ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Tailored παντελόνι και cropped top
 

Καρκίνος του μαστού και σεξουαλικότητα

Συνήθως μια απειλητική για τη ζωή ασθένεια επηρεάζει τη διάθεση για εμπλοκή στο σεξουαλικό παιχνίδι. Ο καρκίνος του μαστού όμως μπορεί να αποκλείσει οποιαδήποτε σεξουαλική συνεύρεση ακόμα και μήνες μετά το πέρας της θεραπείας. Σύμφωνα με έρευνες μια στις δύο γυναίκες μετά από θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού βιώνει μακροχρόνια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πολλές φορές η γυναίκα μετά τη διάγνωση θέλει να επικεντρωθεί στη θεραπεία επομένως δεν θέλει να ασχολείται με άλλα ζητήματα, αλλά συνήθως την επιβαρύνει και η εικόνα της  που αλλάζει. Πέρα από της επιπτώσεις της χημειοθεραπείας , το χάσιμο βάρους, την απώλεια των μαλλιών, το στήθος είναι το σημείο του γυναικείου σώματος που είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη θηλυκότητα.

Επομένως η γυναίκα βιώνει ένα τεράστιο πλήγμα. Ακόμα και μετά το πέρας της θεραπείας, η απώλεια του μαστού ή το σημάδι της επέμβασης εξακολουθεί να τη βασανίζει. Όταν λοιπόν βλέπει στον καθρέφτη  μια εικόνα που δεν της αρέσει ή της προκαλεί αποστροφή δεν μπορεί και να αποδεχτεί πως η ίδια εικόνα μπορεί να είναι θελκτική για κάποιον άλλον.

Πέρα από την εικόνα της με την οποία πρέπει να συμβιβαστεί, η γυναίκα βιώνει και οργανικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν τη σεξουαλική της έκφραση. Αφενός η χημειοθεραπεία την κάνει να αισθάνεται εξάντληση και κούραση, με αποτέλεσμα να μην έχει διάθεση για σεξουαλική επαφή. Αφετέρου οι περισσότερες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού προκαλούν συμπτώματα εμμηνόπαυσης, καθώς και ξηρότητα στον κόλπο. Αυτό κάνει της επαφές επώδυνες και οδηγεί τη γυναίκα στην αραίωση ή αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Μετά την επέμβαση ακόμα και μια αγκαλιά από τον σύντροφό της μπορεί να είναι επώδυνη, κάνοντάς την να αποφεύγει ακόμα και τη συναισθηματική επαφή. Δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που εκδηλώνεται κατάθλιψη ως αποτέλεσμα την θεραπευτικής αγωγής ή των αρνητικών συναισθημάτων που η γυναίκα βιώνει και αδυνατεί να διαχειριστεί.

Κάποιες φορές οι θεράποντες ιατροί μπορεί να μην δώσουν την πρέπουσα σημασία στα προβλήματα που μπορεί η γυναίκα να βιώνει σε σχέση με τη σεξουαλικότητα της, αφού επικεντρώνονται περισσότερο στο να σώσουν τη ζωή της και όχι της διασφαλίσουν ποιότητα ζωής. Και η ίδια η γυναίκα όμως αποφεύγει να τους ενημερώσει για τα προβλήματα αυτά πιστεύοντας είτε πως δεν μπορούν να την βοηθήσουν, είτε πως δεν πρέπει να τους απασχολεί με θέματα «δευτερευούσης σημασίας».  Η αλήθεια είναι πως η σεξουαλική ζωή δεν τελειώνει με τον καρκίνο του στήθους, μπορεί όμως να τελειώσει εάν η γυναίκα δεν την διεκδικήσει και δεν ενημερωθεί για τις επιλογές της.

Και ο σύντροφός της όμως έρχεται αντιμέτωπος με μια δύσκολη και πρωτόγνωρη πραγματικότητα.  Πολλές φορές ανάμεσα στους συντρόφους η κατάσταση είναι άβολη και περιμένει ο ένας από τον άλλον να κάνει την πρώτη κίνηση. Ενδεχομένως εκείνη να περιμένει να την κάνει να νιώσει πως είναι ακόμα ποθητή, να την προσεγγίσει, να την διεκδικήσει ερωτικά. Εκείνος από την πλευρά του περιμένει πότε εκείνη θα νιώσει έτοιμη, θα τον πλησιάσει και θα του δώσει το πράσινο φως. Έχει αξία οι σύντροφοι να μιλήσουν ανοιχτά μεταξύ τους το πώς ο καθένας βιώνει την διαδικασία τη θεραπείας και να μην αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα.

Επίσης είναι πολύ πιθανόν να χρειαστεί να αναπροσαρμόσουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν συνηθίσει να κάνουν σεξ. Χρειάζεται ανοικτό κανάλι επικοινωνίας και έκφραση των αναγκών και των επιθυμιών προκειμένου να καταφέρει το ζευγάρι να ανακτήσει τη σεξουαλική του ζωή.  Στην προσπάθεια αυτή αλλά και στη προσπάθεια της γυναίκας να αποδεχτεί την εικόνα της και να διαχειριστεί τα αρνητικά συναισθήματα που την πλημμυρίζουν, θα μπορούσε να βοηθήσει η στήριξη κάποιου ειδικού. Επιπλέον, οι διορθωτικές επεμβάσεις που αποκαθιστούν το στήθος συνήθως  βοηθούν τη γυναίκα να μην νιώθει ακρωτηριασμένη, ενισχύουν την εικόνα και την αυτοπεποίθησή της, κάνοντάς την και πάλι να νιώσει γυναίκα.

Δρ. Θάνος Ε. Ασκητής Νευρολόγος – Ψυχίατρος Θέκλα Βασιλείου Ψυχολόγος

Iνστιτούτο Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας Δρ Θάνος Ασκητής
Κηφισίας & Θερμοπυλών 2, Χαλάνδρι, Αθήνα
Τηλ: 210 77 89 890
www.askitis.gr. Δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-14:00
Τηλ: 210 7.79.79.79

 

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση