ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΦΟΡΑΜΕ: Λινό jumpsuit και μπαλαρίνες
 

Σκυλιά: Πως καταλαβαίνουν τους ανθρώπους;

Το ξέρατε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας συνδέουν λέξεις με αντικείμενα και τις καταλαβαίνουν όπως ο άνθρωπος;

Μαρία Καραμάνου

Η επιστημονική έρευνα που διεξάχθηκε για τα σκυλιά αναδεικνύει την εντυπωσιακή ικανότητα των σκύλων να κατανοούν λέξεις και να τις συσχετίζουν με συγκεκριμένα αντικείμενα, παρόμοια με τον τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι σκύλοι διαθέτουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν τη σημασία ορισμένων λέξεων και να τις αντιστοιχίζουν με συγκεκριμένα αντικείμενα ή ενέργειες.

Η έρευνα εστίασε στη μελέτη των εγκεφαλικών κυμάτων στα σκυλιά, προσπαθώντας να διαπιστώσει πώς αντιλαμβάνονται και επεξεργάζονται τις λέξεις. Αυτό έδωσε στους επιστήμονες μια εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας του μυαλού των σκύλων και πώς αντιλαμβάνονται τη γλώσσα και τις σημασίες των λέξεων.

Η διαπίστωση αυτή αποτελεί σημαντική προσθήκη στην κατανόησή μας για το εσωτερικό κόσμο των σκύλων και την επικοινωνία τους με τους ανθρώπους.

«Υπάρχει μια μακρά διαμάχη σχετικά με την ικανότητα ζώων, πλην του ανθρώπου, να καταλαβαίνουν σε τι αναφέρονται διάφορες λέξεις, την αναφορική επικοινωνία», δήλωσε μία από τους συντάκτες της έρευνας. «Ενώ υπάρχουν συμπεριφορικές μελέτες, αυτές αφορούσαν πάντοτε εξαιρετικές περιπτώσεις. Η μελέτη μας είναι η πρώτη όπου ισχυριζόμαστε πως αυτή είναι μια ικανότητα που ισχύει για όλο το είδος».

Η δυνατότητα των σκύλων να αναγνωρίζουν λέξεις και να συνδέουν αυτές τις λέξεις με συγκεκριμένες ενέργειες ή αντικείμενα είναι ένα θαυμάσιο παράδειγμα της ευφυΐας τους και της ικανότητάς τους να επικοινωνούν με τους ανθρώπους.

Η πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λόραντ Έτβες στη Βουδαπέστη επιβεβαιώνει αυτήν την ικανότητα, καθώς δείχνει ότι οι σκύλοι ενεργοποιούν την ανάμνηση ενός αντικειμένου όταν ακούν το όνομά του. Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα στην κατανόηση της γλωσσικής και γνωστικής διαδικασίας των σκύλων και αποτελεί ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του πώς η επιστήμη συμβάλλει στην αποκρυπτογράφηση του κόσμου τους.

Η μελέτη αναδεικνύει την πολυπλοκότητα του νοητικού τους μηχανισμού και ενισχύει την άποψη ότι οι σκύλοι διαθέτουν υψηλό βαθμό νοημοσύνης και κοινωνικής επίγνωσης. Η συνεχιζόμενη έρευνα σε αυτό το πεδίο θα μπορούσε να διευκρινίσει εάν αυτή η ικανότητα είναι κοινή σε άλλα θηλαστικά ή αν είναι ιδιαίτερη για τα σκυλιά. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέες προοπτικές για την κατανόηση της γλωσσικής και γνωστικής ικανότητας στον ζωικό βασίλειο.

«Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πως οι λέξεις σημαίνουν πράγματα… Άρα ενεργοποιούν νοητικές αναπαραστάσεις και συνδέουν το νόημα της λέξης με μια νοητική αναπαράσταση και όχι απλώς με το γενικό πλαίσιο», συνέχισε μία από τους συντάκτες της έρευνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση