ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Ο ρόλος της διατροφής στην μείωση της πίεσης

 Διαβάστε το Βιογραφικό της Νότας Συρίμη

Ολοένα και περισσότερα κρούσματα επεισοδίων που σχετίζονται με την πίεση εμφανίζονται σε καθημερινή βάση. Η αλήθεια είναι πως η μείωση του βάρους μαζί με την σωστή διατροφή μπορεί να αποτελέσουν ένα πολύ ισχυρό φάρμακό και σε αρκετές περιπτώσεις αυτό από μόνο του μπορεί να αρκεί για να ελαχιστοποιήσουμε ή ακόμη και να εξαλείψουμε επεισόδια που σχετίζονται με την πίεση. Εφαρμόζοντάς κάποιες συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές ένας υπέρβαρος υπερτασικός θα μπορέσει αποτελεσματικά να βελτιώσει την αρτηριακή του πίεση.

Αρχίζοντας, καλό θα ήταν όλοι οι υπερτασικοί να ενσωματώσουν στην καθημερινότητα τους μια δίαιτα η οποία θα αφθονεί σε φρούτα, λαχανικά και γαλακτομικά χωρίς λίπη. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εξοπλίζεται ο ανθρώπινος οργανισμός με πλούσια αποθέματα κάλιου και ασβέστιου που όπως έχει αποδειχθεί ενδέχεται να έχουν θετικό ρόλο στην μείωση της πίεσης. Ακόμη, φροντίστε να έχει η διατροφή σας αρκετές φυτικές ίνες (ψωμί, δημητριακά και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, όσπρια, αρκετά φρούτα, μούσλι, κ.α) αφού οι ειδικοί συμφωνούν στις ευεργετικές ιδιότητες τους.

Επίσης, όπως λίγο ή πολύ όλοι φαίνεται πλέον να γνωρίζουν μειώνοντας τις ποσότητες αλατιού στο φαγητό μας βοηθάμε να μειωθούν τα επίπεδα της πίεσης και αυτό φαίνεται να έχει ακόμη πιο ουσιαστικό ρόλο στους ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας. Αν θεωρείτε ότι λόγω της συγκεκριμένης διατροφής που ακολουθείτε και κυρίως λόγω της έλλειψης αλατιού από το φαγητό σας ο παράγοντας γεύση έχει σχεδόν εξαφανιστεί μπορείτε κάλλιστα να προσθέσετε μπαχαρικά, μυρωδικά και λεμόνι. Με αυτό τον υγιεινό τρόπο αναπληρώνετε την απώλεια γεύσης που δημιουργείτε λόγω απουσίας του αλατιού.

Εξίσου σημαντικό να γνωρίζουν οι υπερτασικοί είναι πως πρέπει να μειώσουν ή καλύτερα να αποφεύγουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τυποποιημένων και κονσερβοποιημένων προϊόντων (π.χ έτοιμες σούπες και αλμυρά σνακ), τις διάφορες έτοιμες σάλτσες (π.χ. μπάρμπεκιου σος, μουστάρδα και κέτσαπ)καθώς και την μαγειρική σόδα που περιέχει αρκετό νάτριο. Ακόμη μια σημαντική παράμετρος στην διατροφή των υπερτασικών είναι και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Όσον αφορά το πρώτο, οι ενδεδειγμένες ποσότητες (1-2 ποτηράκια κρασί την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) ενδέχεται να έχουν θετική επίδραση στην αρτηριακή πίεση. Μην το παρακάνετε με τις ποσότητες αλκοόλ, αφού μεγάλες ποσότητες έχουν συσχετιστεί με την εμφάνιση υπέρτασης αλλά επίσης και στα άτομα που έχουν ήδη εμφανίσει υπέρταση τα φάρμακα δεν μπορούν να δράσουν κατάλληλα και σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος για εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η καφεΐνη και αυτή με την σειρά της πρέπει να μειωθεί μεν αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι απαγορευτική για έναν υπερτασικό. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας όταν η κατανάλωση δεν ξεπερνά τα 2 φλυτζάνια την ημέρα.

Σαν τελευταίες διατροφικές συμβουλές που πρέπει να κρατήσει ένας υπερτασικός είναι να τρώει αρκετά πορτοκάλια αφού είναι πλούσια πηγή κάλιου που χρησιμεύουν αρκετά ειδικά όταν υπάρχει και πρόσληψη διουρητικών φαρμάκων και επίσης να υπάρχει μπόλικη κατανάλωση νερού (8-10 ποτήρια την ημέρα) για καλύτερη ενυδάτωση και λειτουργία των νεφρών. Με τα πιο πάνω είναι ξεκάθαρο πως η διατροφή από μόνη της μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στην ζωή ενός υπερτασικού. Άρα καλό θα ήταν, άτομα που έχουν θέμα με την αρτηριακή τους πίεση να φροντίσουν να είναι κατάλληλα ενήμεροι για διατροφικά θέματα που είναι στενά συνδεδεμένα με την πίεση αφού αρκετές φορές ο ρόλος της διατροφής είναι και συμπληρωματικός στην πρόσληψη φαρμάκων.

Για να συμπληρώσουμε το παζλ της καλυτέρευσης των επιπέδων της πίεσης πρέπει επίσης να αναφερθούμε και στο κομμάτι της άσκησης αφού το έχουμε τονίσει τόσες φορές ότι διατροφή και άσκηση πάνε μαζί όταν αναφερόμαστε σε θέματα υγείας. Υπερτασικά άτομα πρέπει να εντάξουν την άσκηση στην καθημερινότητα τους αφού μελέτες έχουν δείξει πως συστηματική άσκηση της τάξεως των 30-40 λεπτών την ημέρα περίπου 4-5 φορές την εβδομάδα ενδέχεται να βοηθήσει στην μείωση της πίεσης.

Ρωτήστε τους ειδικούς για το είδος της άσκησης και όσο δύσκολο και να φαντάζει για κάποιους πρέπει να βρείτε τους τρόπους και τα κίνητρα για να ασκήστε καθημερινά αφού η διατροφή από μόνη της δεν είναι πάντα αρκετή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση