ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: tailored maxi φούστα και αμάνικο ζιβάγκο
 

5 συνταγές από την Αθηνά Λοϊζίδου για τη θωράκιση του οργανισμού

5 νόστιμες και υγιεινές συνταγές που θα θωρακίσουν τον οργανισμό μας και θα μας χαρίσουν ευεξία και θρεπτικά συστατικά.

Μυρωδιές, φαντασία, χρώματα, δημιουργικότητα, απόλαυση. Αυτά όλα είναι η μαγειρική. Και όχι μόνο μιας και η διαδικασία της μαγειρικής είναι το καλύτερο αγχολυτικό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτές τις μέρες μένουμε σπίτι και τι καλύτερο από το να βρεθούμε στην κουζίνα μας και να δημιουργήσουμε.
Η αγαπημένη μας σεφ, Αθηνά Λοϊζίδου, από την κουζίνα του σπιτιού της δημιουργεί για μας 5 συνταγές με αγνά υλικά που θωρακίζουν τον οργανισμό μας και τον βοηθούν να αντεπεξέλθει και στον περιορισμό αλλά και στην κακή ψυχολογία.
«Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν να κρατηθεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα ισχυρό. Εάν ψάχνετε τρόπους να δυναμώσετε την άμυνα του οργανισμού σας, το πρώτο βήμα σας πρέπει να είναι μια επίσκεψη στη φρουταρία σας. Προγραμματίστε τα γεύματά σας με τέτοιο τρόπο για να συμπεριλαμβάνουν αυτά τα 15 τρόφιμα-ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος».

Ποιες είναι, όμως, αυτές οι 15 τροφές;
«Εσπεριδοειδή, πιπεριές, μπρόκολο, σκόρδο, τζίντζερ, σπανάκι, γιαούρτι, αμύγδαλα, κουρκουμάς, πράσινο τσάι, παπάγια, ακτινίδιο, πουλερικά, ηλιόσποροι. Έρευνες υποστηρίζουν πως το να είσαι στην κουζίνα και να δημιουργείς ανεβάζει την ψυχολογία.

Πώς βιώνει η Αθηνά αυτήν την περίοδο στο σπίτι;
«Αυτές τις μέρες που πρέπει οπωσδήποτε να μείνουμε σπίτι, η μαγειρική είναι ίσως μια από τις πιο ευχάριστες δραστηριότητες που μπορούμε να κάνουμε. Να δείξουμε αγάπη και φροντίδα στην οικογένειά μας και να αρπάξουμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε καινούργιες συνταγές». Η ίδια προτού ξεκινήσει το μαγείρεμα, ακολουθεί κάποια ιεροτελεστία στην κουζίνα της και δεν έχει κανένα θέμα να τη μοιραστεί μαζί μας. «Μαζέψτε όλα τα υλικά σας κοντά, ζυγίστε και μετρήστε τα προσεκτικά, διαλέξτε πιο εύκολες συνταγές που δεν χρειάζεται να πλύνετε πολλά σκεύη. Ακόμα, ετοιμάστε όμορφα το τραπέζι σας και κάντε κάθε γεύμα μια εμπειρία. Είναι από τα λίγα, μικρά αλλά σημαντικά πράγματα που μας έχουν μείνει για να απολαμβάνουμε».

Η αγαπημένη σεφ θεωρεί ότι το μαγείρεμα είναι το τέλειο αγχολυτικό. «Το πιστεύω αυτό, γιατί όταν μαγειρεύεις συγκεντρώνεσαι στο πιάτο που θέλεις να φτιάξεις, σε συνεπαίρνει η δημιουργία, ξεχνιέσαι και αφήνεσαι να δημιουργήσεις. Ακόμα, σου δίνει χαρά να βλέπεις τους άλλους να απολαμβάνουν αυτό που τους έφτιαξες. Και αυτές τις μέρες όλοι θα θέλαμε να δούμε αλλά και να πάρουμε λίγη χαρά μέσα από απλά πράγματα». Ωστόσο, μας εφιστά την προσοχή και μας δίνει εκείνα τα μυστικά τα οποία η κάθε μία μας θέλει να γνωρίζει. «Πρέπει να προσέξουμε να χρησιμοποιούμε υγιεινά και φρέσκα υλικά. Ευτυχώς σε αυτά, και ειδικά τα εγχώρια προϊόντα, δεν έχουμε καθόλου ελλείψεις, άρα είναι εύκολο να έχουμε φρέσκα λαχανικά και φρούτα στο τραπέζι μας. Μια και οι μετακινήσεις πρέπει να περιοριστούν, ίσως χρειαζόμαστε λιγότερες θερμίδες για την καθημερινή μας εργασία, άρα καταναλώνοντας πολλά φρούτα και λαχανικά, που είναι φυσικά χαμηλά σε θερμίδες, σημαίνει ότι θα καταναλώσουμε λιγότερα από άλλα υλικά και υψηλά σε θερμίδες φαγητά, όπως μπισκότα, σοκολάτες, πατατάκια κ.τ.λ. Ακόμα, τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, όπως ξέρουμε όλοι, προσφέρουν θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία μας και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα».

Η Αθηνά μάς προτείνει κάποια υλικά, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε άφοβα.

«Όπως ανέφερα και πριν, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, καθώς και μπαχαρικά όπως κανέλα, κουρκουμά, πιπέρι, βότανα όπως δυόσμο, μαϊντανό, κόλιανδρο και βασιλικό. Προσθέτουν εξαιρετική νοστιμιά χωρίς καθόλου σχεδόν θερμίδες. Ορισμένα δε είναι πολύ ωφέλιμα για την υγεία μας».

Οι μέρες στο σπίτι μπορούν να γίνουν δημιουργικές μαζί με τα παιδιά;
«Η ετοιμασία του φαγητού είναι μια διαδικασία στην οποία μπορεί να συμμετάσχει όλη η οικογένεια. Μάθετε τα παιδιά σας να στρώνουν το τραπέζι αλλά και να το μαζεύουν, να πλένουν τα πιάτα, να σας βοηθήσουν στο ανακάτεμα, στο ζύγισμα των υλικών. Θα δείτε ότι, όταν τους δώσετε καθήκοντα, πολύ ευχαρίστως θα ανταποκριθούν και θα μάθουν πολύ χρήσιμα πράγματα, όλα εφόδια ζωής και εμπειρίες της οικογένειας».

Σαλάτα με σπανάχι, φοινίκια και αμύγδαλα

Μία σαλάτα εμπνευσμένη από αραβικά πιάτα. Τη λατρεύω για τον όμορφο συνδυασμό υλικών της.
Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
ΥΛΙΚΑ (Για 2 σαλάτες)
Για την πίτα
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 30 γρ. πίτα αραβική, κομμένη σε κομματάκια
• 1 κουταλάκι σουμάκι
Για το στήσιμο
• 75 γρ. φύλλα ρόκας, χοντροκομμένα
• 50 γρ. ρόδι
• 50 γρ. φοινίκια (χουρμάδες)
• 20 γρ. αμύγδαλα
Για τη σος
• 20 γρ. λεμόνι
• 40 γρ. μέλι
• 10 γρ. ζάχαρη
• 10 γρ. ελαιόλαδο
• Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σ’ ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τηγανίζουμε τα κομματάκια πίτας μαζί με το σουμάκι για λίγα λεπτά μέχρι η πίτα να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανιστή.
2. Φτιάχνουμε τη σος χτυπώντας όλα τα υλικά της σ’ ένα μικρό μπολ μ’ ένα σύρμα.
3. Για να σερβίρουμε, σ’ ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα φύλλα ρόκας και το ρόδι με τη σος.
4. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα σερβιρίσματος. Τελειώνουμε με τα φοινίκια, τα αμύγδαλα, το μείγμα πίτας και σερβίρουμε αμέσως.

Σαλάτα με κινόα, σπανάχι και αβοκάντο

Πολλοί αναγνώστες με ρωτάτε συχνά με ποιο τρόπο μπορείτε να σερβίρετε την κινόα. Είμαι σίγουρη πως η συνταγή αυτή και ειδικά η υπέροχή της σος θα σας μαγέψουν.
Βαθμός δυσκολίας: Πολύ εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 20΄
ΥΛΙΚΑ (Για 4 ατομικές σαλάτες)
• 200 γρ. κινόα
• 800 γρ. ζεματιστό νερό, στο οποίο διαλύουμε 1 κουταλάκι βιολογικό ζωμό λαχανικών
• 3 φλιτζάνια (280 γρ.) ψιλοκομμένα φύλλα σπανακιού
• Η ψίχα από ένα μέτριο αβοκάντο, κομμένη σε κύβους και διατηρημένη σε φρέσκο χυμό λεμονιού
• 40 γρ. χοντροκομμένα καρύδια
• 60 γρ. σταφίδες
Για τη σος
• 5 γρ. φρέσκα φύλλα δυόσμου
• 5 γρ. φρέσκα φύλλα μαϊντανού
• 15 γρ. ξίδι από λευκό κρασί
• 30 γρ. μουστάρδα Ντιζόν
• 50 γρ. μέλι
• 100 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι αλάτι
• ½ κουταλάκι πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε την κινόα μαζί με το ζεματιστό νερό και τον ζωμό. Κοχλάζουμε για 20΄. Στραγγίζουμε και αφήνουμε την κινόα να κρυώσει.
2. Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σος της σαλάτας, κτυπώντας όλα τα υλικά της σε ένα μικρό μπλέντερ ή χρησιμοποιώντας ένα στικ μπλέντερ.
3. Για να σερβίρουμε, μοιράζουμε την κινόα σε τέσσερα μπολ. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το σπανάκι, το αβοκάντο, τα καρύδια και τις σταφίδες μαζί με τη σος της σαλάτας. Μοιράζουμε το μείγμα με το σπανάκι στα μπολ με κινόα και σερβίρουμε αμέσως.

Φακές με καλαμαράκια

Ένα απ’ τα αγαπημένα μου πιάτα. Πολύ θρεπτικό και πεντανόστιμο που θα σας εντυπωσιάσει! Προτιμήστε φρέσκα, μικρά καλαμαράκια και ζητήστε από το προσωπικό της ψαραγοράς να τα καθαρίσει απ’ το δέρμα τους για να είναι μαλακά. Ένα χορταστικό και νηστήσιμο πιάτο.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 10΄
Χρόνος ψησίματος: 45΄
ΥΛΙΚΑ (Για 6 μερίδες)
• 250 γρ. φακές
• 15 ml ελαιόλαδο
• 1/2 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
• 180 ml κόκκινο κρασί
• 1 κουτί (370 γρ.) ντομάτα στον τρίφτη
• 500 γρ. καλαμαράκια, καθαρισμένα από το δέρμα και κομμένα σε κομμάτια
• 100 γρ. φύλλα σπανακιού
• 1 κουταλάκι αλάτι
• 1/2 κουταλάκι πιπέρι
• 1 κουταλιά άνηθος ψιλοκομμένος
• 1 κουταλιά μαϊντανός ψιλοκομμένος
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βάζουμε τις φακές σε μία κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό και τις βράζουμε για περίπου είκοσι πέντε λεπτά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στη συνέχεια, τις στραγγίζουμε.
2. Σε μία μέτρια και ρηχή κατσαρόλα που διαθέτει κάλυμμα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα το σκόρδο. Μαγειρεύουμε για ένα λεπτό μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει και να μυρίσει. Ρίχνουμε στο τηγάνι τις μισοβρασμένες φακές και ανακατεύουμε.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την ντομάτα, ανακατεύουμε
και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει.
3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο για είκοσι λεπτά. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε στις φακές τα καλαμαράκια, το πλυμένο
και στραγγισμένο σπανάκι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση για ακόμα πέντε λεπτά περίπου. Πριν σερβίρουμε, ανακατεύουμε μέσα στο φαγητό τον άνηθο και τον μαϊντανό.

Σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και φρέσκο κυπριακό τόνο

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Προετοιμασία: 20΄
Μαρινάρισμα τόνου: 20΄
Ψήσιμο φασολιών: 40΄
ΥΛΙΚΑ (για 4 μερίδες)
• 250 γρ. ποιοτικά μαυρομάτικα φασόλια
• 1 πιπεριά Φλωρίνης, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
• 20 ml ελαιόλαδο
• 15 ml ξίδι από λευκό κρασί
• 1 κουταλάκι αλάτι
• ½ κουταλάκι πιπέρι
• 3 κουταλιές ψιλοκομμένος μαϊντανός
Για τον τόνο
• 250 γρ. φρέσκος κυπριακός τόνος, κομμένος σε κυβάκια
• 1 κουταλάκι ελαιόλαδο
• Χυμός από 1 λεμόνι
• 15 γρ. ζάχαρη
• 1 κουταλάκι ξύσμα φλούδας λεμονιού
• 1 κουταλιά φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκομμένος
• 1 καυτή κόκκινη πιπεριά χωρίς τα σπόρια, ψιλοκομμένη
• Αλάτι-πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Για τον τόνο: Βάζουμε σε μπολ τα κομμάτια του τόνου, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά του και ανακατεύουμε καλά.
2. Σκεπάζουμε και παγώνουμε για 15-20 λεπτά στο ψυγείο.
3. Στο διάστημα που παγώνει, ανακατεύουμε 1-2 φορές για να μαριναριστεί και να αλλάξει χρώμα ο τόνος.
4. Για τα φασόλια: Βάζουμε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με ζεματιστό νερό μαζί με τον ζωμό και κοχλάζουμε για 40 λεπτά. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
5. Προσθέτουμε τις πιπεριές, το λάδι, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και σερβίρουμε με τον μαριναρισμένο τόνο για ένα υπέροχο φαγητό.

Σμυρναϊικα σουτζουκάκια με δάφνη

Μια καλή επιλογή φαγητού για όλη την οικογένεια, ειδικότερα για τα παιδιά που συνήθως αγαπούν τα φαγητά με κιμά. Μπορείτε να τα σερβίρετε με ρύζι.
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο
Χρόνος ετοιμασίας: 15΄
Χρόνος ψησίματος: 40΄
Υλικά (Για 4 με 6 άτομα)
• 7 φύλλα δάφνης μουλιασμένα σε 80 ml ζεματιστό νερό για 30 λεπτά
• 70 γρ. αλεσμένη φρυγανιά
• 1 κιλό βοδινός κιμάς
• 1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
• 1 κουταλιά κύμινο
• 1 κουταλιά ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι αλάτι
• ½ κουταλάκι πιπέρι
Για τη σάλτσα ντομάτας
• 60 ml ελαιόλαδο
• 1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
• 2 κουταλιές ψιλοκομμένο κρεμμύδι
• 50 ml λευκό κρασί
• 1 κουταλάκι ρίγανη
• 1 κουταλάκι θυμάρι
• 20 γρ. ζάχαρη
• 1 κουταλάκι αλάτι
• ½ κουταλάκι πιπέρι
• 400 γρ. ντομάτες κομμένες σε κομμάτια, χτυπημένες στο μπλέντερ μέχρι να έχουμε έναν πολτό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σ’ ένα μπολ ρίχνουμε το νερό στο οποίο μουλιάσαμε τα δαφνόφυλλα και ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια. Τα ζυμώνουμε καλά και πλάθουμε τον κιμά σε μακρόστενα κεφτεδάκια.
2. Λαδώνουμε ελαφρώς ένα πυρέξ και τοποθετούμε σε σειρά τα σουτζουκάκια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C στον αέρα και τα ψήνουμε σκεπασμένα για 20 λεπτά.
3. Εν τω μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα ντομάτας. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το
ελαιόλαδο και τηγανίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν. Δυναμώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τη ρίγανη, το θυμάρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι και τον πολτό ντομάτας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να κοχλάσει για 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
4. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε στη σάλτσα τα ψημένα σουτζουκάκια και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μια καλή βράση. Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας ή ρύζι.

FOOD: Τελευταία Ενημέρωση