ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Bodycon φόρεμα, χρυσά κολιέ και πέδιλα
 

Κρίστη Ζαβού: The laws of fashion

Πιστεύοντας πως όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, η Κρίστη Ζαβού ακολουθεί το όνειρό της και προσπαθεί να εδραιωθεί στον χώρο της μόδας

Με ένα και μόνο βλέμμα, μπορείς να αντιληφθείς πως η Κρίστη Ζαβού είναι από τους λίγους ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν, δεν επαναπαύονται ποτέ και προσπαθούν διαρκώς να εξελιχθούν και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνομιλίας μας, μού έγινε κατανοητό πως η Κρίστη δεν είναι απλώς μια σικάτη γυναίκα με λαμπερό χαμόγελο. Είναι ένας άνθρωπος με αξίες και αρχές που σε κερδίζει αμέσως. «Η πολυτιμότερη συμβουλή που πήρα ποτέ προέρχεται από τον παππού μου και είναι να εργάζομαι με τιμιότητα και να αποπνέω εμπιστοσύνη» μού λέει η σχεδιάστρια μόδας και δικηγόρος και με κάνει να θέλω να τη γνωρίσω όσο περισσότερο γίνεται.

Παρατηρώντας τις αναρτήσεις σου στα κοινωνικά δίκτυα, κατάλαβα ότι είσαι μια γυναίκα που αγαπά τη μόδα και την υψηλή αισθητική. Αλήθεια, πώς επιλέγεις την επόμενή σου αγορά;
Σίγουρα παρακολουθώ τις τάσεις και κάποιες από αυτές τις εντάσσω στο προσωπικό μου στυλ αλλά, όσον αφορά τις αγοραστικές μου συνήθειες, προτιμώ να επενδύω σε πιο διαχρονικά κομμάτια τα οποία αναδεικνύουν την προσωπικότητά μου και ταιριάζουν στην αισθητική μου.

Σε προηγούμενή σου συνέντευξη, έχεις δηλώσει πως στον ελεύθερό σου χρόνο λατρεύεις να διαβάζεις βιβλία μόδας. Ποιο είναι το αγαπημένο σου; 
Το τελευταίο βιβλίο που διάβασα και συνιστώ σε όλες τις γυναίκες παρόλο που δεν είναι βιβλίο μόδας είναι το «The Working Woman’s Handbook. Ideas, Insights and Inspiration for a Successful Creative Career» της Phoebe Lovatt. Είναι ένα βιβλίο γεμάτο με χρήσιμες συμβουλές αυτοβελτίωσης που βοηθά την κάθε σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα να αναπτύξει και να πετύχει την επαγγελματική καριέρα που ονειρεύεται για τον εαυτό της.

Γνωρίζω ότι σπούδασες νομική. Πώς προέκυψε το σχέδιο μόδας στη ζωή σου;
Σωστά, έζησα στο Λονδίνο για τέσσερα χρόνια σπουδάζοντας νομική και σήμερα εξασκώ το επάγγελμα στην οικογενειακή μας επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων αλλά νομίζω πως χωρίς να το καταλάβω προετοιμαζόμουν από πολύ μικρή για μια δουλειά που έχει να κάνει και με το σχέδιο μόδας. Ασχολήθηκα για αρκετά χρόνια με την τέχνη αλλά πάντοτε έδινα έμφαση στο κομμάτι του fashion design. Γενικά ως άτομο δεν μπορώ να μένω στάσιμη, μου αρέσει η δημιουργικότητα και πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να κάνει στη ζωή του ό,τι πραγματικά τον γεμίζει.

Θα ήθελα να πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Όταν το 2015 αποφάσισες να ανοίξεις το δικό σου ατελιέ, πώς αντέδρασαν οι δικοί σου στην απόφασή σου να αφήσεις ουσιαστικά στην άκρη τις σπουδές σου;
Υπήρχε η γραμμή στην οικογένειά μας ότι πρέπει να σπουδάσουμε, να έχουμε τα εφόδιά μας και εγώ αποφάσισα συνειδητά να σπουδάσω νομική γιατί μου κέντριζε το ενδιαφέρον. Δεν χάλασα χατίρι κανενός, ούτε των γονιών μου ούτε και το δικό μου αφού όλα έγιναν με τη σειρά. Αυτό που έψαχνα ήταν να μην εγκλωβίζομαι σε αυτό που θα κάνω για μια ολόκληρη ζωή, δηλαδή το δικηγορικό επάγγελμα, και όταν στα είκοσι τρία μου ένιωσα την ανάγκη να ασχοληθώ παράλληλα και με κάτι άλλο πιο δημιουργικό εκτός από τις κύριες σπουδές μου, είπα ότι θα το δοκιμάσω. Το παρόν αποδεικνύει ότι όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Μίλησέ μου για το Kriza Boutique. 
Όνειρό μου ήταν πάντοτε να δημιουργήσω τον δικό μου προσωπικό χώρο όπου θα μπορώ να εκθέτω τις δημιουργίες μου, αφήνοντας έτσι τη δική μου ταυτότητα στον χώρο της μόδας. Σήμερα διατηρώ ένα όμορφο ατελιέ στο κέντρο της Λεμεσού στο οποίο μπορεί κανείς να βρει τις δικές μου haute couture και ready-to-wear δημιουργίες καθώς και διάφορα άλλα high street brands κυρίως από το Λονδίνο, τα οποία φιλοξενώ σε αποκλειστικότητα στην Κύπρο. Εννοείται ότι στο ατελιέ παρέχουμε και made-to-measure υπηρεσίες, όπου μπορεί μια γυναίκα να ράψει ό,τι ακριβώς ονειρεύεται.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσής σου όταν σχεδιάζεις ένα κομμάτι και πώς αισθάνεσαι όταν βλέπεις διαφορετικές γυναίκες να φοράνε τις δημιουργίες σου; 
Έμπνευση αντλώ από το καθετί γύρω μου, από κάτι που είχα δει στο τελευταίο μου ταξίδι, από χρώματα και εικόνες στο ίντερνετ, από μία κομψή γυναίκα που περπατά στον δρόμο. Σίγουρα νιώθω μεγάλη ικανοποίηση όταν βλέπω γυναίκες όλων των ηλικιών να επιλέγουν δικές μου δημιουργίες. Η πρόκληση είναι πάντοτε να παρουσιάσεις την καλύτερη δυνατή εικόνα της κάθε γυναίκας που σε εμπιστεύεται.

Τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως σχεδιάστρια μόδας και ποια είναι τα αγαπημένα σου υλικά; 
Ως νέα σχεδιάστρια μόδας, πιστεύω ότι οι δημιουργίες μου ξεχωρίζουν για τον ρομαντισμό που αποπνέουν, τα εκλεκτά υφάσματα και την αναγνωρίσιμη ταυτότητά τους. Προσπαθώ πάντα το κάθε ρούχο που σχεδιάζω να αντανακλά τη σύγχρονη αισθητική αλλά και να αποπνέει δυναμισμό. Αγαπημένα μου υλικά είναι η δαντέλα και το κεντητό τούλι.

Η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε σίγουρα σωρεία προβλημάτων. Επηρέασε τις επιχειρηματικές σου δραστηριότητες;
Η πανδημία σίγουρα επέφερε πολλές σημαντικές ανακατατάξεις στις ζωές όλων μας. Γενικά, όμως, παραμένω αισιόδοξη και πιστεύω ότι μέσα από κάθε κρίση προκύπτουν σημαντικές ευκαιρίες και με τον σωστό προγραμματισμό και την αναζήτηση νέων καινοτόμων ιδεών, μπορείς να κάνεις την διαφορά και να ξεχωρίσεις. Στη περίπτωση του δικού μου brand, η περίοδος του lockdown με βοήθησε στο να δημιουργήσω μια πιο οικονομικά προσιτή «Resort Wear» συλλογή που ήταν και άκρως επιτυχημένη ενώ έδωσα έμφαση και στο κομμάτι της τεχνολογίας. Επίσης, πέραν από το δικό μου e-shop, κατάφερα να εντάξω το brand μου στο ASOS που είναι και η μεγαλύτερη online fashion πλατφόρμα για αγορές ρούχων με δεκάδες χιλιάδες αγοραστές από ολόκληρο τον κόσμο.

Πώς διαχειρίζεσαι την αρνητική κριτική; 
Η κριτική είτε αυτή είναι θετική είτε αρνητική, είναι αναμενόμενη και πάντα καλοδεχούμενη. Από την στιγμή που αποφασίζεις να προβάλλεις τη δουλειά σου, πρέπει να αναμένεις την όποια κριτική. Ακριβώς όμως επειδή αγαπώ πραγματικά αυτό που κάνω, δεν αφήνω κανένα και τίποτα να με επηρεάσει για τον λόγο ότι πιστεύω πολύ στη δουλειά μου, στις ικανότητές μου και στις πολύτιμες γνώσεις που απέκτησα στον χώρο αυτό.

INTERVIEWS: Τελευταία Ενημέρωση

Sacra Famiglia

Sacra Famiglia

Η έννοια της οικογένειας είναι πάνω από όλα. Πάντα ήταν.
 |  INTERVIEWS