ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λευκό φόρεμα με πουά, μπαλαρίνες και ασημένια κοσμήματα
 

Elon Musk: Kαταδικάζει το κύμα απεργιών εργαζομένων της Tesla

«Είναι τρελό», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Μαρία Καραμάνου

Ο Elon Musk καταδικάζει ένα κύμα «παράλογων» απεργιών στα εργοστάσια της Tesla στη Σουηδία. Οι εργαζόμενοι, υπό τον ηγετικό ρόλο του συνδικάτου IF Metall, ξεκίνησαν απεργίες ζητώντας διαπραγμάτευση για τα συλλογικά τους δικαιώματα, σε έναν αγώνα που χαρακτηρίζουν ως μέρος της προσπάθειας διάσωσης του συνδικαλισμού στη Σουηδία.

Ο Elon, αντιδρώντας μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στην πλατφόρμα X, χαρακτηρίζει τις απεργίες ως «τρελές». Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις απεργίες των σουηδικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση παραδόσεων πινακίδων κυκλοφορίας για τα νέα αυτοκίνητα Tesla.

Παρόλο που οι αναρτήσεις του Musk είναι γενικά αντικείμενο ποικίλων αντιδράσεων, οι συγκεκριμένες αναφορικά με τις απεργίες αποτελούν την πρώτη φορά που ο ηγέτης της Tesla αντιμετωπίζει απεργιακή κίνηση από τους εργαζομένους της εταιρείας.

Η IF Metall, με περισσότερα από 300.000 μέλη στη σουηδική βιομηχανία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις απεργίες στα εργοστάσια της Tesla για όσο χρειαστεί. Η απόφαση αυτή προέκυψε μετά την άρνηση της Tesla να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τα μέλη της.

Η απεργία έχει προκαλέσει δευτερογενή δράση από άλλα οκτώ συνδικάτα και υπάρχει η απειλή επέκτασής της στη Νορβηγία. Το συνδικάτο Fellesförbundet, το μεγαλύτερο στη Νορβηγία, δηλώνει έτοιμο να υποστηρίξει τον αγώνα των εργαζομένων στη σουηδική Tesla.

Η πρόεδρος της IF Metall, Marie Nilsson, επισημαίνει ότι η απεργία δεν είναι μόνο μια πάλη για τους εργαζόμενους της Tesla, αλλά επίσης για την προστασία του σουηδικού συνδικαλιστικού μοντέλου.

Η απεργία στην Tesla έχει κερδίσει την υποστήριξη εργαζομένων σε διάφορους κλάδους, όπως στις μεταφορές, τα λιμάνια, τους ηλεκτρολόγους, τους σταθμούς φόρτισης και τους ελαιοχρωματιστές. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν να εκτελέσουν υπηρεσίες σε συνάρτηση με την Tesla, επεκτείνοντας τον αντίκτυπο της απεργίας και σε άλλους κλάδους. Τα λιμάνια, οι ηλεκτρολόγοι, οι σταθμοί φόρτισης και οι ελαιοχρωματιστές αρνήθηκαν να συνεργαστούν με την Tesla.

Επιπλέον, η δράση αυτή φαίνεται να επηρεάζει και άλλες εταιρείες στη Σουηδία. Η Klarna, μια σουηδική εταιρεία πληρωμών, υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτρέποντας προγραμματισμένη απεργία στα κεντρικά της γραφεία στη Στοκχόλμη.

Αυτή η κίνηση στην Tesla θεωρείται από ορισμένους ως πιθανή αφορμή για συζητήσεις στη σουηδική Spotify σχετικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η Spotify, που νωρίτερα φέτος αποσύρθηκε από τις συνομιλίες για συλλογική σύμβαση, μπορεί να βρεθεί υπό πίεση να επανεξετάσει τη θέση της σε αυτό το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

CELEBS: Τελευταία Ενημέρωση