ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Μάθε τι είναι η γρίπη τύπου Β

Πρόκειται για μια από τις πιο ύπουλες και επικίνδυνες μορφές εποχικής γρίπης η οποία σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν αποτέλεσε και την αιτία για να χάσει τη ζωή του ο 52χρονος Στέλιος Σκλαβενίτης, ιδιοκτήτης γνωστής αλυσίδας υπεραγορών. Ο τύπος Β της εποχικής γρίπης κυριαρχεί φέτος στα κρούσματα της νόσου που καταγράφονται παγκοσμίως. Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί από τον Οκτώμβρη του 2017 μέχρι σήμερα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης και 28 θάνατοι. Σε ό,τι αφορά τα 95 περιστατικά σοβαρής γρίπης, τα 61 αφορούσαν σε άνδρες και τα 34 σε γυναίκες. Τα θανατηφόρα κρούσματα αφορούσαν σε 19 περιπτώσεις άνδρες και σε εννέα γυναίκες.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να προστατευθεί κανείς από τη γρίπη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται κατά τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, κάθε χρόνο, αλλά μπορεί να συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου γρίπης. Οι ειδικοί επισημαίνουν την αναζήτηση έγκαιρης ιατρικής βοήθειας με την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων που είναι μεταξύ άλλων, ο πυρετός, ο βήχας, η ζαλάδα, ο εμετός. Παράλληλα συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιϊκών φαρμάκων σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

Η γρίπη μεταδίδεται από το ένα άτομο στο άλλο, όταν ένα ασθενής βήχει, φτερνίζεται, ή μιλά και διασπείρει τους ιούς στο αέρα με τη μορφή πολύ μικρών αόρατων σταγονιδίων. Οι ιοί της γρίπης, επίσης, μεταδίδονται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του. Παράγοντες όπως ο ψυχρός καιρός και ο συγχρωτισμός (συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους), αυξάνουν τη μετάδοση της γρίπης. Για την αποφυγή της μετάδοσης, τα άτομα θα πρέπει να καλύπτουν το στόμα και τη μύτη τους με χαρτομάντιλα, όταν βήχουν ή φτερνίζονται, και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους. Οι ενήλικες μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μια μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερη από μια εβδομάδα.

Δείτε πώς μπορείτε να προστατευτείτε απο τον ιό σύμφωνα με το iatronet.gr

Πρόληψη
Βήματα που πρέπει να λάβετε ώστε να αποφύγετε να κολλήσετε ή να μεταδώσετε τη γρίπη:
- Μείνετε στο δωμάτιό σας για τουλάχιστον 24 ώρες μετά την αποδρομή του πυρετού. Φορέστε μια μάσκα όταν αφήνετε το δωμάτιό σας.
-Αποφύγετε να μοιράζεστε φαγητό, οικιακά σκεύη, κούπες ή μπουκάλια.
- Καλύψτε το βήχα σας με ένα χαρτομάντιλο και πετάξτε το μετά τη χρήση.
- Να έχετε πάντα μαζί σας απολυμαντικό για τα χέρια. Να το χρησιμοποιείται συχνά στη διάρκεια της ημέρας και πάντα αφού ακουμπήσετε το πρόσωπό σας.
-Να βήχετε στο εσωτερικό του αγκώνα εάν δεν έχετε χαρτομάντιλο.
- Αποφύγετε να ακουμπάτε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα σας.

Το ετήσιο εμβόλιο συστήνεται για παιδιά μεγαλύτερα των 6 μηνών, εφήβους και ενήλικες.
-Το εμβόλιο που χρησιμοποιήθηκε το 2010 - 2011 προστατεύει και έναντι της γρίπης των χοίρων (Η1Ν1).
- Το εμβόλιο είναι διαθέσιμο σε ενέσιμη μορφή ή ως ρινικό σπρέι.

Αντιμετώπιση
Η ακεταμινοφαίνη και η ιβουπροφαίνη, βοηθούν στη μείωση του πυρετού. Σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί συμβουλεύουν να χρησιμοποιείται και τους δύο τύπους φαρμάκων.
-Να λαμβάνετε ακεταμινοφαίνη κάθε 4-6 ώρες.
- Να λαμβάνετε ιβουπροφαίνη κάθε 6-8 ώρες.
- Μην χρησιμοποιείται ασπιρίνη.
Ο πυρετός δεν χρειάζεται να μειωθεί στο φυσιολογικό. Οι περισσότεροι ασθενείς θα αισθανθούν καλύτερα όταν η θερμοκρασία τους μειωθεί κατά 1 βαθμό.
Κάποια από τα φάρμακα για το κρυολόγημα, που δεν απαιτούν ιατρική συνταγή, μπορεί να βελτιώσουν κάποια από τα συμπτώματά σας. Οι σταγόνες για το βήχα θα βοηθήσουν με τον πονόλαιμο.

Ακολουθήστε και τις ακόλουθες συμβουλές:
- Ξεκουραστείτε
- Καταναλώστε άφθονα υγρά
-Αποφύγετε το αλκοόλ και το κάπνισμα

Τι γίνετε με τα αντιϊκά φάρμακα
Οι περισσότεροι άνθρωποι με ήπια συμπτώματα, νιώθουν καλύτερα σε 3 -4 ημέρες. Δεν χρειάζεται να δουν το γιατρό ή να πάρουν αντιιικά φάρμακα.
Οι γιατροί μπορεί να δώσουν αντιιικά σε ανθρώπους:
- Που αρρωσταίνουν βαριά με τη γρίπη
- Που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για επιπλοκές της γρίπης
Τα φάρμακα αυτά μπορούν να μειώσουν τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων κατά περίπου 1 ημέρα. Δουλεύουν καλύτερα όταν τα λαμβάνετε μέσα στις 2 πρώτες μέρες από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων.
Τα φάρμακα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι η ζαναμαβίρι (Relenza) ή η οσελταμιβίρι (Tamiflu).
Τα παιδιά σε κίνδυνο για ένα σοβαρό περιστατικό γρίπης μπορεί επίσης να χρειάζονται αυτά τα φάρμακα.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση