ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΦΟΡΑΜΕ: Φούξια σατέν πουκάμισο, denim φούστα και sneakers
 

Rave Parties: Το κίνημα των ravers και που να βρείτε τα καλύτερα πάρτι στην Κύπρο

Τα καλύτερα επερχόμενα rave πάρτι που μπορείτε να βρείτε σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου.

Μαρία Καραμάνου

Το 1967, το «Καλοκαίρι της Αγάπης» στιγματίστηκε ως μια περίοδος εκδηλώσεων και πολιτικής δράσης από τον κινηματογραφικό κόσμο των χίπις στην Αμερική, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου. Το 1989, στη Βρετανία, αυτή η ιδέα αναβίωσε με το δεύτερο κύμα, που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της κουλτούρας των rave.

Το rave, που προέκυψε από αυτό το κίνημα, δεν ήταν απλά ένα είδος μουσικής, αλλά μια ολόκληρη εμπειρία και κοινότητα. Η λέξη rave προέρχεται από το αγγλικό ρήμα «rave», που σημαίνει παραληρώ, και αντιπροσωπεύει την ατμόσφαιρα εκτόνωσης, ενθουσιασμού και έκστασης που χαρακτηρίζει τα rave πάρτι. H ηλεκτρονική μουσική, συνήθως δυνατού ρυθμού, και ο χορός κυριαρχούσαν, δημιουργώντας ένα κλίμα ευφορίας. 

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Οι νεοχίπις, που ορίστηκαν ως οι σύγχρονοι απογόνοι της πρώτης γενιάς των χίπις, αποδέχθηκαν και αναδιαμόρφωσαν ορισμένες από τις ιδέες και τις αξίες των προκατόχων τους. Συνθήματα όπως «Αγαπάμε τη φύση» και «Ειρήνη και Ενότητα» ξανακυριεύουν το πεδίο, δείχνοντας τη συνέχεια της πνευματικής και κοινωνικής αντίληψης της γενιάς του χίπι.

Οι ravers επίσης ξεχώριζαν με την εξωτική και πολύχρωμη εμφάνισή τους. Φορούσαν εκκεντρικά, πολύχρωμα ρούχα με συμμετρικά ή πολύπλοκα σχέδια, ενισχύοντας έτσι την εντυπωσιακή αισθητική των εκδηλώσεων. Η μόδα των rave πάρτι προώθησε μια νέα οπτική, χαρακτηριζόμενη από τον πειραματισμό, το χρώμα και την αυτοπροβολή.

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Η ιστορία των rave πάρτι και η επανάσταση των χίπις

Η ιστορία των rave πάρτι ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1990 και αντιπροσώπευε ένα φαινόμενο που εξελίσσονταν σε παγκόσμια κλίμακα. Αυτές οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα παράνομα σε μυστικές τοποθεσίες όπως πάρκα, δάση, αποθήκες και άλλα εγκαταλελειμμένα κτίρια, ειδικά στη Βόρεια Αγγλία.

Η μυστικότητα που περιβάλλε την τοποθεσία και το χρόνο ήταν ουσιώδης, καθώς η αποκάλυψή τους στην αστυνομία θα οδηγούσε στη διακοπή της εκδήλωσης. Η επικοινωνία μεταξύ των συμμετεχόντων γινόταν μέσω μηνυμάτων αυτόματου τηλεφωνητή, μυστικών φυλλαδίων και ιστότοπων, καθώς τη δεκαετία του '90 τα κινητά τηλέφωνα ήταν σπάνια και ακριβά για τους νέους.

Photo By @ilikewhenyoushinee On Instagram

Στα rave πάρτι, η χρήση ναρκωτικών ήταν διαδεδομένη. Το χάπι ecstasy, επίσης γνωστό ως «ναρκωτικό του κλαμπ» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές. Άλλες ουσίες που κυκλοφορούσαν περιλάμβαναν LSD, κεταμίνη, μεθαμφεταμίνη, κοκαΐνη, κάνναβη και GHB. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι υπήρχαν πολλοί που παρακολουθούσαν την εκδήλωση απλά για τη μουσική εμπειρία, χωρίς να αγγίζουν τις ουσίες.

Photo By @ilikewhenyoushinee On Instagram

Τα rave ανέδειξαν έναν τρόπο έκφρασης και ενότητας μεταξύ των νέων, ενισχύοντας την ιδέα της ελευθερίας και της αυτοπραγμάτωσης μέσω της μουσικής και του χορού. Ως απάντηση σε εθνικά τραύματα και κοινωνικές αναταραχές, οι νεαροί ravers βρήκαν έναν τρόπο να ξεφύγουν από την πίεση και την ανασφάλεια που αντιμετώπιζαν. Η περιθωριοποίηση των rave από τις κοινωνικές νόρμες αποτελεί ένα ένδειγμα της αντίστασης προς τις νέες μορφές έκφρασης και κοινωνικής οργάνωσης που προέκυπταν εκείνη την εποχή.

Photo By @ilikewhenyoushinee On Instagram

Η πορεία και η εξέλιξη των ravers και η μουσική εναλλαγή ανά τα χρόνια

Η εξέλιξη της μουσικής και της κουλτούρας των rave αντικατοπτρίζει μια δυναμική πορεία που επηρεάστηκε από διάφορες περιοχές και κοινότητες της μουσικής σκηνής. Η αναγνώριση των προδρόμων της acid house, της rave και της dance κουλτούρας σε κλαμπ όπως το Twisted Wheel στο Μάντσεστερ και το club Warehouse στο Σικάγο, καθώς και ο ρόλος καί των δημιουργών όπως ο Frankie Knuckles και οι Derrick May και Kevin Saunderson, είναι κρίσιμος για την κατανόηση της εξέλιξης αυτής της μουσικής.

Photo By @ilikewhenyoushinee On Instagram

Τα πρώιμα στάδια της acid house και της rave κουλτούρας ανοίγουν το δρόμο για μια πολυμορφική εξέλιξη, με την εμφάνιση νέων ειδών όπως το hardcore, το gabba, τα breakbeats, το drum n bass και η jungle, και στη συνέχεια της trance, ενισχύοντας την ποικιλία και τη διαφοροποίηση της μουσικής σκηνής.

Η διάδοση της τέκνο μουσικής κυρίως στην Ευρώπη, με έμφαση σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αγγλία, αντικατοπτρίζει την παγκόσμια επιρροή και αναγνώριση αυτής της κουλτούρας.

Στην Ελλάδα, η περίοδος του 1994-1995 σηματοδοτεί μια έντονη περίοδο διοργάνωσης rave πάρτι, που όμως συχνά συνοδευόταν από αντιδράσεις και προβλήματα όπως η παρουσία ναρκωτικών και η αστυνομική παρέμβαση. 

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Η ειδωλολατρική πλευρά των rave

Η rave κουλτούρα αντιπροσώπευε πολλαπλές πτυχές, μεταξύ των οποίων και η ειδωλολατρική προσέγγιση που αναφέρεται στην συνδυασμένη χρήση της μουσικής, του χορού και των εικαστικών στοιχείων για να δημιουργηθεί μια εμπειρία συνολικής εκστατικής κατάστασης. Συχνά συναντούσαμε εικόνες από αρχαίους θεούς και μύθους, ψυχεδελικά σχέδια και σύμβολα, που ανέδεικναν τη σχέση με το μυστικιστικό και τον αρχαιοελληνικό κόσμο. Αυτή η ειδωλολατρική προσέγγιση δεν ήταν τόσο θρησκευτική αλλά ήταν συνδεδεμένη με τη φύση, τα αρχέγονα συναισθήματα και τη διασκέδαση.

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Ο «βαρώνος» των rave 

Η ιστορία του Shaun Attwood αποτελεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο στον κόσμο των rave πάρτι της δεκαετίας του '90. Η αφοσίωσή του στη μουσική και η δράση του στη διοργάνωση εκδηλώσεων επηρέασαν σημαντικά το ρεύμα της κουλτούρας στην Αμερική. Η απόφασή του να εγκαταλείψει μια επιτυχημένη καριέρα στο χρηματιστήριο για να ακολουθήσει την αγάπη του για τη μουσική αντικατοπτρίζει το πάθος και την αφοσίωση πολλών νέων εκείνης της εποχής που αναζητούσαν μια εναλλακτική έκφραση και ενότητα μέσα από τη μουσική και τον χορό.

Η προσπάθειά του να μεταδώσει τις εμπειρίες του στους νέους, προειδοποιώντας τους για τις επιπτώσεις των ναρκωτικών, αποτελεί ένα παράδειγμα αλλαγής και αυτοσυνειδητοποίησης, καθώς ο ίδιος αναγνώρισε τη σημασία της πρόληψης και της ενημέρωσης στον τομέα αυτό.

Photo By @dontmindmeuk On Instagram

Η εισαγωγή των χαπιών ecstasy από την Ολλανδία από τον Attwood αντιπροσώπευε ένα μείζονα μετασχηματισμό στη νυχτερινή ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εμφάνιση του ecstasy σε αυτό το περιβάλλον συχνά συνδεόταν με την αύξηση της ενέργειας και της ευφορίας κατά τη διάρκεια των ρέιβ πάρτι, παρά τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στην υγεία και την κοινωνία.

Τα επιθετικά παρατσούκλια που απέκτησε, όπως «Σημαδεμένος» και «Εσκομπάρ», αντανακλούν την επιρροή που είχε στον υπόκοσμο της νυχτερινής ζωής ως ένας από τους κύριους προμηθευτές των ναρκωτικών που χρησιμοποιούνταν σε αυτά τα γεγονότα.

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Τα rave πάρτι σήμερα και η άνθιση τους στην Κύπρο

Η εξέλιξη των rave πάρτι στη σύγχρονη εποχή αποτελεί έναν αντίκτυπο της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας. Αν και ο ακτιβισμός έχει χάσει σε μεγάλο βαθμό τον κυρίαρχο χαρακτήρα που είχε στα πρώτα πάρτι, η σκηνή των rave παραμένει ένας διαφορετικός και εκφραστικός πολιτιστικός χώρος.

Στην Κύπρο, όπως και σε άλλα μέρη του κόσμου, η σκηνή των rave πάρτι έχει αναπτυχθεί πολύ και προσφέρει έναν χώρο για την εκδήλωση της ηλεκτρονικής μουσικής και την κοινωνική συνάντηση. Παράλληλα, αποτελούν έναν τρόπο για τη νεότερη γενιά να συνδεθεί με το παρελθόν και να εξερευνήσει νέες εμπειρίες και ιδέες μέσα από τη μουσική και τον πολιτισμό.

Photo By @ourgrndofficial On Instagram

Τα φετινά πάρτι ανά επαρχία στην Κύπρο

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

23 Φεβρουαρίου 11:00 - S//IP Paralysis: Azulo – Chapto – Cidirilk – Penny K

24 Φεβρουαρίου 11:00 - Mesitis – SILVЯ at S//IP

2 Μαρτίου 9:00 - Transmission at Ktima Camelot

23 Μαρτίου 6:00 - Magna Mysteria 3 at Ktima Camelot

ΛΑΡΝΑΚΑ

25 Φεβρουαρίου 5:00 - Afternoon Sessions w. African Stevenson at Ammos

3 Μάϊου 1:00 - Infected presents: INF Festival Vol 4(Psy)

5 Μάϊου 6:00 - Infected presents: INF Festival Vol 4 (Techno)

ΛΕΜΕΣΟΣ

23 Φεβρουαρίου 6:00 - Dusty Munky w. Alineat – Raif

24 Φεβρουαρίου 8:00 - Jhero at Dusty Munky

1 Μαρτίου 9:00 - Danza pres. Luis Kill at Mason

ΠΑΦΟΣ

2 Μαρτίου 10:00 - Techno Basement at Studio54 Retro Club

ENTERTAINMENT: Τελευταία Ενημέρωση