ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Leopard pants, μαύρο crop top και kitten heels
 

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη μνήμη

Η περιορισμένη μνήμη είναι ένα κοινό φαινόμενο.

Εξειδικευμένοι επιστήμονες προτείνουν μερικές «διορθώσεις» στη διατροφή σας για να έχετε καλύτερη μνήμη.

Ποια από εμάς δεν ξεχνάει ονόματα, πρόσωπα, ραντεβού ή έστω τα κλειδιά της;

Το φαινόμενο αυτό έχει αξιολογηθεί και έχει απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα για σειρά ετών.

Οι ειδικοί δηλώνουν πως: «Το σύνολο των μελετών αποδεικνύει ότι η απώλεια της μνήμης σχετίζεται άμεσα με τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου, οι οποίες μπορούν να καθυστερήσουν ή και να διακόψουν την πορεία της έκπτωσης των γνωστικών λειτουργιών γενικότερα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα το επίπεδο αυτοεκτίμησης του ατόμου. Η τακτική εγκεφαλική άσκηση εξυπηρετεί την βελτίωση της ικανότητας μνήμης. Από την άλλη πλευρά όμως όταν υπέρ-λειτουργεί υπάρχει ο κίνδυνος να «καεί». Έτσι λοιπόν είναι υποχρέωση όλων να διατηρούν ένα μέτρο στην χρήση του εγκεφάλου, το οποίο ορίζεται από την ικανότητα του καθενός αλλά και από την παροχή απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που θρέφουν τον εγκέφαλο προσφέροντας την δυνατότητα ταχύτερης λειτουργίας και μνήμης».

Το πρωινό είναι και σε αυτή την περίπτωση το πιο σημαντικό γεύμα! To πρωί να καταναλώνεις τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως πλούσια σε βιταμίνη Β6, Β12 και φυλλικό οξύ.

Τα υγιεινά λιπαρά και τα στοιχεία με αντιοξειδωτική δράση, αποδεδειγμένα δίνουν ώθηση στη μνήμη.

Θρεπτικά συστατικά που επηρεάζουν τη μνήμη και τροφές στις οποίες τα συναντάμε:

  1. Γλυκόζη: δημητριακά, ξηροί καρποί, ρύζι, ζυμαρικά, ψωμί, πατάτες, μέλι, μαρμελάδα, ζάχαρη, φρούτα.
  2. Σίδηρος (Fe): Σπανάκι, συκώτι μοσχαρίσιο, κρέας μοσχαρίσιο, αυγά, φασόλια ξηρά, σύκα ξερά, αμύγδαλα, μαύρο ψωμί, σαρδέλες, σόγια
  3. Χαλκός: Ξηροί καρποί, οστρακοειδή, συκώτι, νεφρά, σταφίδες, ξηρά ψυχανθή.
  4. Φώσφορος: Κρέας, ψάρια, ξηροί καρποί, όσπρια, δημητριακά.
  5. Μαγγάνιο: Ολόκληροι σπόροι, όσπρια, ξηροί καρποί, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  6. Β1 (Θειαμίνη): Δημητριακά ολικής άλεσης, αμυλώδη (πατάτα), γάλα, κρέας, λαχανικά, φρούτα και μαύρο ψωμί.
  7. Β3 (Νιασίνη): Συκώτι, άπαχο κρέας, ψάρια (βακαλάος), ξηροί καρποί. τυρί σκληρό, αυγά και γάλα.
  8. Β6 (Πυριδοξίνη): Κρέας, συκώτι, όσπρια, ψάρια, αυγά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, σόγια, λάχανο, κουνουπίδι, νωπά χόρτα και λαχανικά (σπαράγγια, σπανάκι, λαχανάκια Βρυξελλών).
  9. Β12 (Κυανοκομπαλαμίνη): Συκώτι, κρέας, αυγά, ψάρια (πέστροφα), ταραμοσαλάτα, τυρί μαλακό, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού


HEALTH: Τελευταία Ενημέρωση