ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Κινόα: η ''Υπερτροφή'' που ο κόσμος δε γνωρίζει!!!

 Διαβάστε το Βιογραφικό του Αλέξη Πρωτοπαπά

Η κινόα, παρόλο του ότι πιστεύεται ότι είναι δημητριακό, είναι κατ’ ακρίβεια φυτό και ο σπόρος της συγκαταλέγεται στην οικογένεια του σπανακιού, του παντζαριού και των τεύτλων. Λόγω του ότι είναι πλούσια σε άμυλο, χρησιμοποιείται όπως τα σιτηρά (ρύζι, πλιγούρι, κτλ), και καταναλώνεται σαν δημητριακό, εξ’ ου και η ονομασία που της έχει δοθεί ως ''ψευδοδημητριακό''.

Η κινόα έχει τις ρίζες της χιλιάδες χρόνια πριν. Έχει καταγραφεί ότι καλλιεργείτο από τους Ίνκας στη Νότια Αμερική και είχε ιδιαίτερη θέση στη διατροφή τους, αφού καταναλωνόταν από τους πολεμιστές σαν τρόφιμο που τους έκανε πιο δυνατούς και που τους βοηθούσε να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους μετά από τη μάχη. Γι’ αυτό ήταν γνωστό και σαν ''το χρυσάφι των Ίνκας''.

Όπως φαίνεται, η εισβολή από τους Ισπανούς κατέστρεψε τις σοδειές και γενικότερα τον πολιτισμό των Ίνκας, και απαγόρευσαν την καλλιέργεια της κινόα, αφού οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν επίσης και στις ιερές τελετές τους. Από τότε ηκινόα σχεδόν εξαλείφθηκε και μπορούσε να βρεθεί μόνο ίσως σε άγρια βλάστηση σαν άγριος θάμνος.

Η κινόα άρχισε να ''ξανα- ανακαλύπτεται'' στην δεκαετία του ‘80 στη Βόρεια Αμερική και σιγά-σιγά άρχισε να εισχωρεί με γοργούς ρυθμούς στη δυτική κοινωνία και σε όλο τον κόσμο γενικότερα.

Οι θρεπτικές ιδιότητες της κινόα είναι τεράστιες και λόγω αυτού, ακόμα και η NASA το έχει συμπεριλάβει στη διατροφή των αστροναυτών στις διαστημικές επιχειρήσεις τους. Άκρως εντυπωσιακό είναι το ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), την έχει αναγνωρίσει σαν πλήρες τρόφιμο και σαν το καλύτερο τρόφιμο φυτικής προέλευσης που υπάρχει, και έχει συγκριθεί ακόμα και με το μητρικό γάλα. Ακόμα, η FAOέχει επισημοποιήσει το 2013 ως ''Διεθνές Έτος της Κινόα''!

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της κινόα είναι ότι, σε αντίθεση με τα άλλα πλούσια σε άμυλο σιτηρά (π.χ ρύζι), όχι μόνο έχει ψηλότερο ποσοστό πρωτεΐνης (12-18%), αλλά η πρωτεΐνη της είναι πλήρης. Αυτό οφείλεται στο ότι συμπεριλαμβάνει όλα τα αμινοξέα που υπάρχουν, ακόμα και τα 9 βασικά αμινοξέα που δεν μπορούν να δημιουργηθούν από τον ανθρώπινο οργανισμό και που σίγουρα είναι σε έλλειψη στα υπόλοιπα σιτηρά. Οπότε, ένας από τους λόγους που θεωρείται ''υπερτροφή'' είναι αυτός, αφού η βιολογική της αξία σε πρωτεΐνη κοντεύει αυτή του κρέατος και είναι ιδιαίτερα σημαντική για χορτοφάγους ή για άτομα που νηστεύουν και που δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους σε πρωτεΐνη.

Σημαντικό είναι ότι η κινόα δεν έχει γλουτένη, και είναι καλή πηγή ασβεστίου (έχει διπλάσια από το σιτάρι ολικής). Το γεγονός αυτό έρχεται σαν βάλσαμο σε άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή στο αγελαδινό γάλα (και κατά συνέπεια μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου), και στη γλουτένη, ή πάσχουν από κοιλιοκάκη ή γενικότερα σε άτομα που δεν τρώνε γλουτένη και δεν μπορούν να καταναλώσουν ελεύθερα τροφές ή παράγωγα από σιτάρι, κριθάρι, σίκαλη κτλ.

Ακόμα, η κινόα είναι σημαντική για όσους κάνουν δίαιτα. Εκτός του ότι είναι ιδιαίτερα γευστική, έχει παρόμοιες θερμίδες με το ρύζι, είναι χαμηλή σε λιπαρά, περιέχει ίσως και διπλάσιες φυτικές ίνες (προκαλεί κορεσμό και βοηθά στη δυσκοιλιότητα) από τα περισσότερα δημητριακά και θεωρείται ως σύνθετος υδατάνθρακας. Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και συντείνει στα ομαλά επίπεδα γλυκόζης σε όσους πάσχουν από διαβήτη ή υπερινσουλιναιμία και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων.

Η κινόα είναι σημαντική πηγή βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Έχει μαγνήσιο που βοηθά στην μείωση του διαβήτη τύπου 2, κοντρολάρει την θερμοκρασία του σώματος, συντείνει στον υγιή σχηματισμό των οστών και χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, που κατά συνέπεια βοηθά στην ανακούφιση από τις ημικρανίες.

Περιέχει σίδηρο, που μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς, στους μυς και στον εγκέφαλο (βελτιώνοντας τη λειτουργία του), σχηματίζει την αιμοσφαιρίνη και αναζωογονεί τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Έχει επίσης μαγγάνιο που δρα αντιοξειδωτικά και προστατεύει τα κύτταρα και τα ερυθρά αιμοσφαίρια από τις ελεύθερες ρίζες. Έχει χαλκό που εκτός από την αντιοξειδωτική του δράση παράγει αιμοσφαιρίνη και κολλαγόνο.

Η παρουσία ψευδάργυρου στην κινόα βοηθά στην παραγωγή ινσουλίνης και δημιουργεί δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους. Η κινόα έχει πιο πολλά λιπαρά από τα άλλα σιτηρά, όμως αυτά προέρχονται από Ω-3 λιπαρά οξέα,τα οποία βοηθούν μέγιστα στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων σαν αντιφλεγμονώδη. Αυτή η δράση ενισχύεται πιο πολύ λόγω της παρουσίας της αντιοξειδωτικής Βιταμίνης Ε στην κινόα, που αποτρέπει την οξείδωση των ''καλών'' λιπαρών οξέων της κατά την διάρκεια του μαγειρέματός της σε αντίθεση με άλλα δημητριακά. Αυτά, σε συνδυασμό με την παρουσία δυο άλλων ισχυρών φλαβονοειδών, την κουερσετίνη και την καμπεφερόλη (πιο ψηλήπεριεκτικότητα από γνωστά φρούτα ψηλά σε βλαβονοειδή), κάνουν την κινόα να έχει μεγάλη αντιοξειδωτική δράση και να θεωρείται ως ισχυρό αντιφλεγμονώδες για την υγεία. Εκτός όλων των προαναφερομένων, η κινόα βοηθά και στη θεραπεία της ψωρίασης, καθώς τα Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν και εκεί τη συνεισφορά τους.

Έχει αρκετές ποσότητες φυλλικού οξέως που προστατεύει τα έμβρυα από ανωμαλίες. Στην κινόα βρίσκονται επίσης βιταμίνες συμπλέγματος Β, που είναι βασικές για τον μεταβολισμό, το νευρικό σύστημα, την επούλωση ιστών και την παραγωγή ορμονών στον ανθρώπινο οργανισμό.

Γενικά, η κινόα μπορεί να καταναλωθεί και να μαγειρευτεί με τον ίδιο τρόπο όπως το ρύζι, το πλιγούρι κτλ. Χρησιμοποιήστε την σε σαλάτα, σε ενδιάμεσο, σε πρόγευμα με φρούτα ή με γιαούρτι και ξηρούς καρπούς, σε σούπα ή ακόμα και μαζί με όσπρια. Το αλεύρι της μπορεί να γίνει ψωμί, ζυμαρικά, κέικ. Απλά θα έχει μεγαλύτερη διατροφική αξία!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακά τα οφέλη που παρέχει ένα φυτό που δυστυχώς είναι πολύ λίγο διαδεδομένο,αν κάποιος αναλογιστεί τα ευεργετικά αποτελέσματα που μπορεί να προσφέρει στον οργανισμό του ανθρώπου. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναλύσουμε λίγο τις ιδιότητές του.

Με αυτά και με αυτά, μια ''υπερτροφή'' ξαναγεννιέται μπροστά σας!! Μην την παραβλέπετε!

Να είστε υγιείς και πάντα με χαμόγελο!!

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση