ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Bodycon φόρεμα με λεπτές τιράντες και wedges πλατφόρμες.
 

Στο αρχαίο Ιερό της Αφροδίτης και στην ομώνυμη παραλία

Πού να πας και τι να κάνεις αυτό το τριήμερο

Πάρις Δημητριάδης

Με τις καιρικές συνθήκες να συνεχίζουν να κάνουν τερτίπια, το φετινό τριήμερο του Κατακλυσμού έχει φτάσει και μαζί του έφτασε μάλλον η στιγμή για το πρώτο μπάνιο στη θάλασσα. Είθισται τουλάχιστον, για σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως είναι επίσης γνωστό, να προσφέρεται παραδοσιακά για την πρώτη «επίσημη» εξόρμηση στην παραλία.

Μία ενδεδειγμένη συνεπώς ιδέα για εκδρομή, γιατί οχι και διαμονή κατά τη διάρκεια του τριημέρου είναι η ευρύτερη περιοχή της Πάφου, που συνδυάζει θάλασσα με βουνό και πληθώρα δραστηριοτήτων να λαμβάνουν χώρα στην περιοχή. 

Για κάτι πιο συγκεκριμένο, θα σας προτείναμε να κατευθυνθείτε προς τα λεγόμενα Κούκλια, που είναι ένα χωριό μόλις 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά από την πόλη της Πάφου, χτισμένο σε υψόμετρο 85 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Καταρχάς πρόκειται για το σημείο όπου στην αρχαιότητα βρισκόταν το βασίλειο της Παλαίπαφου, που υπήρξε πρωτεύουσα του νησιού και ξακουστός χώρος λατρείας για τη θεά Αφροδίτη. Πολλά αρχαία ευρήματα της περιοχής εκτίθενται στις μέρες μας στο αρχαιολογικό μουσείο των Κουκλιών, που αξίζει οπωσδήποτε να το επισκεφθείς. 

Σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το Μουσείο στεγάζεται στην ανατολική πτέρυγα μεσαιωνικής έπαυλης των Λουζινιανών, η οποία βρίσκεται μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Κουκλιών. Τα ευρήματα εκτίθενται σε δύο αίθουσες της έπαυλης, μέσα από τις οποίες παρουσιάζονται αντικείμενα που βρέθηκαν κατά τις ανασκαφές του Ιερού της Αφροδίτης καθώς και από τις νεκροπόλεις της ευρύτερης περιοχής. 

Στην πρώτη αίθουσα, στο δάπεδο της οποίας έχει τοποθετηθεί ένα ρωμαϊκό ψηφιδωτό, εκτίθενται κινητά ευρήματα από το Ιερό της Αφροδίτης. Στην αίθουσα αυτή βρίσκεται ο κωνικός λίθος, που αποτελούσε την ανεικονική παρουσία της τιμώμενης θεάς. Στην αίθουσα αυτή εκτίθενται και άλλα ευρήματα από το Ιερό, που χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Αξιόλογος είναι και ο πήλινος λουτήρας που χρονολογείται στην Ύστερη Εποχή του Χαλκού.

Στις προθήκες της δεύτερης αίθουσας του μουσείου εκτίθενται ευρήματα που προέρχονται από τις πλούσιες νεκροπόλεις της περιοχής. Τα ευρήματα αυτά, τα οποία χρονολογούνται από τη 2η χιλιετία π.Χ. μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους, περιλαμβάνουν λίθινα εργαλεία, μεταλλικά αντικείμενα, δείγματα κεραμικής, κοσμήματα, πήλινα αγάλματα, επιγραφές και γλυπτά. Παρουσιάζονται ακόμη αρχιτεκτονικά μέλη, όπως είναι τα ιωνικά και κορινθιακά κιονόκρανα που βρίσκονται στο κέντρο της αίθουσας.

 

Η σημασία που κατείχαν τα Κούκλια ήταν επίσης μεγάλη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, αφού την εποχή των Λουζινιανών. Ως ένα από τα μόλις τρία μεσαιωνικά εργοστάσια παραγωγής ζάχαρης από ζαχαροκάλαμο στην Κύπρο, η περιοχή των Κουκλιών θεωρείται από τις ελάχιστες περιοχές σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, που έχει διατηρήσει τα σημαντικά λειτουργικά στοιχεία του μεσαιωνικού εργοστασίου!

Ο ντε Μας Λατρί αναφέρει ότι κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας το χωριό ήταν μεγάλο βασιλικό κτήμα στο οποίο καλλιεργούνταν κυρίως το ζαχαροκάλαμο. Ότι το χωριό απετέλεσε κατά την περίοδο αυτή σημαντικό φέουδο, αποδεικνύεται και από το μεγάλο μεσαιωνικό οικοδόμημα της έπαυλης των Κουκλιών, που δεσπόζει του λόφου στα δεξιά του κυρίου δρόμου από τη Λεμεσό προς την Πάφο.

Επίσκεψης αξίζουν και οι εκκλησίες του χωριού, που χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα και έχουν ωραίες τοιχογραφίες. 

Θέατρο για το Σάββατο
«Η Ωραία Κοιμωμένη» , το κλασικό αριστούργημα των αδελφών Γκρίμ ανεβαίνει το Σάββατο το βράδυ στο Μαρκίδειο θέατρο.Σύμφωνα με την πρόσκληση, πρόκειται για το κλασσικό παραμύθι που αγαπήθηκε από κάθε γενιά και το οποίο ζωντανεύει στην σκηνή, μαγεύοντας μικρούς και μεγάλους.

Η διασκευή, το σενάριο, οι στίχοι τραγουδιών και η σκηνοθεσία ανήκουν στον ηθοποιό – συγγραφέα και σεναριογράφο Γιάννη Σπανό. Μια υπέροχη ζωντανή μαγική παράσταση με υπέροχα σκηνικά και κοστούμια όλο χρώματα, δράση, περιπέτεια και πολλή μαγεία.

 

Για το μπάνιο στη θάλασσα, μια φανταστική παραλία με ανοιχτόχρωμη χρυσή αμμουδιά και διάφανα, πεντακάθαρα νερά, η οποία συστήνεται ανεπιφύλακτα είναι η παραλία της Αφροδίτης (Venus Beach) που βρίσκεται στον δρόμο προς την Πέγεια μπροστά από το ομώνυμο ξενοδοχείο. Ο τεράστιος κυματοθραύστης που έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της αμμουδιάς δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για κολύμπι σε ασφαλή και προστατευόμενα δροσερά νερά.

Σε ό,τι αφορά στη διαμονή, μια αξιοσημείωτη επιλογή κοντά στα Κούκλια είναι το Kouklia Coastal Retreat το οποίο προσφέρει θέα στη θάλασσα, στη βεράντα και στο αίθριο. Το κατάλυμα είναι κοντά στο Aphrodite Hills και προσφέρει εξωτερική πισίνα και δωρεάν ιδιωτικό χώρο στάθμευσης. Το κλιματιζόμενο διαμέρισμα αποτελείται από 1 υπνοδωμάτιο, σαλόνι, πλήρως εξοπλισμένη μικρή κουζίνα με ψυγείο και βραστήρα και 1 μπάνιο με ντους και στεγνωτήρα μαλλιών. Στο διαμέρισμα θα βρείτε πετσέτες και κλινοσκεπάσματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

TRAVEL: Τελευταία Ενημέρωση