ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: maxi jersey φόρεμα και μπαλαρίνες
 

Διατροφικοί μύθοι και αλήθειες την περίοδο των γιορτών

Η σωστή διατροφή αποφέρει ένα καλλίγραμμο κορμί… κάτι που μας αφορά όλες, με αποτέλεσμα να γίνεται μεγάλη ανάλυση γύρω από το θέμα!
Αυτή η μεγάλη ανάλυση φέρνει μαζί της και διάφορους μύθους κυρίως αυτές τις γιορτινές μέρες!

Η Έλενα Τρουλλίδου Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος με ειδίκευση στην Νοσογόνο Παχυσαρκία, καταρρίπτει τους διατροφικούς μύθους των γιορτών, αντικαθιστώντας τους με 2 διατροφικές αλήθειες.


Διατροφικοί μύθοι

  1. «Κάθε πρωί τρώω ένα κομμάτι βασιλόπιττα με τον καφέ μου, ώστε να γλιτώσω χρόνο και θερμίδες από το τοστ»: Η παραδοσιακή Βασιλόπιτα παρασκευάζεται με πολλά αυγά και βούτυρο, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη. 1 κομμάτι των 100γρ προσδίδει 390-450 θερμίδες ανάλογα με τα υλικά. Υπάρχουν βέβαια αρκετές παραλλαγές της συνταγής, οπότε αν την παρασκευάσετε στο σπίτι, μπορείτε να ελαττώσετε το λίπος και την ζάχαρη.
  2. «Θα προτιμήσω να πιω τζιν με τόνικ στις εξόδους των Χριστουγέννων γιατί δεν έχει θερμίδες»
    Το αλκοόλ αποτελεί την πιο πλούσια πηγή θερμίδων δίνοντας 7 θερμίδες ανά γραμμάριο. Το κόκκινο κρασί υπερτερεί έναντι των υπόλοιπων αλκοολούχων ποτών λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει, τα οποία ασκούν επιπρόσθετη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Όσο περισσότερο αλκοόλ περιέχουν τα διάφορα αλκοολούχα ποτά, τόσο περισσότερες είναι οι θερμίδες τους. Εκτός όμως από τη ποσότητα του αλκοόλ, το θερμιδικό περιεχόμενο καθορίζεται και από τα υπόλοιπα συστατικά, κυρίως στα ανάμεικτα ποτά. Έτσι, όταν προσθέτουμε αναψυκτικά, χυμούς, ζάχαρη ή άλλα συστατικά, οι θερμίδες τους γίνονται ακόμα περισσότερες. Τέλος, εκτός από τις θερμίδες των αλκοολούχων ποτών αυτών καθαυτών, η κατανάλωση τους, σχεδόν πάντα, πηγαίνει χέρι-χέρι με πολλά ανθυγιεινά σνακ, τα οποία είναι πλούσια σε αλάτι και λιπαρά, με αποτέλεσμα η αύξηση του σωματικού βάρους να διευκολύνεται ακόμη περισσότερο.

Διατροφικές αλήθειες

  1. Η γαλοπούλα είναι χαμηλή σε θερμίδες και λίπος!
    Έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα λίπους, η οποία συγκεντρώνεται στην πέτσα (δέρμα)
    Έτσι στα 120 γρ γαλοπούλα έχουμε μόνο 7 γρ. ζωικού λίπους το οποίο αποδίδει 175 θερμίδες. Για να «γλιτώσουμε» ακόμα περισσότερες θερμίδες αποφύγετε να την αλείψετε με βούτυρο ή λάδι, αφαιρέστε το δέρμα (πέτσα) και ψήστε την μέσα σε ειδική σακούλα ή αλουμινόχαρτο για να κρατήσει την υγρασία της και τους φυσικούς χυμούς της.
  2. Η γέμιση με παχαίνει; Με μικρές παρεμβάσεις μπορούμε να μειώσουμε το θερμιδικό της φορτίο. Έτσι, αποφύγετε να βάλετε κιμά ή συκώτι που ανεβάζουν την περιεκτικότητα σε κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Προσθέστε ρύζι, κάστανα και ξηρούς καρπούς (τα οποία έχουν βέβαια λίπος αλλά όχι κορεσμένο) και σταφίδες για να δώσετε γεύση και άρωμα. Έτσι από τις 230 θερμίδες και τα 15 γρ. λίπους ανά 100 γρ. κανονικής γέμισης, μπορούμε να τις μειώσουμε σε 120 με 7 γρ. λίπους.

HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση