ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Μέλι ή ζάχαρη;

Εάν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε μια μικρή ποσότητα γλυκαντικής ουσίας για το τσάι μας, τον καφέ, ή άλλα τρόφιμα ή ποτά, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε μέλι ή ζάχαρη; Η απάντηση είναι εύκολη! Το μέλι δεν αποκαλείται άδικα η τροφή των θεών.

Παρόλο που μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη έχει 16 θερμίδες ενώ μια κουταλιά του γλυκού μέλι έχει 22, όταν χρησιμοποιείτε μέλι χρειάζεστε πολύ μικρότερη ποσότητα για να έχετε το ίδιο γλυκαντικό αποτέλεσμα, συνεπώς λαμβάνεται λιγότερες θερμίδες. Επιπλέον το μέλι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τη ζάχαρη. Αυτό σημαίνει ότι προκαλεί μικρή αύξηση του επιπέδου του σακχάρου στο αίμα.

Η ραφιναρισμένη ζάχαρη είναι μια «αρνητική» θρεπτική ουσία. Κυριολεκτικά δεν έχει καμία διατροφική αξία και χρησιμοποιώντας την αναγκάζετε ουσιαστικά το σώμα σας να χρησιμοποιήσει ήδη αποθηκευμένα θρεπτικά συστατικά για να την επεξεργαστεί. Το μέλι αφ' ετέρου έχει πολλές ευεργετικές θρεπτικές ουσίες, ένζυμα και αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες καταπονούν τον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι πολύ σημαντικό το μέλι να μην έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, καθώς αυτό μπορεί να καταστρέψει πολλά από τα ένζυμα που περιέχει. Επιπρόσθετα, αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας καθώς αφομοιώνεται πιο εύκολα και πιο γρήγορα από τον ανθρώπινο οργανισμό και είναι πλέον κατάλληλο για άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα.

Μερικά από τα πολλά μειονεκτήματα και αρνητικές επιδράσεις που έχει η ζάχαρη:

Προκαλεί προβλήματα στα δόντια και τα ούλα.

Μειώνει την ποσότητα της βιταμίνης Ε και την πρόσληψη των πρωτεϊνών και αυξάνει την πιθανότητα καταστροφής τους πριν απορροφηθούν από τον οργανισμό.

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Μειώνει τη λειτουργικότητα των ενζύμων.

Αυξάνει την πιθανότητα παχυσαρκίας (αύξηση του ποσοστού λίπους στον οργανισμό)∙ πιο συγκεκριμένα η ζάχαρη μετατρέπεται σε λίπος 2-5 φορές περισσότερο από το άμυλο.

Αυξάνει την κατακράτηση υγρών και την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Αυξάνει την όρεξη και το αίσθημα της πείνας σε παχύσαρκα άτομα.

Προκαλεί ορμονικές διαταραχές.

Έχει αρνητικές επιδράσεις στο γαστρεντερικό σύστημα.

Αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης.

Μπορεί να προκαλέσει τροφική αλλεργία.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση