ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: λευκό oversized πουκάμισο, nude παντελόνα και μπαλαρίνες
 

Ένα ελληνικό νησί στο οποίο αξίζει να πας φέτος το καλοκαίρι

Σύμφωνα με το καθιερωμένο δημοσίευμα του Conde Nast

Πάρις Δημητριάδης

Ελληνικό νησί και καλοκαίρι είναι, παγκοσμίως, ταυτόσημες έννοιες και θα βρείτε ίσως ενδιαφέρον να μάθετε δύο συναρπαστικά τρίβια: Πρώτο, στην ελληνική επικράτεια ανήκουν περισσότερα από 6 χιλιάδες νησιά, νησίδες και βραχονησίδες και… δεύτερο, από όλα αυτά, μόνο τα 227 κατοικούνται.

Επειδή όμως διακόσια και βάλε νησιά είναι επίσης πάρα πολλά, ανατρέχουμε στο καθιερωμένο δημοσίευμα του  Conde Nast Traveler, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, και το οποίο συγκεντρώνει τα ιδανικότερα νησιά για επίσκεψη φέτος το καλοκαίρι. 

Ψηλά ψηλά στη λίστα, σύμφωνα με το πασίγνωστο περιοδικό, βρέθηκε φέτος η κοσμοπολίτισσα Σύρος. Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, γράφει το δημοσίευμα, είναι ένας ζωντανός προορισμός ανεξαρτήτως εποχής και προσφέρεται για όλους όσοι αναζητούν να συνδυάσουν τη θαλασσινή αλμύρα και την καλοκαιρινή ραστώνη του Αιγαίου, με πλούσια πολιτιστική ζωή και παράδοση.

Μπορεί η Ερμούπολη, η μεγαλύτερη πόλη του νησιού, να μην παραπέμπει στον τυπικό κυκλαδίτικο οικισμό, με τα κάτασπρα σπιτάκια, ωστόσο η σαγήνη είναι καθηλωτική. Μια αρμονική πανδαισία χρωμάτων ξεπροβάλει από την ειδυλλιακή πόλη του 19ου αιώνα, η οποία είναι κτισμένη σε δύο δίδυμους λόφους. Στον έναν που θεωρείται ορθόδοξος και στον άλλο που θεωρείται καθολικός, ένεκα της βενετσιάνικης κατοχής του νησιού στο μακρινό παρελθόν. 

Μια εσάνς, πάντως, από Ιταλία, αναφέρεται στο περιοδικό, γίνεται ιδιαιτέρως αισθητή στις μαρμάρινες πλατείες και στα πριγκιπικά αρχοντικά της Ερμούπολης. Στην πρωτεύουσα της Σύρου βρίσκεται άλλωστε το επιβλητικό θέατρο Απόλλων, ένα σπουδαίας αισθητικής οικοδόμημα που λέγεται ότι αποτελεί μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνο. 

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει το Conde Nast, η Σύρος είναι ένα νησί που φιλοξενεί πληθώρα πολιτιστικών φεστιβάλ. Κινούμενα σχέδια (animation) χορός, ψηφιακή τέχνη, κινηματογράφος, κλασική μουσική, τζαζ και ρεμπέτικο είναι μόνο ορισμένες από τις μορφές τέχνης που έχουν αναβαθμιστεί σε φεστιβαλικά happenings στο νησί από το οποίο κατάγεται ο περίφημος Μάρκος Βαμβακάρης. 

Ορισμένα αυθεντικά ρεμπετάδικα σώζονται και διατηρούνται μάλιστα μέχρι τις μέρες μας στην Άνω Σύρο. 

Αναφορικά με τις παραλίες της Σύρου, μπορεί να μην συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο εντυπωσιακές της επικράτειας, ωστόσο ορισμένες από αυτές, όπως η παραλία της Βαρβαρούσας, του Αετού και των Δελφινιών, στην άγρια βόρεια ακτογραμμή του νησιού, μπορούν να προκαλέσουν πραγματικό δέος στους παραθεριστές. 

Αν υπάρχει ωστόσο, προστίθεται στο ρεπορτάζ, κάτι στο οποίο η Σύρος δύσκολα μπορεί να κακολογηθεί είναι για τις σπουδαίες, παραθαλάσσιες ψαροταβέρνες που διαθέτει. Ενδεικτικά γίνεται αναφορά στο περίφημο εστιατόριο Ηλιοβασίλεμα με σεφ τον Κώστα Μπουγιούρη, όπου αξίζει κανείς να πάει μόνο και μόνο για τους αχινούς και τη σούπα από βραχόψαρο. 

Στο δημοσίευμα προτείνεται και η πανέμορφη παραθαλάσσια ταβέρνα Αλλού Γυαλού, που ξεχωρίζει για αστακό με ουζάκι ενώ προτάσεις για φαγητό δίνονται και για ταβέρνες εντός της Ερμούπολης, όπως για παράδειγμα το αυθεντικό ιταλικό εστιατόριο Ousyra, όπου ο σεφ ελληνοποιεί με φαντασία τις μακαρονάδες και φτιάχνει τις ωραιότερες σαλάτες.

Ίσως όμως το ομορφότερο εστιατόριο του νησιού είναι το Μαζί, υπογραμμίζεται, μια ειδυλλιακή αυλή σκεπασμένη με κλήμα και βουκαμβίλια. 

Ως χρήσιμα εξτραδάκια συμβουλές στο δημοσίευμα προτείονονται η δοκιμή τυριού και άλλων παραδοσιακών προιόντων Σύρου στο ζαχαροπλαστείο Πρέκας καθώς και μια επίσκεψη στο Ζeyelo για χειροποίητα γυαλιά ηλίου.   

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση