ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Νόσος του Crohn και διατροφή

Πάσχετε από τη νόσο του Crohn ή αλλιώς ελκώδη κολίτιδα; Τι πρέπει να ξέρετε και πώς να τροποποιήσετε τη δίαιτά σας ώστε να νιώσετε καλύτερα!

Η νόσος του Crohn αποτελεί μία από τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα. 50-60% των περιπτώσεων εμφανίζεται σε τμήματα του λεπτού εντέρου και σε τμήμα του παχέος εντέρου.

Πόσο σύχνη είναι η νόσος του Crohn
Συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά σε άτομα μεταξύ των 15-30, αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία αύξηση των περιστατικών σε παιδιά. Η νόσος είναι λίγο πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες, ενώ στα παιδιά εμφανίζεται πιο συχνά στα αγόρια. Στην Κύπρο υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 5.000 ασθενείς!

Ποια είναι τα συμπτώματα της νόσου;
Χαρακτηρίζεται από περιόδους ύφεσης, δηλαδή περιόδους χωρίς έκδηλα συμπτώματα και περιόδους έξαρσης, δηλαδή περιόδους έντονης φλεγμονώδους δραστηριότητας, όπως είναι η διάρροια, ο κοιλιακός πόνος, το αίμα στα κόπρανα, η εύκολη κόπωση, η απώλεια βάρους κ.λπ.
H νόσος προσβάλλει κυρίως τμήματα του λεπτού εντέρου, που εκεί πραγματοποιείται η απορρόφηση σχεδόν όλων των θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα στους ασθενείς να παρατηρείται συχνά μειωμένη απορρόφηση σε συστατικά όπως πρωτεΐνη, σίδηρο, ασβέστιο,

Διατροφικές οδηγίες

  • Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα.
  • Ακολουθήστε διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, αλλά πλούσια σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.
  • Το 30-40% των ατόμων με νόσο του Crohn παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη. Γι’ αυτό προσπαθήστε να περιορίσετε στη διατροφή σας τα γαλακτοκομικά προϊόντα (συμπεριλαμβανομένων και των τυριών, τα τρόφιμα αυτά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη).
  • Να μαγειρεύετε το φαγητό στον ατμό, τη σχάρα, το φούρνο ή βραστό.
  • Να πίνετε άφθονα υγρά, όπως νερό, τσάι από βότανα και φρέσκους χυμούς.
  • Αποφεύγετε αλκοόλ, καφεΐνη, ανθρακούχα ποτά, τρόφιμα με συντηρητικά, λιπαρά και τηγανισμένα φαγητά, πικάντικες τροφές.
  • Φρούτα: Αρχικά καταναλώστε μόνο καλά ψημένα φρούτα και σταδιακά μπορείτε να δοκιμάσετε ωμά φρούτα χωρίς τη φλούδα.
  • Λαχανικά: να δοκιμάζονται πρώτα καλά βρασμένα.

Η διατροφική αντιμετώπιση πρέπει να είναι εξατομικευμένη, δηλαδή να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψιν αν η νόσος είναι σε έξαρση ή ύφεση, το σημείο προσβολής της νόσου, τυχόν επιπλοκές και τη φαρμακευτική αγωγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση