερευνήσεις. Όλα τα εκφραστικά μέσα οφείλουν να προπονούνται, να μη σκουριάζουν, είτε μπροστά στην κάμερα είτε πάνω στη σκηνή. Δοκιμάζω κι εγώ. Εξερευνώ. Γι’ αυτό, η επιθυμία να κρατώ επαφή και με τους δύο κόσμους.

Έχεις συμμετάσχει και στο «Κάρμα» σε πολύ ωραίες ερμηνείες. Τι γεύση σού άφησε η εμπειρία;
Στο «Κάρμα» συμμετείχα σε τέσσερα επεισόδια. Τρία είδατε εσείς, λόγω καραντίνας. Κάθε εμπειρία ήταν μοναδική, αλλά όλες ηταν πραγματικά έντονες. Και σωματικά και ψυχικά. Οφείλω να πω πως νιώθω τόσο τυχερή για τούτες τις ευκαιρίες. Έγινα τόσα κομμάτια μέσα μου, επειδή γνωρίζω πια, πραγματικότητες. Ασχολήθηκα με σκληρούς κόσμους (άτομα με παρανοϊκή σχιζοφρένεια, παιδική σεξουαλική κακοποίηση, sex trafficking), προκειμένου να γνωρίσω τον χαρακτήρα ή τα κίνητρα του ανθρώπου που επρόκειτο να υποδυθώ. Έφριξα. Θύμωσα. Απελπίστηκα. Απογοητεύτηκα. Ήθελα να κάνουμε καλή δουλειά στα επεισόδια, για να ακουστεί όσο πιο καθαρά γίνεται η φωνή των ανθρώπων τούτων που ζουν ανάμεσά μας και υποφέρουν, βασανίζονται. Ένιωσα ότι έχω ευθύνη για τη σιωπή της κοινωνίας, αλλά ακόμα μεγαλύτερη, να ακουστεί δυνατά η ιστορία τους. Τώρα, είμαι ήδη σε επικοινωνία με ανθρώπους που παλεύουν για αυτά τα θέματα, θύματα ή υπεύθυνους οργανισμών, νιώθω την ανάγκη να εμπλακώ πιο σοβαρά, πιο ενεργά και να παλέψω μαζί τους.

Βλέποντας τους ρόλους που έπαιξες κατά καιρούς στο θέατρο θα έλεγε κανείς ότι είσαι από τα τυχερά παιδιά του χώρου. Πέρα από το ταλέντο, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που χαρίζει διάρκεια σε μιαν ηθοποιό;
Το ταλέντο ή η τύχη από μόνα τους δε χαρίζουν διάρκεια σε κανέναν. Αυτό που ενδεχομένως χαρίζει μια διάρκεια είναι μόνο η πολλή πολλή δουλειά, κόπος και θυσίες, ένας συνεχής αγώνας και αφοσίωση σ’ αυτό που αγαπάς, σαν να είναι ο Θεός σου. Η διάρκεια, όμως, δεν είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί κάποιον στο παρόν. Ούτε εμένα. Στόχος είναι να παίζουμε «για τη φανέλα», κάθε φορά, χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα γίνει μετά. Αυτό τον δρόμο ξέρω εγώ. Σ’ αυτό τον δρόμο μόνο πηγαίνεις, προχωράς. Δεν υπάρχει «έφτασα». Δεν υπάρχει «καθιερώθηκα». Σε αυτό τον δρόμο βαδίζω χωρίς να λοξοδρομώ: δύσκολος, μακρύς και έντιμος. Κι ό,τι είναι να ‘ρθει, θε να ‘ρθεί.

Ποιο είναι το πρώτο στοιχείο που λαμβάνεις υπόψη στην απόφασή σου να συμμετάσχεις σε μια δουλειά;
Πια, πολύ συνειδητά σου απαντώ, η προστασία της ψυχικής μου ηρεμίας. Αυτό έχει να κάνει με τις συνεργασίες κυρίως. Όσο πιο πολλή καθαρότητα υπάρχει, καλή επικοινωνία, κοινή αισθητική και αντίληψη των πραγμάτων τόσο πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά δουλεύουμε όλοι μαζί προς ένα στόχο. Οτιδήποτε άλλο, διασπαστικό, που επηρεάζει την ενέργεια ή το αποτέλεσμα, για μένα είναι εκτός.

Η ενασχόλησή σου με τη μουσική ήταν κι ένα στοιχείο που εξέλιξε πιστεύεις και το εκφραστικό σου οπλοστάσιο;
Ένας σοφός ηθοποιός, ασπρομάλλης πια, μου είπε: «Μέσα απο τη μουσική κατάφερα και ταξίδεψα σ’ όλο τον κόσμο». Απέραντος πλούτος. Αγαπώ τη μουσική. Όπως αγαπώ όλες τις τέχνες. Εκφράζομαι και μέσω αυτής, και της χρωστώ ένα κομμάτι μου, ίσως, ναι.

Θα σκεφτόσουν ποτέ να περάσεις στο κομμάτι του ραδιοφώνου ή της παρουσίασης, όπως άλλοι συνάδελφοί σου;
Κοίτα, έχω κάνει ραδιόφωνο, για σχεδόν δύο χρόνια. Και παρουσίαση, αλλά όχι επί καθημερινής βάσης. Το ραδιόφωνο είναι ωραία εμπειρία, αν καταφέρεις να χτίσεις μια εκπομπή με το δικό σου ύφος, σαν άτομο, αλλά και μουσικά. Το δεύτερο πιο δύσκολα θα το έκανα.

Κατά την περίοδο της πανδημίας συνέβη το εξής παράδοξο. Ενώ όλοι εκτίμησαν την αξία της τέχνης κατά την περίοδο του εγκλεισμού, ο καλλιτεχνικός κόσμος κάπως μπήκε στο περιθώριο. Ήταν και μια ένδειξη αυτό του τρόπου με τον οποίο η πολιτεία αντιμετωπίζει τον κόσμο της τέχνης;
Ο καλλιτεχνικός κόσμος, αν και γενναιόδωρος ως προς την προσφορά του, πάντα κάπως καταλήγει σε κάποιο περιθώριο. Από τους τελευταίους τροχούς της αμάξης. Τρέχουν τόσα άλυτα θέματα στην κοινωνία, ποιος να ασχοληθεί με την τέχνη και τους καλλιτέχνες. Σύγχυση επικρατεί. Παλεύουμε μόνοι μας για τα αυτονόητα και για να έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε με αξιοπρέπεια. Είναι που είναι από μόνο του το επάγγελμα αβέβαιο. Ξέρω συναδέλφους που έχουν τρομερή δυσκολία οικονομικά, με οικογένειες και παιδιά.

Ποια είναι η σχέση σου με τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Βλέπω ότι διατηρείς ένα συγκρατημένο προφίλ.
Ασχολούμαι κυρίως όταν βαριέμαι. Παίρνω το κινητό και χαζεύω. Μία στο τόσο μπορεί να ανεβάσω κάτι. Ή για να προωθήσω μια δουλειά. Μέχρι εκεί. Δεν βρίσκω άλλο λόγο να ασχοληθώ περισσότερο.

Για διακοπές, είσαι από τους τολμηρούς που θα δοκιμάσουν το εξωτερικό ή μένουμε Κύπρο;
Θα μείνω Κύπρο. Υπάρχουν πανέμορφα δάση και θάλασσες να κατασκηνώσω με τα ζώα και τους φίλους μου. Έτσι είπαμε, για φέτος. Και το περιμένω με λαχτάρα.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τυχόν μελλοντικές δουλειές;
Εκτός από τον ΑΝΤ1, τον Σεπτέμβριο παρουσιάζουμε μια θεατρική διασκευή του βιβλίου της Άννας Μαραγκού «Περπατώντας στις όχθες του Πεδιαίου Ποταμού», σαν Street performance, και αμέσως μετά συμμετέχω στο Φεστιβάλ Κύπρια. Από ‘κεί και έπειτα, να τα ξανά πούμε, εύχομαι.

Πηγή: TΗΛΕΩΡΕΣ

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση