ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Μέρος B΄: Πετύχετε στις εξετάσεις… με σωστή διατροφή

Διαβάστε ακόμη: Μέρος Α΄: Πετύχετε στις εξετάσεις… με σωστή διατροφή

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Βιταμίνες όπως η θειαμίνη (Β1), η Β12, η Β6, το φυλλικό οξύ και η χολίνη παίζουν ζωτικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύουν τις νοητικές ικανότητες, την ικανότητα μάθησης, τη μνήμη κ.ά.

Η έλλειψη αυτών των βιταμινών έχει συσχετιστεί με πολλά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα:

  • Η έλλειψη θειαμίνης (Β1), που βρίσκεται στα δημητριακά, στις αμυλώδεις (πατάτα) και βολβώδεις ρίζες, οδηγεί σε μείωση των αντανακλαστικών, κόπωση και γενική κατάπτωση του νευρικού συστήματος.
  • Η έλλειψη της Β12, που υπάρχει στα ζωικά προϊόντα (κρέας, εντόσθια, πουλερικά, γάλα, αυγά, τυρί), σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές, νοητική υστέρηση, αλλά και κακοήθη αναιμία.
  • Η έλλειψη πυριδοξίνης (Β6), που υπάρχει σε ζωικά και φυτικά προϊόντα (ρύζι, σιτάρι, όσπρια, μπανάνα, καλαμπόκι, ψάρι, κοτόπουλο, γάλα), μπορεί να οδηγήσει σε ατονία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, κόπωση, νευρικότητα, κατάθλιψη κ.ά.
  • Η έλλειψη φυλλικού οξέος, που βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οδηγεί σε νοητικές διαταραχές.
    Και η έλλειψη χολίνης, που υπάρχει στα αυγά, στο συκώτι και τη σοκολάτα, μειώνει τη μνήμη και τη συγκέντρωση και σχετίζεται με την εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Υπάρχουν κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε για να διατηρούμε την πνευματική μας διαύγεια;
Το κλειδί για να τροφοδοτείται με ό,τι χρειάζεται ο εγκέφαλος είναι να ακολουθoύμε τη μεσογειακή διατροφή, που περιέχει πολλά και διαφορετικά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, ψάρια, ξηρούς καρπούς κ.λπ. Με αυτά τα τρόφιμα εξασφαλίζεται η επαρκής πρόσληψη γλυκόζης και θρεπτικών συστατικών.

Σημαντική, όμως, για τη νοητική ικανότητα είναι και η γενική κατάσταση της υγείας, η οποία για να είναι καλή προϋποθέτει:

Να καταναλώνουμε άφθονο νερό (8-12 ποτήρια), πολλές φορές την ημέρα σε μικρές ποσότητες για τη σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας

1) Μικρά και συχνά γεύματα, για να έχουμε σταθερό επίπεδο σακχάρου-ενέργειας, όλη τη διάρκεια της ημέρας.

2) Η διατροφή μας να είναι επαρκής σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και να υπάρχει ισορροπία πρωτεϊνών ,υδατανθράκων και λιπών.

3) Tο καλό πρωινό είναι βασικό για το ξεκίνημα ημέρας.

4) Τα γαλακτοκομικά, τα φρούτα, οι ωμοί ξηροί καρποί και τα δημητριακά είναι «έξυπνα» πρόχειρα γεύματα.

5) Να προτιμούμε τα φρούτα από τα γλυκά, γιατί είναι πηγές βιταμίνης C (βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου) και βιταμίνης Α.

6) Το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα να περιλαμβάνουν απαραιτήτως μία πλούσια σαλάτα με ποικιλία λαχανικών και παρθένο ελαιόλαδο.

7) Να τρώμε ήρεμα και να μασάμε καλά το φαγητό μας, για να χορταίνουμε χωρίς να βαρυστομαχιάζουμε και να απολαμβάνουμε το γεύμα μας.

8) Η σοκολάτα δεν αυξάνει τη μνήμη, απλώς μας χαλαρώνει λόγω έκκρισης σεροτονίνης (φυσική ηρεμιστική ουσία) στον οργανισμό.

9) Να μην υπερκαταναλώνουμε καφέ και άλλα διεγερτικά. Το stress (άγχος) μειώνει την πνευματική μας απόδοση.

10) Μια ήπιας μορφής άσκηση ή ένας περίπατος μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να ρυθμίσουμε καλύτερα το άγχος.

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση