ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: mini φούστα, πουκάμισο και mules
 

Τασούλα Χατζητοφή: ''Ταυτίστηκα με τους κλεμμένους θησαυρούς μας''

Ολόκληρη η συνέντευξη της Τασούλας Χατζητοφή στο must Ιουλίου, που κυκλοφορεί την Κυριακή 4/7 με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Η παθιασμένη Κύπρια, η πληγωμένη προσφυγοπούλα από το Βαρώσι -όπως χαρακτηριστικά αποκαλεί τον εαυτό της- είναι ταυτόχρονα και μία δαιμόνια διεθνώς αναγνωρισμένη επιχειρηματίας, ευαίσθητη σύζυγος, εγκάρδια φίλη και περήφανη μητέρα τριών παιδιών. Για πρώτη φορά, η Τασούλα Χατζητοφή αφήνει πίσω τα επιτεύγματα της ατρόμητης «Κυνηγού Εικόνων» -τίτλος της αυτοβιογραφίας της- και ανοίγει την καρδιά της, μιλώντας για την κόρη της Αναστασία που «έφυγε» σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων, έπειτα από μία δύσκολη εγκυμοσύνη, αφήνοντας πίσω τη δίδυμή αδελφή της Σοφία, ένα παιδί ξεχωριστό, με ειδικές ικανότητες. 

Η παράνομη εμπορία θησαυρών της πολιτιστικής κληρονομιάς μας προκάλεσε την οργή σας. Πώς και γιατί εξελιχθήκατε σε παθιασμένη ακτιβίστρια;
Η αδικία του πολέμου και της προσφυγιάς με οδήγησαν να θέλω να εντοπίσω και να πάρω κλεμμένους θησαυρούς μας στο σπίτι τους. Ταυτίστηκα μαζί τους. Όπως ακριβώς εγώ θέλω να επιστρέψω στο σπίτι μου, έτσι ήθελα κι αυτοί. Μιλούσα στον κόσμο για τους θησαυρούς της κατεχόμενης γης μας, ειδικά για τα εκκλησιαστικά μας κειμήλια που κλάπηκαν από τους αρχαιοκάπηλους και πωλήθηκαν στο εξωτερικό. Έπρεπε με κάποιον τρόπο να επιστρέψουν στον χώρο λατρείας τους. Είμαι γυναίκα που υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο επαναπατρισμός των θησαυρών της Κύπρου ήταν τρόπος για να λέω την ιστορία του λαού μου.

Πώς ενεπλάκητε με λαθρεμπόρους και εμπόρους έργων τέχνης και πώς έγινε η επιχείρηση του Μονάχου;
Οι έμποροι άκουσαν για εμένα και μόλις έγινα επίτιμη πρόξενος της Κύπρου στην Ολλανδία με προσέγγισαν για να με χρησιμοποιήσουν ώστε να πουλήσουν πληροφορίες και θησαυρούς μέσω εμού στην Κυβέρνηση και την Εκκλησία της Κύπρου. Αντ’ αυτού, τους έφερα την αστυνομία και έπεισα έναν από αυτούς να γίνει συνεργάτης μου υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πάει φυλακή αφού καταδώσει το παγκόσμιο δίκτυο λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων. Έτσι κι έγινε. Έχοντας την εμπιστοσύνη τού τέως Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Χρυσόστομου Α’ και της Ιεράς Συνόδου, καταστρώσαμε σχέδιο ότι δήθεν αγοράζαμε θησαυρούς. Παράλληλα, μέσω της Γενικής Εισαγγελίας της Κύπρο φέραμε τη γερμανική και την κυπριακή αστυνομία και έτσι καταφέραμε να τους πιάσουμε επ’ αυτοφώρω τη στιγμή της διαπραγμάτευσης της πώλησης των θησαυρών μας. Στην κατοχή του Τούρκου αρχαιοκάπηλου, Aydin Dikmen, βρέθηκαν πέντε χιλιάδες θησαυροί, με τον μεγαλύτερο αριθμό κλοπιμαίων να προέρχεται από την Κύπρο. Μερικοί από αυτούς εκτίθενται σήμερα στο Βυζαντινό Μουσείο της Κύπρου.

Ολόκληρη η συνέντευξη της Τασούλας Χατζητοφή στο must Ιουλίου, που κυκλοφορεί την Κυριακή 4/7 με την  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση